В Полша закриха всички обществени медии, били против властта

Президентът Дуда яростно против
28 дек 2023 10:06, Петър Бойчев
66
В Полша закриха всички обществени медии, били против властта
Снимка БГНЕС

Новият министър на културата на Полша Бартломей Сенкевич обяви закриването на всички обществени медии, които бяха смятани за рупор на предишното популистко-националистическо правителство.

В изявление, публикувано в платформата Екс, Сенкевич посочи, че този ход ще гарантира работата и преструктурирането на обществените телевизионни и радиостанции и националната телеграфна агенция.

Преди седмица новото полско проевропейско правителство, начело с ексшефа на Европейския съвет Доналд Туск, обяви, че уволнява ръководителите в спорни държавни медии, до голяма степен смятани за правителствени рупори по време на доскорошното управление на десни популисти - националистическата партия "Право и справедливост".

Действията на правителството предизвикаха остра реакция от президента Анджей Дуда, който определи реформите в медиите като "анархия". В отговор на призив на Дуда за спазване на закона при въвеждане на медийни реформи, Туск заяви, че действията целят да "възстановят законния ред и порядъчността в обществения живот".

Новото правителство смята, че самият Дуда е бил замесен в многобройни случаи на нарушаване на конституцията по време на осемгодишното управление на "Право и справедливост".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: медииПолшадуда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Искаме да живеем във фашизъм. Да има ред и само Тристранният пакт от Бойко, Киро и Пеевски да ни информират за истините на живота и света. Не искаме нашите фашистки ръководители да бъдат смущавани от Волгин и Митрофанова. Нашите Фюрери знаят най-добре, от какво се нуждаем, и ни го доставят. Ние ще гледаме света през очите на Трите европрасенца от Анадола. Всички досадни антифашисти и антифашистки журналисти и медии да се затворят, защото пречат на управлението на Феномените Пеевски, Киро и Боко.
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Планът беше :създаването на ЕС и НАТО в които да се вкарат всички европейски държави. Те да бъдат зависими от НАТО и ЕС (всъщност от САЩ) и използвани като плацдарм срещу Русия, както се вижда и като парични донори. Тези държави нямат собствена политика освен Унгария и правят всичко, което им се нареди от САЩ: Купуват американско оръжие, американски газ, реактори и т. н. С общи усилия искат да унищожат Русия и да я разграбят. Това е плана им.
54
1
 
1
 
! Отговори
Точно обратното преди 4 месеца
До пияница мистик: Това за ограничаване на медиите (поред това, което си написал) ти го искаш. Аз точно това ти обяснавам, че така се започва: - от ограничаване на коментарите. След това следва забрана на политически партии и се стига до еднопартийно управление. Който не помни поуките на историята заслужава да преживеее всичко отново. Нещо неясно?
53
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Нормално за ЕС. Шефът на либералите ги ферхофстад винаги е искал цензура и забрана на критиците на ЕК.
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България трябва да стане "Свобода на Словото" на Балканите, така както има "Свобода на Словото" в Америка! Да се приемат 27 амадмента каквито са в Американската конституция и "Свободата на Словото" по Българската земя ще превърне първият закон така въведен в ума на нас българите от по времето на Комуната - "ЗАВИСТ" на "Любов и уважение към всеки един живеещ по света"!
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България е Америка на Балканите!
50
1
 
1
 
! Отговори
ЦБА магазини преди 4 месеца
До Анонимен 46 : добре що не не осветлиш какъв точно е американския план и ние простолюдието да знаем
49
2
 
10
 
! Отговори
ъ преди 4 месеца
Не се шегуват "проевропейските демократи". Не съм си мислел, че ще видя фашизъм в действие, но явно това става в ЕС. После Русия, Китай и Иран били "тоталитарни". А ние какви сме?
48
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Свобода на "Словото".... В Москва няма! В Шенген полу го има, полу го нема! Свобода на словото единствено има в Америка - понеже там първият амедменд е: Всеки може да си приказва каквото си иска! Всеки може да си пише каквото си иска! Всеки може да си вярва в каквото си иска!
47
1
 
10
 
! Отговори
Евроджендърмерист преди 4 месеца
Това е само началото, следва забрана на политическите вицове, после забрана на всякакви вицове. Сред това направо забрана да се говори, като аргументът ще е за защита на свободата на словото. И така докато се построи демокрацията. А то какво се оказа, единственото хубаво на демокрацията са бананите, ама отзад
46
1
 
8
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 месеца
До пияница мистик: Да така се започва - от ограничаване на коментарите. След това следва забрана на политически партии и се стига до еднопартийно управление. Който не помни поуките на историята заслужава да преживеее всико отново.
45
2
 
10
 
! Отговори
Браво преди 4 месеца
Да живе САЩ, Да живее демокрацията.... При комунизма правата линия на партията беше задължителна. Сега не етака сека само правата линия на САЩ
44
3
 
6
 
! Отговори
Малко за политика преди 4 месеца
До Анонимен 46: Европейският съюз е френско-германски проект. По идея той сигурно е трябвало да бъде независим от САЩ, но няма как да се направи независим от САЩ проект от държави, които са сателити на САЩ. На французите им се иска да бъдат независими, но не им стигат силите за това. А Германия няма как да е независима докато на нейна територия има американска военна база като Рамщайн. За САЩ не е трудно да манипулират европейските политици, знаят им офшорните сметки, като на наш Бойко.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Демокрация,а?!Това е европейската демокрация!
42
0
 
3
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 4 месеца
До ИСТИНАТА....: Дежурният русофобски т'рол се включи. И какво общо има този пост с темата?
41
1
 
5
 
! Отговори
Медиите Станаха Ясни преди 4 месеца
когато 1-во казаха, че има СмъртоНосна Пандемия, а после казаха, че Инжекцията на Смъртта е БезОпасна и Ефективна - малко от Гледащите и без друго са живи още! Обаче, добри пари падат - я ги вижте, наетите в БНТ - как Живеят - така и Римски Император - не е Живят!!
40
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
38 Ами, като другите са леваци? Нито Борисов, нито децата на комунистите ПП,ДБ имат куража да почистят България от петата руска колона и зловредното влияние на руските агенти в страната.
39
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това крайно решение трябва да се вземе в България. Когато държавата е готова да има обществени медии, тогава могат да се създадат, сега, още не е. Недопустимо е, от БНР и БНТ, да се пропагандира в полза на агресивна Русия и да се наказват хора, които казват истината за комунизма.
38
11
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА.... преди 4 месеца
ПУТИН Е МРАКОБЕСЕН ДИКТАТОР...... НЕ МОЖЕ ДА МУ ПРЕБРОЯТ ЖЕРТВИТЕ САМО В РУСИЯ...
37
1
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 месеца
След време във всяка страна от ЕС ще има министерство на истината !