Австрия регистрира най-топлият февруари в историята си

Той е бил с 5,5 градуса по-топъл в низините
10
Австрия регистрира най-топлият февруари в историята си
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Току-що приключилият месец февруари е бил най-топлият в историята на Австрия, съобщава сайтът на австрийското радио и телевизия ОРФ, като се позовава на изследвания на австрийските климатолози.

"Никога досега в 257-годишната история на измерванията един месец не е бил толкова далеч от многогодишната си средна стойност", заяви климатологът Александър Орлик от организацията Геосфере Аустриа (GeoSphere Austria). Февруари е бил с 5,5 градуса по-топъл в низините на Австрия от средните стойности за климатичния период 1991-2020 г. и с 5 градуса по-топъл в планините. В сравнение с периода 1961-1990 г. той е бил по-топъл с 6,4 градуса в низините и с 5,9 градуса в планините.

Броят на дните с минимални температури под нулата също е значително под средния за февруари  и поставя нови рекорди в някои метеорологични станции: Брегенц без нито един ден  (стар рекорд - два през февруари 1995 г. и 2016 г.), Инсбрук с пет дни (стар рекорд - шест през 1926 г.), Залцбург с един (шест през 2000 и 2020 г.), Виена без нито един ден (два през 1966 г.), Айзенщат с един ден (три през 1966 г.).

В анализа за цяла Австрия количеството на валежите е било със седем процента над дългосрочната средна стойност, като за отделните региони стойностите са с големи амплитуди.

На височина под 500 метра над морското равнище тазгодишният февруари е бил почти изцяло без сняг. Над 1000 метра надморска височина снежните условия също са били доста под средното. Над 1500 метра надморска височина броят на дните със снежна покривка е бил приблизително среден, а количеството на пресния сняг е било малко под средното (около минус 20 процента).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Австрия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Теди преди 1 месец
МНОГО Е ПРИЯТНО ВРЕМЕТО
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак мерят на баба си хвърчилото. Що всеки път тия "зелените" мишоци все мерят в градовете и около индустриалните центрове температурата? После викат има увеличение на темп. Е МНОГО ЯСНО, че там дето е най-замърсен въздуха и огромни сгради пречат на движението му ще е по-топло отколкото на полето или у планината. Да хванат да изместят мерителната техника в безлюдните местности и да мерим тогава. Щото има там едни 500 геолози дето това направиха края на 23-та и казаха глобалното затопляне е фалш
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашата топлофикация не мисли така, всяка следваща зима е по-студена за тях.
3
1
 
2
 
! Отговори
Шенгю преди 1 месец
И природата ги бойкотира тези мизантропи и рушители на ЕС!!
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
има нема 300 г кат фащ ко знаят те :)))
1
2
 
7
 
! Отговори
Проклети са преди 1 месец
защото ни спират за Шенген и перат парите на Русия и олигарсите на Путин.... Господ гледа..