САЩ отново удариха хутите в Йемен

Атакувани са 14 ракети на бунтовниците
18 яну 2024 06:32, Петър Бойчев
28
САЩ отново удариха хутите в Йемен
Снимка БГНЕС

САЩ атакуваха за четвърти път в рамките само на седмица позиции на подкрепяното от Иран движение на йеменските шиитски бунтовници хуси, съобщиха агенциите.

В публикация на американското Централно командване (СЕНТКОМ) в социалната мрежа "Екс" се посочва, че са били атакувани 14 ракети на йеменските шиитски бутновници, които са били заредени на установки и готови за изстрелване. По този начин те са представлявали непосредствена заплаха за търговските и военните кораби на САЩ в региона, се допълва в съобщението.

"Силите на Централното командване нанесоха удари по 14 ракети на подкрепяните от Иран хуси, които бяха заредени за изстрелване от райони на Йемен, контролирани от хусите", посочи СЕНТКОМ. "Намирайки се на пусковите установки, готови за изстрелване, тези ракети представляваха непосредствена заплаха за търговските съдове и корабите на военноморските сили на САЩ в региона, които можеше да бъдат изстреляни по всяко време, което принуди американските сили да упражнят неотменното си право и задължение да се защитават."

СЕНТКОМ допълни, че тези удари, наред с другите действия, предприети от САЩ, ще допринесат за отслабване на способностите на хусите да атакуват международното корабоплаване в Червено море, Бабелмандебския проток и Аденския залив.

"Действията на подкрепяните от Иран терористи хуси продължават да застрашават международното корабоплаване в южната част на Червено море и прилежащите морски коридори", е заявил генерал Майкъл Ерик Кърила, началник на СЕНТКОМ, според публикацията. "Ще продължим да вземаме мерки за защита на невинните моряци и техния живот и винаги ще браним нашите хора."

Преди това САЩ съобщиха, че боен дрон, изстрелян от територията на Йемен, вчера е поразил американски кораб за насипни товари, плаващ под флага на Маршаловите острови. Според съобщението има известни щети, но никой не е пострадал.

САЩ и Великобритания, с подкрепата на съюзници, нанесоха мащабни удари по хусите миналата седмица в отговор на многократните им нападения срещу международното корабоплаване в Червено море.

Американският президент Джо Байдън върна групировката в списъка на САЩ с международните терористични организации. Но хусите продължиха нападенията си.

Откакто избухна войната в Газа между Израел и палестинското движение "Хамас", хусите многократно атакуваха товарни кораби, за които твърдят, че са свързани с Израел.

Големите корабоплавателни компании все повече избягват Червено море, през което обичайно минава по около 10% от световната търговия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: САЩЙеменракетихути
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Проблемът с хусите върви към решаване.Скоро корабите ще преминават спокойно през Суецкия канал и Червено море.Хусите ще ги запишем в Червената книга.
20
0
 
4
 
! Отговори
до australian преди 3 месеца
толкова си Прost!!! САЩ са държава на няма и 250 години, искаш да кажеш, че преди тях е нямало никакви проблеми в света ли?
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
САЩ потвърдиха, че хусите са ударили кораба Genco Picardy в Аденския залив, има щети
18
0
 
2
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 3 месеца
В заглавието "хути", в статията "хуси", Пешко, мойто момче, дай да се разберем кви са тия - хути, хуси или хуни?
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре, че са американците да не ни се оскъпяват доставките от Китай двойно, чал мите си заслужават боя.
16
11
 
5
 
! Отговори
Australian преди 3 месеца
До българинУнищожете САЩ и проблемите по света ще спрат!
15
5
 
10
 
! Отговори
Американскапоговорка преди 3 месеца
Да бе мирно седяло - не би томахавка видяло.
14
1
 
12
 
! Отговори
ПУТ КИН преди 3 месеца
Ама що тей стана ся уаааааа уааааа уааа
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никой не може да спира световното корабоплаване. Хутите ще се превърнат в изчезнал вид много скоро.
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
САЩ предупреждаваха, предупреждаваха, ама хутипутитата не се спряха. Като не искаш мир - ще играе томахавката.
11
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Троловете, платени от Посолството, още спяяят! Вижте как си личи!
10
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
САЩ са си убийци. Нападат десетилетия постоянно чужди територии, обират чужди ресурси, без никоя да напада и да краде от тях.
9
12
 
7
 
! Отговори
Дааа преди 3 месеца
ФАЩ това го умеят, да хвърлят номби и ракети върху други страни! Все ще си измислят оредлог. Справка Югославия, 1999 г. Избраха момент, когато СССР се разпадна (защото излъгаха Горбачов, че това е пътят към мир и партньорство) Ще си паднат на майстора англосаксите, и то скоро!
8
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пиндостан и Наглообритания нанесоха удари по хусите миналата седмица в отговор на многократните им нападения срещу израелското корабоплаване в Червено море. Уж го направили с подкрепата на съюзници, но никой нито видя, нито чу тези "съюзници".
7
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С нетърпение очакваме новината стащ беше ударена от ядрена ракета
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ех, горките 14 ракети, горката българска журналистика....!
5
15
 
9
 
! Отговори
Истината преди 3 месеца
Най големите терористи и агресори са сащ,това и децата го знаят.
4
8
 
17
 
! Отговори
българин преди 3 месеца
Към коментиращите арабомани:Ще си го получат умопобърканите ислямски терористи-детеубици,това,което търсят.Изтребване до крак на тези терористи, ще донесе истински мир.
3
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
САЩ и Израел не търсят мир а най-губеща от затварянето на Суетския канал ще е Европа!
2
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пак са си намерили предполагаема причина с висока степен на вероятност.