Австрия не отстъпва, пак ни реже за сухопътен Шенген

Ветото важи и за Румъния
27 фев 2024 08:46, Петър Бойчев
106
Австрия не отстъпва, пак ни реже за сухопътен Шенген
Снимка БГНЕС

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер настоява ветото на страната му върху пълното присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство да остане. По време на пресконференция в Инсбрук в понеделник Карнер бе категоричен, че Австрия ще продължи да се противопоставя на пълноправното членство на двете съседни страни в Шенген, пише Kronen Zeitung.

Попитан за пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген, вътрешният министър Герхард Карнер заяви, че Австрия запазва ветото си. В същото време министърът се позова на вече постигнатото споразумение относно премахването на въздушния и морския контрол, известен още като "Въздушен и морски Шенген". "Мисля, че е много важно да предприема тази стъпка сега, а не да философствам за следващата", каза Карнер.

Компромисът е постигнат след "тежки преговори" и предвижда "ясни условия", подчерта вътрешният министър на Австрия. Те включват това, че сухопътната граница трябва да бъде защитена и че полицейски служители и допълнителни ресурси на Frontex ще бъдат на разположение на външната граница.

Освен това лицата, търсещи убежище и регистрирани преди това в Румъния и България, трябва да бъдат върнати от Австрия в съответните страни. Споразумението за "Air Schengen" означава, че хората, пътуващи от Румъния и България, вече няма да трябва да летят до други страни от ЕС през външни терминали. Въпреки това граничният контрол ще остане в сила за сухопътното пътуване, където всъщност са най-големите проблеми за българските и румънските туристи, но и за превозвачите, пише Фокус.

Вестник Kurier съобщи, че ЕС оказва все по-голям натиск върху Австрия да приеме двете страни да се присъединят към Шенгенското пространство. Австрия е единствената страна от ЕС, която все още е против.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също изрази убеденост, че Румъния и България скоро ще бъдат пълноправни членки на Шенгенското пространство: "Те могат да разчитат на нас да убедим Австрия, че заслужават да бъдат изцяло в Шенген", каза фон дер Лайен, цитиран след специална среща на върха, проведена в Брюксел в началото на февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Турция е готова да помогне за закъсалия за снаряди ЕС ако придвижи приемането й в ЕС! Ние не вярвам да се натягаме бадева и явно това е играта с немския пудел Австрия! Европейските подлости с мигрантите- пускам ги/ не ги пускам при войната ще е тежка шизофрения!
33
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Знаят с кого си имат работа.Оставка Денков и веднага ИЗБОРИ.
32
0
 
16
 
! Отговори
Не може преди 2 месеца
До Връщайте мигрантите Вече са регистрирани и са им взети биометрични данни. Ще ни ги връщат, докато на мигрантите им омръзне и си останат в България. А, тези, които ни пращат са тези, които нищо законно не могат да вършат.
31
0
 
27
 
! Отговори
Академика преди 2 месеца
Ама за сметка на това се съгласихме да им вземем амуджите срещу празни обещания.
30
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма смисъл от Шенген защото сме разпределени към Русия както и 98 процента от Украйна
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аббее Вие изобщо разсъждавате ли. Как ще избягат на запад, това ли ви успокоява че нямало да останат. А СЕГА СИ СПОМНЕТЕ ЕДНА ОТ ТОЧКИТЕ НА АВСТИЯ дето първо беше странна, ИМЕННО - СЕРИОЗЕН ГРАНИЧЕН КОНТРОЛ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ, РУМЪНИЯ И СЪРБИЯ. Т.е. дори да сме в Шенген, те искат граничен контрол между Бг и Румъния. Точно за да не могат да излязат ***. Тука да си останем резерват. Денкофффф е казал, че в бг има много пустеещи райони, т.е. може да са от полза. ЧЕСТИТО!!! До 2 год. ще се усети:)))
28
0
 
17
 
! Отговори
Връщайте мигрантите преди 2 месеца
веднага. Да си ги правят каквото искат. При тези трябва да се действа както действа Орбан, само шамари.
27
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Правилно постъпва Австрия ! Сега ще си направим споразумения с Русия за свободно движение , само с лични карти .
26
1
 
17
 
! Отговори
Хмм преди 2 месеца
По- важното е, че един химически *** се е повозил до Украйна за да засвидетелства послушание през Зеленски. Това, че в самият ЕС ни имат за втора ръка хора (с пълно право) е на заден план. Не почнем ли да се уважаваме сами и да се грижим за интересите си, никой друг няма да го направи.
25
0
 
18
 
! Отговори
денкоФъ преди 2 месеца
нали се дупи на зеленски ,що не ни пуска в шенген ,ше си остане с дупенето само,май, муне ниедни
24
0
 
15
 
! Отговори
Кажете истината преди 2 месеца
МВР (полицаи) се занимават с извършване на всякакви престъпления, Австрийци, Нидерландци и Французи да не са сляпи, Хърватия веднага влезе в Шенген и Евро зона защото имат полицаи, а не престъпници!
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Повече няма да купувам австрийски кисел чесън и замразено телешко шкембе . Ще им правя напук.
22
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само Възраждане вече може да ни оправи, тези клоуни от сглобката ни съсипаха международната репутация. Не че ни е притрябвал Шенген, даже напротив, но въпросът е принципен.
21
1
 
1
 
! Отговори
Повреден интелект преди 2 месеца
Да не може да се връща , каквото емигрант влезе тука. Иначе като ни върнат мигрантите те пак ще избягат на запад
20
0
 
25
 
! Отговори
Бойкот преди 2 месеца
Бойкот на Билла, ОМВ. А1. Да се изнасят от България като толкова сме им неприятни.
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не ни трябва тоя Шинген. Не ни трябва да ни залеят с мигранти, само за да си спестим един час чакане на някоя граница веднъж месечно или веднъж годишно.
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сегашните австрийки държавни ръководители зачеркнаха с един замах всичко сторено от предците им! Голем срам! ((
17
2
 
32
 
! Отговори
Време е преди 2 месеца
България да покаже най-накрая някакво достойнство и да намери тема която интересува Австрийците. СЛед това налага вето на тази тема и , го маха когато тези решат да махнат ветоот ни за Шенген. КОга ли най-накрая ще имаме истински политици ?
16
3
 
16
 
! Отговори
2handcitizenship преди 2 месеца
Няма изненади , когато си ограбвал с десетилетия собствената си страна за липна изгода , премазвал си всичко що ти се опълпи , но си имал слаба и надупена външна плитика , ще те дупят мъжката. Аз вече дори не искам тоя изпросен Шенген , най-добре очилатияохлюв , Киро , Асенката , Шиши и Боко да си за инат веднага , да в,емат с тях Копейката и Корни , абсолютен рестарт !
15
1
 
19
 
! Отговори
Герен преди 2 месеца
АВСТРИЯ НЕ ОТСТЪПВА ЗА СУХ ШЕНГЕН. НО ДЕНЧО ГАБРИТО ВСЕ МОКЪР ГО ПОЕМАТ. ПРИКАЗКИ МАНИПУЛАЦИИ И УДУРДИСВАНЕНА СГЛОБКИ.