В Тайван гласуват на ключови избори, искат своя идентичност

Според Китай вотът е избор между войната и мира
13 яну 2024 09:09, Елка Василева
30
В Тайван гласуват на ключови избори, искат своя идентичност
Снимка: БГНЕС

Бюрата за гласуване в Тайван отвориха врати тази сутрин за началото на президентски и парламентарни избори, които Китай определи като избор между войната и мира и които протичат на фона на засилващ се натиск от Пекин островът да приеме неговия суверенитет, предаде Ройтерс.

Тайван успешно се развива като демокрация, откакто през 1996 г. произведе първите си преки президентски избори след продължила десетилетия борба срещу авторитарното управление и военното положение.

Управляващата Демократическа прогресивна партия (ДПП), която иска Тайван да има своя идентичност и отхвърля териториалните претенции на Китай, се стреми към трети мандат. Неин кандидат е настоящият вицепрезидент Уилям Лай, известен още като Лай Чинте.

В навечерието на изборите Китай многократно критикува Лай като опасен сепаратист и отхвърли призивите му за преговори. Лай се ангажира да пази мира в Тайванския проток и да продължи да укрепва отбраната на острова.

Лай ще си оспорва президентския пост с двама претенденти - кандидата на основната опозиционна политическа сила - Националистическата партия (Гоминдан) - Хоу Юи и бившия кмет на Тайпе Ко Венцзе от малката и относително нова Тайванска народна партия (ТНП), учредена през 2019 г.

Хоу Юи иска да възобнови преговорите с Китай, като начало - чрез лични контакти. Той, подобно на Пекин, обвинява Лай, че се стреми към официална независимост на Тайван. Лай обвинява Хоу в прокитайски позиции, което самият Хоу отрича.

Ко Венцзе се ползва със значителна подкрепа сред младите избиратели, тъй като се фокусира върху важни за тях въпроси като високите цени на жилищата. Той също иска възстановяване на отношенията с Китай, но не и с цената на тайванската демокрация и начин на живот.

Парламентарните избори са също много важни, особено ако нито една от трите партии не успее да си осигури мнозинство, което може да попречи на новия президент да прокарва закони и да прави разходи, особено за отбрана.

Изборните секции ще останат отворени в продължение на осем часа, до 16 ч. (10 ч. българско време). Броенето на бюлетините ще е ръчно и ще започне почти веднага след приключване на гласуването. В Тайван няма електронно гласуване, гласуване по пощата, чрез пълномощник или предварително гласуване.

Очаква се резултатите да станат известни в късните часове довечера.

По конституция сегашният президент Цай Ингвен, която има вече два мандата зад гърба си, няма право да се кандидатира.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
<<<>> преди 3 месеца
"Демократическата прогресивна партия (ДПП), която иска Тайван да има своя идентичност..." Мдаа,демонократите са доста вредни за човечеството с тяхната тотално сбъркана п$их00иде0логия - новия модерен неолибера3тFаши33Ъм.Няма лечение за болестта им.
27
1
 
1
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 3 месеца
Браво!!!!!!!!!!!! Демокрацията е победителят. Това пожелаха тайванците.
26
1
 
2
 
! Отговори
Мда преди 3 месеца
Китай трябва да обуздае - дпс страстите на някакво малцинство което иска да се отдели от - китай
25
1
 
2
 
! Отговори
Хаха ха преди 3 месеца
Тая работа звучи като навремето - кога дпс искаха самостоятелна дьржава преди да станат офицялна партия
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тайванците са 23 милиона, ние 5 милиона. Ние сме изчезващ етнос, защитете ни! Роми по света бол, турци бол!
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи китайците от Тайван имат право на своя идентичност, а ние нямаме право на "Аз съм българче"? Ние не сме ли по-малко малцинство от тях?
22
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Китай няма класата да води война с Америка, ако са умни няма да правят нищо.Насила хубост не става, видяхме докъде я докара Путин в Украйна.То не става само с клишета и пропаганда.
21
5
 
7
 
! Отговори
до Черепа преди 3 месеца
Абе дреме му на някого какво го кефело Бидоня. Той е кукла на конци, не може да намери г.за си да го избърше, ако не му го напишат на лишче. Нещо като тебе - все гледа в лишчето. Китайците ще направят каквото са си решили, просто в момента чакат САЩ окончателно да потънат в габната. За да им излезе по-евтино и безкръвно.
20
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да поясним на онзи с чукчите.Китайската република, или китайско Тайпе както я обиждаха комуниситите не иска да има нищо общо с КНР и комунизма там.Чан Кайши се евакуира след като губи контрола над континентален Китай.Навремето Тайван притежаваше място в СС на ООН, но Кисинджър с неговата китайко комунистическа карта(после схванаха че е комунистически предател като предаде Сайгон) подведе САЩ и върнаха мястото на комунистите, както след падането на СССР САЩ пак милозливо дадоха на Русия място в С
19
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Че то де факто Тайван е истинският Китай. Който е чел история, знае.
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сигурно ще искат да се наричат некитайски китайци.
17
14
 
4
 
! Отговори
Черепа8888 преди 3 месеца
Друзя, знаете ли защо за Тайван може, а за Донбас не? Ами защото дедо Бидон така го кефи. Ясно?
16
6
 
6
 
! Отговори
Айде бе преди 3 месеца
Сега остава и тука да пламне война , и следващото място вече ще е Сев. Америка , за да можем с пълно право да кажем че третата световна война е започнала !
15
3
 
2
 
! Отговори
до българин преди 3 месеца
Но майсторът на китайските макета не е българин! Малка подробност.
14
5
 
13
 
! Отговори
българин преди 3 месеца
Китайските макета си търсят майстора.
13
7
 
13
 
! Отговори
ъ преди 3 месеца
Ако са умни китайските островитяни ще изберат връщането в голямата държава. Понеже идват много мътни времена и ще оцелеят големите държави. И понеже на нюйоркските еврей взеха да им свършват парите. Другият избор гарантира на Тайван едно светло украинско бъдеще. И то ако другарят Си е толкова милозлив като другаря Путин. Защото може и да не е.
12
3
 
13
 
! Отговори
I’m преди 3 месеца
С тази идентичност. . . Звучат като македонци. Със сигурност 90% от тайванците носят китайски ген. . . Пък за каква идентичност говорят, не знам.
11
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
АБЕ ЗНАЕМ Я ТАЯ ИДЕНТИЧНОСТ
10
12
 
9
 
! Отговори
до преди 3 месеца
Ти дращиш глупости!Тайван дори не е Китайски от 19 век.Много отдавна острова е извън китайска юрисдикция.Сега да имаш претенции е нелепо.Минали са столетие и нещо.Други поколения са расли и живяли, с друг манталитет.Когато Англия върна джентълменски Хонг конг на КНР нима нещо се получи, и досега не се получава.
9
9
 
12
 
! Отговори
Мда преди 3 месеца
Чета невероятни глупости по-долу!Какви "тайванци", бе! Що не вземете да попрочетете преди да дращите?Да ви дам жокер - като хонгконгците са, като древните македонци...Ама така е, имаше един виц за неграмотния чукча, който написал книга. На учудването, че не може да чете, отговарял че бил писател, а не читател...