Президентът на Харвард подава оставка за плагиатство

Другото обвинение е за справянето с антисемитизма
2 яну 2024 21:37, Стела Стоянова
58
Президентът на Харвард подава оставка за плагиатство
Снимка БГНЕС

Президентът на Харвардския университет Клаудин Гей ще подаде оставка, след като бе подложена на критики заради обвинения в плагиатство и справянето ѝ с антисемитизма в кампуса, съобщи вестникът на престижния университет, предаде АФП.

"Президентът на Харвард Клаудин Гей ще подаде оставка, с което ще сложи край на най-краткото президентство в историята на университета, според човек, запознат със ситуацията", съобщи студентският вестник Harvard Crimson.

Клаудин Гей беше критикувана през последните месеци, след като се появиха доклади, в които се твърди, че не е цитирала правилно научни източници в академичните си работи.

Последните обвинения бяха публикувани анонимно в консервативно онлайн издание.

Тя също се превърна в обект на критики след като по време на показанията си пред Конгреса заедно с ръководителите на Масачузетския технологичен институт и Университета на Пенсилвания миналия месец отказа да каже недвусмислено дали призоваването към геноцид над евреите нарушава етичния кодекс на Харвард.

Управляващата Харвардска корпорация на университета я подкрепи след появата ѝ пред Конгреса, но разкритикува реакцията ѝ на атентата в Израел от 7 октомври, докато университетската общност реагираше на войната в Газа.

Повече от 70 законодатели, включително двама демократи, призоваха за нейната оставка, а редица високопоставени възпитаници и дарители на Харвард призоваха за нейното напускане.

Въпреки това повече от 700 преподаватели от Харвард бяха подписали писмо в подкрепа на Гей.

53-годишната Клаудин Гей е родена в Ню Йорк в семейството на хаитянски имигранти и е професор по политически науки. През юли тя стана първият чернокож президент на 368-годишния Харвардски университет в Кеймбридж, край Бостън. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
0
 
! Отговори
Eeee преди 3 месеца
До Петър То и нацистите се обърнахме срещу хамас, само русофилнята останахте верни!
36
0
 
1
 
! Отговори
И двете преди 3 месеца
страни на Хегеловата диалектика в този случай са толкова отвратителни, че инсценираните сблъсъци между тях по някои въпроси въобще не ме касаят.
35
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Те тва е цветът на САЩ...
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те като са я избирали, назначавали дали не са били проучени в детайли научните й трудове? По чисто политически причини я махкат. Евреите извършват геноцид над мюсюлманите, те я питали дали одобрява геноцид над евреите. Сигурен съм, че не одобрява, но да не би да е имала неблагоразумието да каже, че евреите са лоши хора, по академично му де?
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Харвард е просто марка. Като кока кола. Мислиш си, че е много хубаво пиене, докато просто не опиташ компот от дренки.
32
0
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 3 месеца
Еврейството не спря докато професор Гей не подаде оставка. Обвиненията, че не е цитирала правилно? научни източнци в академичните с работи били публкувани анонимно! в консервативно! онлайн здание. Какво безумие! Нима някъде Айнщайн е цитирал Давид Хилберт, Херман Минковски, че дори жена си физичката Милева? Моля, той е евреин, следователно винаги прав, като всеки евреин.
31
6
 
5
 
! Отговори
Еее преди 3 месеца
Писна ми от расисти. Тая не е плагиатствала, а си е набрала някои цитати
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като видиш *** която е президент, ти става ясно какви низини са достигнали веднъж достойните за уважение университети, като Харвард. За съжаление са в момента.
29
6
 
0
 
! Отговори
преди 3 месеца
Коя е тая държава Харвард и нейния президент?Нео, харесва ли ти да си безработен и да колекционираш рибки в панелната килия с котката си? Сърпрайс то сее ме?
28
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма по-тъпо нещо от това да прекалиш с хуманизма и теориите за равенство. Резултатът винаги е плачевен.
27
2
 
13
 
! Отговори
Нео преди 3 месеца
Харвард не е това, което беше!
26
5
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 28 преди 3 месеца
Имай впредвид, че почти целия свят ползва инструкциите Harvard referencing, в които много точно е описано как да се цитира, така че да личи приноса на оригиналния автор - едно от първите неща, които ни караха да научим, като учих в частен колеж в Англия. Напимер казваш (Petkov, cited by Borisov in ......)и посочваш статията от която е прочетено. Също така, в зависимост от естеството на писмената работа може да се описва дори как си имал достъп до тази статия, чрез библиотека, уебсайт...и кога.
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Черен безполов ръб!? Как смеете да искате оставката на ТОВА нещо?
24
4
 
13
 
! Отговори
Киро преди 3 месеца
Подава, защото е разбрала какви некадърници,като Киро са завършили.
23
4
 
11
 
! Отговори
Tенгри яко в Цион преди 3 месеца
Тук става въпрос за подаване на оставка под въздействие на еврейското лоби, което владее науката, но в науката плагиатството е толкова често срещано явление, че не е истина. Например около 90% от всички науяни титули в България са придобити, вследствие интелектуални кражби на другарчето, асистента или докторанта;))) просто защото си научен ръководител. Така например, една позастаряла вече професорка мене си ме краде теренно и по този начин демонстрира как е станала професор;)))
22
1
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 месеца
Ако всички "учени" и "творци" в Република България действаха като този, досега нямаше да има кой да заема тези работните места на асистенти , преподаватели , научни работници,писатели и сатирици (творци) .
21
2
 
17
 
! Отговори
@@@ преди 3 месеца
Станахме 8 милиарда, а света стройно върви на майната си, гледайки го това чудо
20
4
 
20
 
! Отговори
Абе преди 3 месеца
само на мен ли ми се струва, че харвар(д) , по таткопетковски е една ултра, мега, турбо шитня?!
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Плагиатството се състои в неточна библиография?! Ама вие сериозно?
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ааа, ето що Киро и Асен са такива, президент плагиат, ясно е останалите какви са.