Лукашенко си даде доживотен имунитет

Новият закон на практика важи само за него
5 яну 2024 08:50, Стела Стоянова
49
Лукашенко си даде доживотен имунитет
Снимка БГНЕС, архив

Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа нов закон, който му дава доживотен имунитет срещу наказателно преследване и не позволява на живеещите в изгнание опозиционни лидери да се кандидатират на бъдещи президентски избори.

Теоретично законът се прилага за всички бивши президенти и членове на техните семейства. На практика той се отнася само за 69-годишния Лукашенко, който управлява Беларус с железен юмрук вече почти 30 години.

Новата мярка изглежда има за цел да укрепи още повече властта на Лукашенко и да елиминира потенциални претенденти на следващите президентски избори в страната, които трябва да се проведат през 2025 г. Законът значително затяга изискванията към кандидатите за президент и прави невъзможно избирането на опозиционни лидери, които през последните години избягаха в съседни държави. Право да се кандидатират имат само граждани на Беларус, които са пребивавали постоянно в страната в продължение на най-малко 20 години и никога не са имали разрешение за пребиваване в друга държава.

Беларус беше разтърсена от масови протести по време на спорното преизбиране на Лукашенко за шести мандат през август 2020 г., което опозицията и Западът осъдиха като фалшифицирано. По това време беларуските власти задържаха повече от 35 000 души, много от които бяха измъчвани в ареста или напуснаха страната. Лукашенко е обвиняван и в участие в незаконното прехвърляне на деца от окупираните от Русия градове в Украйна в Беларус.

Според текста на новия закон, ако Лукашенко напусне властта, той „не може да бъде подведен под отговорност за действия, извършени във връзка с упражняването на президентските му правомощия”. В текста се каза още, че на президента и членовете на неговото семейство ще бъде осигурена пожизнена държавна защита, медицинско обслужване и застраховка живот и здраве. След като подаде оставка, президентът ще стане и постоянен пожизнен член на горната камара на парламента, пише Нова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: лукашенкоимунитет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
тоя Чебурашка преди 3 месеца
ме гътна от смях
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само му вижте ухилената тиква на тоя комбайнер, същия като автобусния шофер Маддуро.
38
0
 
2
 
! Отговори
Дано.. преди 3 месеца
Дано тоя имунитет трае кратко. Без да го отменят.
37
2
 
0
 
! Отговори
:D преди 3 месеца
Това винаги е последния аргумент - "Заминавай за едикъде си, какво правиш тук!?". Ами тук са приятелите и семейството ми пък и заминаването за чужбина не е нещо, което всеки може да си позволи. Къде ще живееш като идеш в чужбина, какво ще работиш, къде ще учат децата? До момента не демонстрирате нищо друго освен повърхностно разсъждаване. Аз пак ще ви попитам, като сме толкова добре, защо се излагаме с тия павета в центъра на столицата ни? Защо има места в страната ни с режим на тока и водата?
36
0
 
6
 
! Отговори
карачанаков преди 3 месеца
Е какво, видяла жабата че подковават коня и тя си вдигнала крака ,нали трябва да последва примера на бащицата от Кремъл.
35
0
 
6
 
! Отговори
Нормален човек преди 3 месеца
До до 34- пълни глупости човек... защо не отидеш да пожевееш в Китай... ще се върнеш с 200. това кой какво произвежда, няма никакво отношение към стандартна на живот! Хората искат да живеят там където НИЩО не се произвежда, чиста природа, свеж въздух и време за почивка. Всички развити страни изнасят производствата, минали са през този период и сега си купуват всичко и са съсредоточени във сектори с голяма добавена стойност.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво на Лукчо железен е като бай Тошо :)))
33
1
 
1
 
! Отговори
до 34 преди 3 месеца
БВП-то на глава от населението измерено в долари не съответства на нищо от това, което разбира обикновения човек като стандарт на живот. В Китай също им е по-ниско БВП-то на човек, но произвеждат на практика всичко, което някой някога се е сетил, че може да се произведе. Това, което се опитвам да ти обясня, е че тоя фактор не ти казва нищо за живота в тая страна. Японската йена също е по-евтина от нашия лев, но живота в Япония с нашия тука ли ще сравняваш?
32
0
 
9
 
! Отговори
Нормален човек преди 3 месеца
До до 31Европа ли ги гори тези отпадъци бе смислов? Българите ги внасят и горят от АЛЧНОСТ, не ти е виновна Европа за простотията и невежеството, а 45 години социализъм!
31
0
 
4
 
! Отговори
Нормален човек преди 3 месеца
За функционално неграмотните в коментарите:- България - БВП на глава от населението - $33 780 - 55-то място в света- Беларус - БВП на глава от населението - $21 709 - 71-то място в света.Толкова за икономиката на Беларус, хората бягат от там... осъзнайте се.
30
3
 
1
 
! Отговори
до 31 преди 3 месеца
А изгарянето на отпадъците на Европа у нас не ни трови, така ли?
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това ремонтите на миг-овете е че имат лиценз и едно време са им позволили да имат такава индустрия ние тук само леарни ни даваха да имаме като Кремиковци да ни трови с тешките метали и да им пращаме земеделската ни продукция бартера не е икономика
28
12
 
3
 
! Отговори
Гледам подигравките преди 3 месеца
в коментарите и се чудя, някой от присмехулниците дали знае нещо за Беларус? Каква индустрия имат, какво земеделие, въобще какви производства и отрасли развиват? Беларус е много по-напред от нас, но ние по традиция ще се присмиваме на другите, нищо, че едни павета няма кой да нареди в столицата ни.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мечтата на копейката е да е като Лукашенко,но в банковата сметка иска само е еврс
26
1
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
КАКВО ПОСМЕШИЩЕ СА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ЛИДЕРИ ВСИЧКИТЕ!
25
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хахах, този хартиен "доживотен имунитет" ще престане да съществува, още в мига в който тиранина бъде свален от власт! Но наистина е интересно как за тираните само собствения им жа*лък животец има значение
24
14
 
1
 
! Отговори
ИВАН преди 3 месеца
До АнонименНЕ ЗНАМ КОЛКО СА ИЗОСТАНАЛИ, НО РЕМОНТИРАХА ДВИГАТЕЛИТЕ НА МИГ 29! ТУК НЕ МОЖЕ ДА ГИ РЕМОНТИРАТ, ТА ТИ ПО ДОБРЕ ЗНАЕШ КОЛКО СА ИЗОСТАНАЛИ!
23
0
 
2
 
! Отговори
Еее преди 3 месеца
Доживотен имунитета казано ли е да живее дълго този хуманист?
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой то о да дойде ще е същия копейката ще е още по гладен и алчен бсп вече го видяхме как и те пратиха пенсионери на почивка че да глътнат излишъка баба не ходи на море а беше бспарка и с минимална пенсия до последно ги проклина
21
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много му се ще на ал капоне във фашингтон да предизвика нещо като майдан в беларус.Я погледнете какво става с аржентинския сутеньор, когото си избраха за президент и който подложи страната на шокова терапия с 50% обезценяване на песото и щял да купува самолети от фашингтон.