Продават списък на Шиндлер за близо 2 млн. долара

Става дума за истински документ
31 яну 2024 14:48, Стела Стоянова
21
Продават списък на Шиндлер за близо 2 млн. долара
Снимка БГНЕС, архив

Не става въпрос за прословутия филм на Стивън Спилбърг а за истински списък, един от документите, свързани с оръжейна фабрика в Полша, използван за спасяването на повече от 1200 евреи по време на Холокоста.

От направена експертиза е доказано, че е един от оригиналните списъци на Шиндлер, пише БНР.

Продавачът, частен колекционер, представя историческия документ за продажба с първоначална цена от 1,8 милиона долара, се съобщава в сайтовете, които обслужват евентуалните купувачи. Документът е бил обявяван за продажба няколко пъти в миналото на цена от 2 до 2,5 милиона долара, но реална сделка не е била извършена.

Частният колекционер пуска документа за продажба чрез търговска компания като се надява, че намаляването на цената ще помогне за постигане на сделка.

За документа питаме Даниел Коен, музеен работник от втория по големина мемориална център в Израел, свързан с Холокоста – в кибуца Лохамей а Гетаот, където след края на Втората световна война са се приютили освободените от концлагерите на смъртта евреи, оказали се бездомни и ограбени в Европа, защото чужди хора са се заселили в домовете им, от които са били депортирани.

Заради филма на Стивън Спилбърг наричат документа Списъкът на Оскар Шиндлер, обясни Даниел Коен:

"Безспорно, използвайки влиянието си, партийните си връзки и обсипвайки с подкупи началствата, националсоциалистът и бонвиван Шиндлер е успял да наеме стотици евреи във фабриките си. Това ги е защитило от депортация в лагерите на смъртта. Не казвам, че са живели добре, но са останали живи. Според доклада на колекционера, който е закупил списъка от самия му създател Исак Стърн (счетоводител и дясна ръка на Оскар Шиндлер), подобни документи са били изготвяни всеки месец. Те са били подписвани и давани за одобрение от немските власти лично от Шиндлер. Два от тях се намират в Израел – в института за изучаване на Холокоста Яд Вашем и в Йерусалим (Еврейския архив).

Предлаганият на аукциона е оригинален списък от 18 април 1945 г., и включва 801 имена. От тях 299 са на жени и 38 на деца. Дълъг е 14 страници. Други списъци, подписани от Шиндлер, има в Музея на Холокоста във Вашингтон.

Не зная дали няма и другаде по света ,музей да е успал да купи такъв документ. Ние със сигурност го нямаме. Бихме искали да притежаваме, но е много скъпо да го купим. Надяваме се държавата да е заинтересувана и посредством анонимен купувач да се опита да се сдобие с още един оригинал. Знам, че така са постъпили когато е трябвало да купят части от Кумранските ръкописи. Ако Израел се намеси директно, това само би вдигнало цената.

Приемам, че ролята на Шиндлер по време на Втора световна война е нееднозначна. От една страна, за да попадне евреин в неговия списък е означавало да даде, често пъти, разорителен подкуп. По-страшното е за тези, които не се имали пари или бижута, та дори златото от коронките от зъбите им не е достигало, за да се откупят по този начин и са били депортирани към лагерите на смъртта. Тук искам да дам пример с България , която е спасили всички евреи от старите си територии (мъже и жени, млади и стари, старци и деца), без да е необходимо те да се откупуват директно."

По думите на Коен, самият Шиндлер не е имал талант на промишленик. Неслучайно, бягайки след войната в Латинска Америка, там живее в бедност. Дори бившите му работници са го подпомагали финансово. Фабриката се е ръководила от евреи. Те са се грижили, доколкото е било възможно, и за социалните нужди на работниците. Но бидейки авантюрист, Шиндлер рискува и създава (за собствени супер печалби), място където макар и шепа евреи, са успели да се спасят, а в Библията пише, че да се спаси един човешки живот, означава да се спаси цяла вселена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Изключителен филм преди 2 месеца
Това е уникален филм-достоверен по исторически факти за един от малкото "праведници между народите" Оскар Шиндлер, който е спасявал евреи, макар и германец от Нациста Германия е имал съвест за разлика от нечестивите корумпирани нацисти, продали се за пари, както ислямските терористи за ООН подкупи да вършат дяволски зверства срещу милиони невинни евреи, които са били лъжливо наклеветени, избити безмилостно и ограбени докрай дори и зъбите им, от змея Хитлер, подкупен от ислямисти да ги унищожи.
19
1
 
1
 
! Отговори
Чифу преди 2 месеца
Нещо евреите не искат да платят за документ, който показва спасението на техните прадеди. СТРАННННННННО, но много еврейско ......
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те са умрели вече, няма кой да ги търси, а газта поскъпна.
17
1
 
1
 
! Отговори
Излиза, преди 2 месеца
че спасяването на евреи от Шиндлер си е било чист бизнес. Оправданието е "... в Библията пише, че да се спаси един човешки живот, означава да се спаси цяла вселена".
16
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А че спасенти са му бачкали едва ли не кат роби обЯснили ли сте ?
15
2
 
2
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
От Палестина проявяват голям интерес!
14
0
 
3
 
! Отговори
до 10-ти, Завси преди 2 месеца
от това какво е нещото. Принципно ако говорим за археологическа находка си има установен ред, държавата ти плаща 10% до 15% от стойността на артефакта и го взема в музея, а ти се прибираш с парите у вас. А като говорим за документи, които са натоварени с толкова кофти карма има и морален аспект. В случая не мисля, че документа може да бъде оценен с парична стойност, това е все едно да бяха намерили снимки на тия хора и да ги обявят на търг. Като минимум не е морално спрямо техните роднини.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
.... твърди, че е бил принуден да го даде без пари, подписвайки фиктивен договор. Такива случаи има и в България, макар не всеки евреин да е постъпил така. Други пък са настоявали, че са си дали жилищата срещу заплащане на безценица, притиснати от обстоятелствата и предлагат да върнат някаква мизерна сума и да си вземат обратно жилищата. Макар че в договора е вписана съвсем друга, справедлива цена. Сигурно е имало и такива видове изнудване, но поне в България повечето продажби са били честни.
12
1
 
5
 
! Отговори
До автора - 2 преди 2 месеца
Тези, които са успели да продадат жилищата си преди да се изселят, са се възползвали от едно законово положение, валидно в някои държави, включително и в България. Става въпрос за възможността имот да се продава по два начина - или чрез съставяне на нотариален акт, или чрез договор. И двата начина са били законни. Мнозина съвсем целенасочено са си продали жилищата чрез договор. И след войната се връща, размахал нотариалния акт и си иска жилището обратно, като твърди, че е бил изнуден да го даде
11
1
 
5
 
! Отговори
До автора- 1 преди 2 месеца
Пишеш за "евреи, оказали се бездомни и ограбени в Европа, защото чужди хора са се заселили в домовете им". Не знам дали знаеш как са постъпили впоследствие тези евреи. Онези от тях, в чиито жилища след изпращането им в концилагери са заселени други хора, са си върнали имотите след войната. Може да не е станало още през 1945 г., но се е случило през следващите години. Интерсно е обаче как са постъпили друга категория евреи - тези, които своевременно са се изселили от границите на Третия райх.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Интересно,*Кажи честно,ако имаш нещо ,струващо милион,би ли го дарил,или би оправил живота си и живота на децата си?Какъв морал?
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Интересно, - Ако зададеш този въпрос на когото и да е от синовете израилеви, той учудено ще ти отговори: "Защо да не спечели, след като има такава възможност?" Всичко опира до начина на мислене, възпитаван още от най-ранно детство според специфичните традиции, които всеки народ има.
8
1
 
11
 
! Отговори
ХИЧО преди 2 месеца
До Deep Zone...Това е сцена от филма,но и действителна случка,Шиндлер успява по този начин реално да спаси живота на много хора,които са били натъпкани в конски вагони,без вода и храна,в страшна жега.Това го потвърждават оцелели евреи след войната...
7
1
 
12
 
! Отговори
ХИЧО преди 2 месеца
Оскар Шиндлер не е използвал подкупи от евреи за да се облагодетелства,какъвто намек се прави в статията.Напротив,той е дал и последниге си пари,за да откупи от сигурна смърт още евреи.Книгата на Томас Кинийли е страхотна,всеки трябва да я прочете...Не знам по коква причина този Коен се опитва да очерни личността на Шиндлер...
6
2
 
10
 
! Отговори
Deep Zone преди 2 месеца
Велик филм, велики сцени! Абсолютен мастърпийс! Уникални роли на Лиъм Нийсън и на Ралф Файнс! За съжаление не можаха да вземат Оскари, а заслужават и двамата!Може би най-силната сцена е на гарата, като пристигат товарните влакове, натъпкани с евреи и Шиндлер иска маркуч да охлади малко хората, при което нацито (Файнс) се смее и хили нечовешки..
5
0
 
14
 
! Отговори
Интересно, преди 2 месеца
но как "частния колекционер" се е сдобил с този документ? И защо иска такава сума, а не го дари на музея директно? Много морални дилеми има тука.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Евреите си правят бункери в Ню Йорк. И изскача един от една шахта. Копал, копал, та морен. С оная ми ти капа и фитилите край ушите. То да се смееш ли, да плачеш ли.
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
кога излезе Списъка на Боко (тиквата), тогава ще участвам в търга
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Уффф, тези само пари знаят
1
2
 
7
 
! Отговори
Да Геноцид е преди 2 месеца
Скоро ще излезе списък на убитите Българи от полицаи, няколко хиляден списък е! А вие си мълчите!?