Шефът на британския генщаб: Обединеното кралство да се подготви за възможността за война

Ген. Сандърс предупреди за нарастваща заплаха от Русия
25 яну 2024 07:00, Елка Василева
177
Шефът на британския генщаб: Обединеното кралство да се подготви за възможността за война
Снимка: архив, БГНЕС

Началникът на генералния щаб на британската армия Патрик Сандърс призова да бъде "обучена и въоръжена гражданска армия" с оглед на рисковете от конфликт, предаде Франс прес.

Още по темата
Сандърс се позова на примера на някои европейски страни, които взимат мерки, за да засилят отбраната си предвид "руската заплаха".

"Трябва да сме способни да се бием и да печелим по убедителен начин войни и на сушата", а не само по въздух и вода, изтъкна генералът в реч, произнесена в Лондон. Сандърс отдавна критикува намаляването на броя на войниците в британската армия.

"Имаме нужда от организирана армия в името на бързия растеж", отбеляза началникът на генералния щаб, като поясни, че освен професионални войници Великобритания има нужда и от "гражданска армия".

Според  генерал Сандърс трябва да бъдат взети мерки, за да може при нужда обществото да бъде поставено на военна нога.

"Това е акция, която трябва да мобилизира цялата нация. Украйна илюстрира факта, че редовните армии започват войните, а гражданските армии ги печелят", подчерта Сандърс, цитиран от БТА.

Генералът също така призова да се направи повече за оборудването и модернизирането на въоръжените сили на Обединеното кралство. В реч на конференция за бронирани превозни средства Патрик Сандърс не търсеше аргументи за наборна служба, при която мъжете в годна бойна възраст са длъжни да се записват в армията, а по-скоро за полагане на основите за доброволно повикване, ако избухне война.

Генералът говори за необходимостта "предвоенното поколение" на Обединеното кралство да се подготви за възможността за война и каза, че това е "задължение на цялата нация".

Не за първи път Патрик Сандърс предупреждава за нарастващата заплаха от война и изразява загриженост относно липсата на готовност на Великобритания. Генералът, който между другото ще напусне поста си през юни, каза, че „войната на Русия в Украйна е много повече от завземане на територия и че става дума за победа над британската система и начин на живот”. Той е яростен противник на намаляване на числеността на армията и на военните разходи, посочва БНР.

Началникът на генералния щаб на британската армия направи вчерашното изявление броени седмици преди да се навършат две години, откакто руските сили нахлуха в Украйна и накараха европейските страни да се замислят до каква степен са подготвени за възможен голям конфликт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
35
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
Англия все още си мисли че са империя а са остров пълен с имигранти и пудели на САЩ.
27
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По време на Първата световна война радостно са се записвали доброволци понеже са си мислели че отиват на цирк за няколко дена. После им се стъжнило. През Втората световна вона вече мобилизацията не е била особено весела. За третата сигурно ще търсят войници със следови кучета, термокамери и сателити.
26
6
 
22
 
! Отговори
Няма ли преди 4 месеца
кой да обясни на Сандърс, че колониалната епоха свърши. Все едно е тръгнал някой да завладява остров, дето собственото си население не може да изхрани (ако още има такова). Ама какво да очакваш от хора, на които само кралици, принцове и други недоразумения съм им в главата. Да му имам бъдещата "гражданска армия", която явно сама със себе си ще воюва, че друг няма да ги вземе насериозно.
25
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тази нощ Дъглъс Макгрегор сподели следната мисъл: Русия не представлява опасност за Пиндостан. Проблемът си е у нас. Хората, представляващи най-голяма опасност за нашата страна, заемат изборни постове в нашето правителство.
24
10
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 4 месеца
Аз ви казах, че благодарение на Украйна ще върнат казармата. Стойте и гледайте как една по една натовските държави ще върнат казармата. Слава Украине. Добре че са украинците, че да разберат натовците, че без задължителна казарма няма бъдеще.
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Никой не ти чете това което си написал на шльокавицата бе .ъпанар пиши на Кирилица праскам ти минуса и подминавам.
22
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До do rusofilite. Въри се лекувай докато е време.
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До rusofili. Невменяем ли си къф си ? Не разбираш ли че не четем ченгелите ти ? Пуф минуса и продължаваме нататък.
20
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Каква слава каква Украйна бе *** укрофашистките самоубийци дори нямат държава. Тяхната територия принадлежи на JP Morgan не на Украинците. Същите спонсорираха Хитлер същите даваха пари и на СССР. След приключване на конфликта оцелелите Украинци автоматично стават роби и ще трябва да започнат да връщат парите на JP Morgan около 50 години някъде. Убитите са си дали живота за нищо така излиза.
19
23
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 месеца
Путягатa направи така, че целия свят се милитаризира, въоръжи до зъби и започна военният комплекс да бачка на макс. И накрая каква му беше ползата, че нападна Украйна? Никаква, освен че го намразиха руските жени и майки. На финала, рано или късно всяка една педя украинска земя ще си я върнат
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
КАКВО АКВАЛАНГИ ЛИ ЩЕ ПРАВЯТ ЗА ПОТЪВАНЕТО НА БРИТАНИЯ??!...
17
8
 
19
 
! Отговори
до славещия укр. преди 4 месеца
До този, който все слави укр. Вместо да драскаш тук, защо не отидеш на фронта да се биеш!? А си се скрил тук, да живееш безплатно на гърба на други! А глупаците - да загиват!
16
23
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
Хахаааа, тука копейкаджиите пак халюцинират от рано :)))))))))) Луда работа :)))))))))))
15
2
 
13
 
! Отговори
смях преди 4 месеца
Този е прегрял от игри на компютъра!
14
7
 
24
 
! Отговори
българин преди 4 месеца
Само не знам кои са истинското население на острова-молкото бели хора,джипситата от индо-пакистан,или африканските нег-г.-ро-арабели?Щото и премиерът им Руши Сунак-откъм черната боя.А не ми се мисли ако има въздушни удари.Целия остров е като две Българии.Кабинетни военни,с налудни приказки.Добре,че Русия въобще не мисли да воюва с НАТО.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За голям конфликт никой не е подготвен. При голям конфликт всичко може да се случи.
12
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всъщност активните военни действия ще ги водят "съюзниците" им -- като нас.
11
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако се стигне до война никой няма да ги бави атома ще им изпари мераците.
10
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Британците да се готвят острова да потъне!
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тая "новина" яко ме разсмива :)