Австрия не отстъпва, пак ни реже за сухопътен Шенген

Ветото важи и за Румъния
27 фев 2024 08:46, Петър Бойчев
106
Австрия не отстъпва, пак ни реже за сухопътен Шенген
Снимка БГНЕС

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер настоява ветото на страната му върху пълното присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство да остане. По време на пресконференция в Инсбрук в понеделник Карнер бе категоричен, че Австрия ще продължи да се противопоставя на пълноправното членство на двете съседни страни в Шенген, пише Kronen Zeitung.

Попитан за пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген, вътрешният министър Герхард Карнер заяви, че Австрия запазва ветото си. В същото време министърът се позова на вече постигнатото споразумение относно премахването на въздушния и морския контрол, известен още като "Въздушен и морски Шенген". "Мисля, че е много важно да предприема тази стъпка сега, а не да философствам за следващата", каза Карнер.

Компромисът е постигнат след "тежки преговори" и предвижда "ясни условия", подчерта вътрешният министър на Австрия. Те включват това, че сухопътната граница трябва да бъде защитена и че полицейски служители и допълнителни ресурси на Frontex ще бъдат на разположение на външната граница.

Освен това лицата, търсещи убежище и регистрирани преди това в Румъния и България, трябва да бъдат върнати от Австрия в съответните страни. Споразумението за "Air Schengen" означава, че хората, пътуващи от Румъния и България, вече няма да трябва да летят до други страни от ЕС през външни терминали. Въпреки това граничният контрол ще остане в сила за сухопътното пътуване, където всъщност са най-големите проблеми за българските и румънските туристи, но и за превозвачите, пише Фокус.

Вестник Kurier съобщи, че ЕС оказва все по-голям натиск върху Австрия да приеме двете страни да се присъединят към Шенгенското пространство. Австрия е единствената страна от ЕС, която все още е против.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също изрази убеденост, че Румъния и България скоро ще бъдат пълноправни членки на Шенгенското пространство: "Те могат да разчитат на нас да убедим Австрия, че заслужават да бъдат изцяло в Шенген", каза фон дер Лайен, цитиран след специална среща на върха, проведена в Брюксел в началото на февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Освен това лицата, търсещи убежище и регистрирани преди това в Румъния и България, трябва да бъдат върнати от Австрия в съответните страни." -!!!! Граничните страни винаги ще са пренебрегнати, а вътрешните облагодетелстване с това правило! Кога Австрия е била външна на, ЕС? Правилно - НИКОГА! И сега нашите мишоци и псевдо академици какво ще кажат за" ГОЛЯМАТА ПОБЕДА ЗА ШЕНГЕН"?
13
1
 
14
 
! Отговори
НЕ преди 2 месеца
КУПУВАЙТЕ АВСТРИЙСКИ СТОКИ
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички транзитни стоки за Австрия поне по един ден пълна проверка на нашата граница и те ще ни молят да влезем в тоя Шенген.
11
0
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 5 "А защо да отстъпва като не правим нищо срещу това? " - про'с'так неграмотен, в последния доклад на ЕС пише, че проблеми с границите, корупцията и върховенството на закона у нас няма. Затова и Рюте ни пусна в Шенген.
10
4
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
И правилно! Всеки презира про'с'таците дето гласуват друг да ги управлява!
9
7
 
1
 
! Отговори
Вижте го преди 2 месеца
Пернишки мутри тероризират Виена години наред, това нормално ли е!? Благодарение на Юлиян Борисов Георгиев от Перник и МВР за НеШенген!
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Направете онова гнсно молецоподобно насекомо външен министър да ви преговаря докато им мие чиниите и им сервира кафето. Той после ще ви каже, че е постигнал Безспорни успехи като не са ни приели, но ще вземем хиляди бежанци бухахахха :))) Комунистите така управляват, без да питат. Някой пита ли ви за реакторите на АЕЦ за 20 милиарда, дето в САЩ са станали 70 милиарда? Никой, но Ники иска да лети бухахаххаха ккреееетттееениии
7
6
 
19
 
! Отговори
Честито преди 2 месеца
Никога няма да ни пуснат в Шенген. Ще бъдем буферна зоно на ЕС.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всяко зло - за добро. Нищо чудно точно това да се окаже.
5
3
 
8
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
А защо да отстъпва като не правим нищо срещу това? Трябва цялостен контрол и завишаване на изискванията за всичко, ама за абсолютно всичко от австрия. Въвеждане на строг паспортен и визов контрол. Налагане на високи мита за всички техни стоки. И т. н., и т. н. А ние какво правим? Само преговори водим с тях, които са от нерезултатни - по-нерезултатни.
4
2
 
27
 
! Отговори
Крайно преди 2 месеца
вреве е управниците ни и заблудените симпатизанти на евроатлантизма да разберат, че ако ще челни стойки да правят, нито в Шенген ще ни пуснат, нито безвизово в САЩ! Денков го плюят, той мисли че дъжд вали.
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Важното е, че Денков отстъпи и ще ни напълни с мигранти.
2
2
 
4
 
! Отговори
Чакайте Шенген преди 2 месеца
МВР използват и.зроди за следене и убийства на хора, същите бяха засечени в Austria Wien през 2022 и август 2024 година, тормозеха Българи и Австрийци!
1
1
 
27
 
! Отговори
Дедо преди 2 месеца
Австрия няма излаз на море и това ги побърква. За какъв морски Шенген се бият в гърдите ,че са ни разрешили ?