Конго възобновява смъртното наказание за държавна измяна

Застрашени от екзекуции са и извършителите на градски бандитизъм
38
Конго възобновява смъртното наказание за държавна измяна
Снимка: Pixabay

Правителството на Демократична република Конго (ДР Конго) реши да възобнови екзекуциите, по-специално на военнослужещи, виновни за държавна измяна, и на извършители на "градски бандитизъм, довел до човешки жертви", предаде Франс прес.

Решението, съобщено в разпореждане, подписано в сряда от министъра на правосъдието Роз Мутомбо и потвърдено днес от АФП, отменя мораториума върху екзекуциите от 2003 г., се посочва в текста.

То идва малко след нови офанзиви на бунтовниците от М23 ("Движение 23 март"), подкрепяни от части на руандийската армия, в района на Гома.

Смъртното наказание, се налага редовно в ДР Конго, особено в случаи, в които са замесени войници или членове на въоръжени групировки, но не е прилагано от подписването на мораториума, за който беше взето решение при управлението на президента Жозеф Кабила (2001-2019 г.).

Оттогава насам смъртните присъди системно се заменят с доживотен затвор.

Конгоанското продемократично гражданско движение "Луша" ("Борба за промяна") осъди днес решението за възстановяване на смъртното наказание, заявявайки, че то "отваря вратата за екзекуции по бързата процедура в страна, в която несъвършеното функциониране на съдебната система се признава от всички, включително от самия държавен глава". Движението се позова се на неотдавнашните критики на президента Феликс Чисекеди към съдебната система на ДР Конго.

През последните две години ДР Конго се сблъсква с настъплението на бунтовниците М23, които са завзели големи територии от източната провинция Северен Киву.

Разгромът на конгоанската армия и нейните помощни милиции по време на настъплението на М23 събуди подозренията на властите, че силите за сигурност са били инфилтрирани.

Много войници, включително висши офицери от въоръжените сили на ДР Конго, но също така и членове на парламента, сенатори и водещи фигури от сферата на бизнеса в източната част на ДР Конго, бяха арестувани и обвинени в "сътрудничество с врага".

Според инструкцията "действията на предателство или шпионаж са нанесли тежки поражения както на населението, така и на републиката, изразяващи се в огромни понесени щети".

Възстановяването на екзекуциите има за цел "да избави армията на страната ни от предатели /.../ и да спре разрастването на терористичните актове и градския бандитизъм, водещи до човешки жертви", пише министърът на правосъдието. /БТА, Алексей Маргоевски/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: Конго
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От скоро време много се говори за Конго ,да не са ПП на екскурзия там
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Същото трябва да се случи и у нас.
27
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Гледай ме хубаво на снимката ей:)))Ха ха ха ха ха
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ходим в Конго ,да гледаме по добре маймуните отколкото украински ,арабски и т.нататъка мигранти в България
25
1
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Не е за Радев там да служи.Мил ми е :))) ха ха ха
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали всички гледат от запада..!! Във ФАЩ си имат смъртно наказание за всички , не само за военни ! Какъв е проблема?! Реално , имаме право и ние в БГ да го направим! Само,че така ще улесним още повече мутрите да си разчистват сметките , като си има в предвид колко е "независим" нашия съд!!! Нотариуси , джуджета ...ако някой пречи - в затвора със смъртно!
23
1
 
4
 
! Отговори
Черноризец Храбър преди 1 месец
Всеки ден ще ви давам по един любопитен случай от ежедневието на нашите северноатлантически партньори: в момента има дебат дали да бъдат повдигнати обвинения на ветеринарен лекар , от страна на майката на момче , което ветеринарят отказал да прегледа въпреки , че то се чувствало котка , майката е бясна че рожбата и е така жестоко дискриминирана , но ще се въздържи от обвинения , защото подбудите на ветеринаря били породени не от човешкия облик на котката , а да не си загуби практиката.
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Диваци. В Холандия имат изяден министър председател. И ние имаме закръглени сочни и по като жабешки бутчета и пържени скакалци.
21
0
 
8
 
! Отговори
Бонгобонго от конго преди 1 месец
От вашия парламент един жив няма да остане по нашите закони .
20
2
 
6
 
! Отговори
. преди 1 месец
Единственото ,което ни отличава от Конго е че там хората имат закони.
19
0
 
4
 
! Отговори
До христо христов преди 1 месец
Нещо си в грешка, те 85% не гласуваха.
18
1
 
10
 
! Отговори
До21 преди 1 месец
А защо реши, че европа е цивилизована, сигурно вярваш в дядо коледа и демокрацията.
17
5
 
2
 
! Отговори
Русоробски фронт преди 1 месец
Да го бяха написали накратко,,депутинизация,, едно и също е ,поне е европейско и цивилизовано....
16
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако искате смъртно наказание, ще го получите неофициално, но все пак сме цивилизована държава, ужким :))) Ако ви осъдят по погрешка на смъртна присъда, тогава друго ще ривете русофилчета :)))
15
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 17 "Като го върнем и ние кьорав ппдбеец няма да остане." - и какво са криви ПП, че ви интегрират евроатлантически? Нали 85% гласувате за това?
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като го върнем и ние кьорав ппдбеец няма да остане.
13
1
 
11
 
! Отговори
Цветан Камелий преди 1 месец
А какво е наказанието за държавна измяна в Демократична Колония БългЕрия на управляващата хунта от 90-та досега? Въпросът е риторичен бай дъ уей...
12
1
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Африка почна да обръща гръб на европейските "ценности"...
11
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Путин всичките му съюзници от Африка са такива, като тоя от снимката :)))
10
2
 
5
 
! Отговори
&(+ преди 1 месец
И тия започнаха да ги гъделичкат.Американците са виртуози на измислени заплахи и "загриженост".Ще им спретнат един цирк стой та гледай.