Мирът на Путин: Украйна неутрална, почти без армия, руският език официален

Това е съдържал договорът, предложен през 2022
2 мар 2024 08:57, Петър Бойчев
757
Мирът на Путин: Украйна неутрална, почти без армия, руският език официален
Снимка БГНЕС

През последните седмици руският президент Владимир Путин намекна публично, че ще бъде отворен за дискусии за прекратяване на войната в Украйна при условията на Москва, пише The Wall Street Journal.

Според изданието очертанията на сделка, която руският лидер вероятно иска, могат да се видят в проект на мирен договор, изготвен от руски и украински преговарящи през април 2022 г., около шест седмици след началото на войната. Западни служители и анализатори казват, че тези цели остават до голяма степен непроменени след две години на битки: Украйна да се превърне в кастрирана държава, постоянно уязвима за руска военна агресия.

Въпреки че общите очертания на крайно неуспешните мирни преговори бяха разкрити, пълният документ от 17 страници, който беше прегледан от The Wall Street Journal и други, запознати с преговорите, не беше направен публично достояние.

Документът от 15 април 2022 г. очертава как преговарящите от двете страни се стремят да сложат край на боевете, като се съгласят да превърнат Украйна в "постоянно неутрална държава, която не участва във военни блокове“, на която е забранено да възстановява армията си с подкрепата на Запада и оставяне на Крим под фактически руски контрол.

Днес Украйна казва, че няма да започне мирни преговори, докато Русия не изтегли войските от страната. Две години конфликт втвърдиха украинското обществено мнение срещу всякакъв вид мирно споразумение и украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че всяко прекратяване на военните действия просто би позволило на Русия да се превъоръжи, за да атакува Украйна по-нататък.

Документът показва дълбоките отстъпки, които преговарящите от украинска страна са обмисляли, докато Киев се бореше в първите седмици на войната, пише Фокус. Той също така служи като напомняне за компромисите, които Русия може да се опита да принуди Украйна да преглътне, ако западната военна подкрепа пресъхне и Русия постигне значителни териториални придобивки.

В проектодоговора се посочва, че на Украйна, въпреки че й е позволено да се стреми към членство в Европейския съюз, няма да й бъде позволено да се присъедини към военни съюзи като Организацията на Северноатлантическия пакт. Предвижда се забрана на чуждестранни оръжия, "включително ракетни оръжия от всякакъв вид, въоръжени сили и формирования“. Москва иска въоръжените сили на Украйна да бъдат ограничени до 85 000 войници, 342 танка и 519 артилерийски оръдия. Украинските преговарящи искат 250 000 войници, 800 танка и 1900 артилерийски оръдия, според документа. Русия иска обхватът на украинските ракети да бъде ограничен до 40 километра.

Кримският полуостров, който вече е окупиран от Русия, ще остане под влиянието на Москва и няма да се счита за неутрален. Москва също настоява руският език да се постави наравно с украинския в правителството и съдилищата, клауза, която Киев не е подписал, според проектодокумента.

Бъдещето на Донбас не беше включено в проекта, оставяйки го на Путин и Зеленски да го завършат в разговори лице в лице. Тази среща така и не се състоя.

Договорът трябваше да бъде гарантиран от чужди сили, които са изброени в документа като включително САЩ, Обединеното кралство, Китай, Франция и Русия. На тези страни ще бъде дадена отговорността да защитават неутралитета на Украйна, ако договорът бъде нарушен. Но докато договорът е в сила, от гарантите ще се изисква да "прекратят международните договори и споразумения, несъвместими с постоянния неутралитет на Украйна“, включително всякакви обещания за двустранна военна помощ. Международните гаранции за сигурност няма да важат за Крим и Севастопол.

Други въпроси остават нерешени, по-специално какво ще се случи, ако Украйна бъде нападната. Русия иска всички държави-гаранти да се споразумеят за общ отговор, което означава, че единен отговор е малко вероятен, ако самата Русия е агресор. В случай на атака срещу Украйна, украинските преговарящи искат нейното въздушно пространство да бъде затворено, което би изисквало държавите-гаранти да наложат зона, забранена за полети, и предоставяне на оръжия от гарантите, клауза, която не е одобрена от Русия.

Русия иска да добави Беларус като гарант; Украйна иска да добави Турция. Украинските преговарящи отказват да обсъдят руска клауза, изискваща от Киев да оттегли претенциите си за преминаване под юрисдикцията на Международния наказателен съд, който преследва военни престъпления, според документа. Те също така не искат да ратифицират клауза за отмяна на всички взаимни санкции.

Първият кръг от предварителните мирни преговори започна само дни след нахлуването през февруари 2022 г. Руските и украинските преговарящи се срещнаха първоначално в Беларус, преди да се преместят в Турция и да продължат преговорите до април. Полученият документ изглежда се основава на договора от 1990 г., който създаде обединена Германия, където войските на Съветския съюз напуснаха Източна Германия при условие, че страната се откаже от ядрени оръжия и ограничи размера на своята армия.

Преговорите се водиха месеци – дори по Zoom – но в крайна сметка спряха напълно през юни 2022 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


757
Още по темата: мирУкрайнаПутин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
626
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не може като бандит да изнудваш света, ще нападам когато искам, а вие ще търпите защото имам ядрено оръжие! Това и Китай не го прави! И колкото повече се търпи, толкова по-нагъл става Джуджака! Отстъпят ли му Украйна, Молдова е за 2 дни, след това ще нападне Литва, Латвия и Естония....а тия мунди от ЕС и НАТО, пак ще умуват! Тука трябва някой с топки, като Рейгън!
625
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Накрая пак ще стане така, само че територията на Украйна ще е по-малка, по-разрушена и гъстотата на населението ще е ниска. Трагичен резултат от опитите на НАТО да се разраства в 'руския свят'.
624
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ерик Принс още казва: за какво американските данъкоплатци да дават още 100млрд-а, като няма да има друг резултат, освен по-лош? Същото се отнася и за европейските граждани. От себе си ще добавя, ако наистина се грижим за нашата безопасност, недоразумения като Зеленски, Урсула и подобни трябва да са вън от умравлението на каквото и да било.
623
10
 
4
 
! Отговори
Сът преди 3 месеца
Путин също е поискал всеки ден да му се прави по минимум един дудyk от всеки български pycopoб и русофил. Хайде другари,идете сложете край на войната! Нали искате мир?!
622
2
 
11
 
! Отговори
Ттъй преди 3 месеца
Ще е, щото Путин не е Нетаняху. Много е вежлив. Иначе от бандеровци щеше да остане само неприятен спомен от преди 2 години. Жалко.
621
8
 
6
 
! Отговори
Слънчарски преди 3 месеца
То същото споразумение имаха за Крим след 1990-та. Да има над 50% руснаци и единствената присъствена армия там да е руска. И видяхме какво стана. Путин отдавна вече е доказал, че не може да му се вярва.
620
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Както казва основателя на BlackWater, Ерик Принс, некрасивият мир е по-добър от красивата война, руската мечка не може да се победи в нормална война, спрете огъня, дайте им Крим, Донбас и каквото още иоже и да се приключва, следващите възможности са още по-лоши.
619
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не може да се казва че руския народ е ***, те не са такива, но това е репресивна държава, полицията е 1,5 милиона, за сравнение, армията е 1 милион! Няма законност, могат да те убият за несъгласие с режима, никой няма да го гледа.Как да изразиш мнение, ти вече си труп? Ако дори и най-елементарни права и свобода имаше в Русия , Путин щеше да е с доживотна! Но Русия му е частна собственост!
618
4
 
6
 
! Отговори
Вариант Б преди 3 месеца
А мирът според Зеленски е "ПВО и ядрени ракети срещу Русия" - Това е идеалната "Гаранция за вечен мир"
617
12
 
10
 
! Отговори
РУСКИТЕ ФАШИСТИ преди 3 месеца
ТРЯБВА ДА ПЛАТЯТ ЗА УДОВОЛСТВИЕТО ДА УБИВАТ И РУШАТ В МИРНА ДЪРЖАВА.
616
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйна вече не е страна в мирния договор. Нищо не зависи от нея одавна.
615
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ТОЯ РУШИ И УБИВА И УСЛОВИЯ ПОСТАВЯ- РУСКИЯТ ФАШИЗЪМ УБИВА- ДАЛИ Е ВИНОВЕН НАРОДЪТ- ДА ТЕ ГИ ТЪРПЯТ, ТЕ ГИ ИЗБИРАТ- ТРИЛЬОНИ ЗА РАЗБИТАТА ДЪРЖАВА И ПРОГОНЕНИЯТ НАРОД- ВСИЧКИ РУСНАЦИ ОБРАТНО В РАША.
614
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За този мир Украйна изпусна влака. Следващият е къде по-неизгоден.
613
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много готина снимка сте цъкнали на *** Къси, руски фолклор, Иванушка Дурачок!
612
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази няма да я бъде! Джуджето е бълнувало, но сънища и действителност всъщност никога нямат нещо общо!
611
3
 
7
 
! Отговори
Леля преди 3 месеца
Ревете за Украйна . А къде е българската армия и каква и е техниката ? Смешно и жалко .
610
3
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 месеца
За огромните човешки жертви, разбитата държава и икономика, териториални загуби, украинците могат да кажат едно голямо "Благодаря" на Байдън и Борис Джонсън! А всяко следващо предложение на Путин ще бъде по-лошо от предишното.
609
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Шахтьор играе в Лвов, а европейските си мачове в Полша, отбора го има въпреки руския нацизъм, а дали въобще има някакъв с украинско име, който се е отрекъл от страната си или са поредните тонове руски лъжи е друга тема!
608
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Шахтьор играе мачовете с в Киев, а тренира в Лвов. Футболистите живеят там. Това се отнася и за младежкият и детският отбор на Шахтьор Донецк.
607
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След героични битки, Русия загуби Херсон, но спечели 2 села! Ватерло и Сталинград! Като няма дъжд и росата е нещо!