Ереван: Армения вече не може да разчита на Русия

Трябва да мисли за по-близки връзки със САЩ и Франция
2 фев 2024 14:17, Елка Василева
60
Ереван: Армения вече не може да разчита на Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Армения вече не може да разчита на Русия да бъде неин основен партньор във военната и в отбранителната сфера, защото Москва многократно я е разочаровала и Ереван трябва да мисли за изграждане на по-близки връзки със САЩ и Франция, заяви арменският премиер Никол Пашинян, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"Трябва да разберем с кого наистина можем да поддържаме военно-технически и отбранителни връзки", каза Пашинян пред арменското обществено радио в отговор на запитване относно реформа на въоръжените сили на Армения.

"Преди този проблем бе лесен, защото нямаше такъв въпрос и не беше трудно да се създаде концепция. Преди 95%-97% от отбранителните ни връзки бяха с Руската федерация. Сега това не може да е така, както поради обективни, така и поради субективни причини", добави той.

Пашинян каза още, че Армения трябва да помисли какви връзки в сферата на сигурността трябва да изгради със САЩ, Франция, Индия и Грузия.

Бившата съветска република Армения, която граничи с Грузия, Азербайджан, Иран и Турция, отдавна разчита на своя съюзник Русия, но Пашинян разгневи Кремъл, като постави под въпрос основите на съюза, отбелязва Ройтерс. От разпадането на СССР през 1991 година Русия се конкурира със САЩ за влияние в бившите съветски републики, които са били част и от руската империя.

Според Пашинян Русия е разочаровала Армения, когато Азербайджан извърши светкавичната си военна операция, с която отвоюва отцепническия анклав Нагорни Карабах и предизвика бягството на етническите арменци, живеещи в него.

Според Русия собствените неуспехи на Пашинян да се справи със сложната политическа обстановка и съперничества в Южен Кавказ са причината за поражението на етническите арменски бойци в Карабах.

Междувременно Азербайджан обвинява Франция, че е посяла семената на нова война с доставките си на оръжия за Армения, с която САЩ също опитват да се сближат, коментира Ройтерс.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Явно е че е пробит от запада тезите му около каранах меко казано предизвикват въпроси той какво иска русия да ги освободи ли и защо не пита сащ и франция защо не санкционират азербейджан или да пита сглобката що копува от азерите газ
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Диаспората ги управлява дистанционно!
9
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия арменци много бавни.Чак сега ли разбраха, че Русия бере душа отдавна, а сега се е опростила.
8
10
 
14
 
! Отговори
Дон Кикот преди 4 месеца
Скоро и копейките ще я разберат тази горчива истина...
7
7
 
6
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 4 месеца
А, дано и Грузия прогледне, че с тоя щур сталинизъм при тях... Я, какво стана наскоро в Гори.
6
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ми не знам ама като гледам на картата и САЩ и Франция са далече, та се чудя как ли си мислят да разчитат на тях, но си е тяхно право де, като искат да пробват.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сори, обърках се с азербейджан, но все тая. Дупе и *** са Азерите с Армения и без извинения. Бях там и честно, не разбрах в коя държава съм, все еднакви.
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този Алиев е като ветропоказател. Само се озърта. Лошото е, че ние не можем да разчитаме на азерски газ, особено евтин. който никога не е посещавал средна Азия-повечето сте така, въобще няма идея как сменят посоката през ден. А Алиев е стара лисица и по хиляда пъти на ден ще я сменя, ако реши, че трябва. Честит ни евтин азерски газ. Разчитайте на кума лиса. Колкото на Ердоган, примерно, а тия са още по-зле.
3
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Николчо прави военни учения с Пиндостан, а иска да продължава да дои Русия. Нагъл е ара.
2
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Факт! Русия не си мръдна пръста когато Азербайджан нападна Армения, въпреки че Армения беше член на Договора за колективна сигурност (аналог на НАТО), докато Азербайджан не е член! Е до толкова може да се разчита на Русия като съюзник
1
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Още лоши новини за русофилите.