Рибите се смаляват заради глобалното затопляне

По-топлата вода води до намаляване на размера на планктона
4 мар 2024 12:12, Елка Василева
17
Рибите се смаляват заради глобалното затопляне
Снимка: архив, БГНЕС

Теглото на рибите намалява заради глобалното затопляне, съобщи Ем Ес Ен, позовавайки се на японски учени.

Изследователи установиха, че по-топлата вода води до намаляване на размера на планктона - микроскопичните организми, с които се хранят рибите, което лишава морските обитатели от хранителни вещества.

Експерти от Токийския университет са анализирали индивидуалното тегло и общата биомаса на 13 различни вида риби - включително скумрия и сардина, в периода 1978-2018 г., както и данните за температурата на морската вода от 1982 до 2014 г. Анализът разкри, че глобалното затопляне е довело до по-голяма конкуренция за храна и е допринесло за смаляването на рибите.

"С по-високите температури горният слой на океана става по-разслоен, а предишни изследвания показаха, че по-големият планктон се заменя с по-дребен и по-малко хранителни пихтиести видове, като например медузи", обяснява професор Шин-ичи Ито. "Климатичните промени могат да променят времето и продължителността на цъфтежа на фитопланктона - експлозивен растеж на микроскопични водорасли на повърхността на океана, който вече може да не съвпада с ключови периоди от жизнения цикъл на рибите."
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
ЧИЧО БИЛ преди 4 месеца
реших да мина от комптърните вируси на истинските . ще позбием малко хора и животни че станаха много на планетата зЕМЯ ..... СЪЖАЛЯМ не ми трябвате повече !
15
0
 
0
 
! Отговори
И ловец съм,и рибар преди 4 месеца
А Я се чудим защо ,,калканът" ми се е спаружил толкова много,а то било зарад Глобалното Затопляне.Още малко щях да си помисля,че вече съм хвърлил ,,дънната въдица",а часовникът се е развалил и постоянно стрелките са на шест и половин.Успокояваща статия.Поздравления.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
к л о у н и
13
0
 
3
 
! Отговори
КаскетЯ преди 4 месеца
А пък мисирките се уголемяват! Що така бе?
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да но със затоплянето рибите в гащите растат обратнопропорционално на тези във водата . Пример Конго
11
1
 
8
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 4 месеца
и на мен ми се смалява, но е от възрастта, не е от климата!
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това вече не е дезинформация, а чиста лъжа. Науката вече отдавна е доказала, че топлината кара организмите да растат по-големи и обратното. Скоро ще прочета, че глобалното затопляне кара змиите да летят. Дотам са стигнали с небивалиците.
9
1
 
5
 
! Отговори
Квадратни гащи преди 4 месеца
Пазят линия, за лятото. Освен това не са само рибите, а и всички морски видове.Да сте виждали дебела русалка?
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така е глобалното затопляне е виновно! Няма общо с нищо друго. Майната му на факта че риболовът е толкова индустриализиран, че имаме плаващи консервни заводи и хладилни кораби които ловят риба с десетилетия без да акостират на нито едно пристанище, а получават доставки на гориво от други кораби.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Риба ама цаца - цаца ама риба :)))
6
1
 
10
 
! Отговори
рибар преди 4 месеца
а аз се чудя що ловим се малки шарани
5
1
 
8
 
! Отговори
Име преди 4 месеца
След изпускане на водите от Фукушима, ще станат по-големи! Японските "учени" да не се напъват много! Япония е марионетка на САЩ след ВСВ.
4
1
 
6
 
! Отговори
БИЛ ГЕЙТС преди 4 месеца
СПОКОЙНО ЗАЕЛ СЪМ СЕ, СЕГА ЩЕ НАСИТИМЕ АТМОСФЕРАТА С ЛЕДЕНИ КРИСТАЛИ И НАБЪРЗО ЩЕ ПРЕДИЗВИКАМЕ НОВ КРАТЪК ЛЕДНИКОВ ПЕРИОД. ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ЧОВЕЧЕСТВОТО МОЖЕ И ДА НЕ ОЦЕЛЕЕ НО ТОВА НЕ Е ТОЛКОВА ВАЖНОТО ДАЖЕ ЩЕ Е МНОГО ХУБАВО ЗА ЗЕМЯТА ДА СЕ ОЧИСТИ МАЛКО.
3
1
 
6
 
! Отговори
Дедо сом преди 4 месеца
С Коло се е стоплила водата 10 20 30 градуса ? Хубаво пишете за затопляния ама дайте цифри да ги видим и ние простосмъртните
2
2
 
10
 
! Отговори
АXAXAХА преди 4 месеца
Не ви ли омръзна с тия лъжи и пропаганда. С това "глобално затопляне" ставате единствено за смях. Между другото от "глобалното ви затопляне" Калифорния е в кризисно състояние след падналите невиждани досега "топли" снегове.
1
2
 
8
 
! Отговори
Смаляване смаляване преди 4 месеца
Чета р0бите се смаляват заради глобалното затопляне...