Най-голямата база на НАТО в Европа ще е на 90 км от Добрич

10 000 бойци на Алианса на пост в Констанца
19 мар 2024 12:52, Петър Бойчев
262
Най-голямата база на НАТО в Европа ще е на 90 км от Добрич
Снимка БГНЕС

В Румъния започва изграждането на най-голямата база на НАТО в Европа. Новите полигони и казарми ще са в Румъния, съобщи местното издание на Euronews. Базата се оценява на 2,5 млрд. евро и ще бъде предназначена за 10 000 военнослужещи.

Базата с площ от 2,8 хил. хектара ще бъде разположена в окръг Констанца, където се намира румънското пристанище на Черно море. Инфраструктурата ѝ се изгражда на базата на вече съществуващата военновъздушна база на НАТО "Михаил Когълничану".

Новата база ще разполага с писти за излитане и кацане, оръжейни платформи, хангари за военни самолети, както и с училища, детски градини, магазини и болница.

Румънският експерт Дорин Попеску пояснява, че решението за изграждане на базата е взето на фона на военния конфликт в Украйна, който той определя като дългосрочен. В момента в авиобазата "Михаил Когълничану" се намират около 5 000 военнослужещи, повечето от които американци.

В началото на март беше открита и първата база на НАТО на територията на Западните Балкани. Тя е в Албания и се намира на 80 км южно от столицата Тирана. Военновъздушната база най-големият проект на алианса в страната и според местните власти е предназначена да защитава Албания от Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Важно Я майсторе да ни отвориш кога точно сме имали обща държава с Румъния, лъжецо?
212
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Важно: Отворко, ти дори нито един път не си ходил в Румания, затова си така отворен, нали? Ами *** на една екскурзия, ама не само до Букурещ. После да те видим какви глупости ще нижеш тука за твоите "братя". Да, има претопени българи покрай река Дунав, но северозападната Румъния е населена със саксонци (немско племе), западната с унгарци, в североизточната част са русини (етнически руснаци) и според официалната им статистика това е държавата с най-много роми на глава от населението в Европа.
211
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Важно:Румъния ни взема Северна Добруджа, това ли са твоите братя?
210
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Остава да стискаме палци Русия по-бързо да анексира Южна Украйна с Одеса и Молдавия!
209
3
 
6
 
! Отговори
Важно: преди 1 месец
Уточнение за промити мозъци и особено за такива без мозъци:"До НАТО и ЕС ромите от север са ти братя?!?"Да, румънците са ни братя, генетичните тестове недвусмислено го доказват, векове наред сме били една държава, до края на 19 век са писали на кирилица, по очевидни исторически причини се отделяме...Тъnaтa и овехтяла опорка, че били "роми" я пускат определени варварски фактори, на принципа - разделяй и владей за да ни насъскват едни с/у други!Отделно, че в Бг ромите са по-голям % население
208
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак ни прецакаха, от много дупене на всички страни накрая от никъде не огрява. Туй то.
207
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БОЙКО БОРИСОВ СЕ ПУКА ОТ ЯД.
206
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 220, 221 АнонименАбе ти нестига , че сипедал ами си се и надрусал с двойна доза
205
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Страх тресе копейките. Чакат пак да дойдел някой да ги оправи. Ама не искат да идат на оправеното при путанарко. Путанарко няма да дойде бе копейки. През оная работа му е за вас.
204
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейкиии, копейки. Вие от страх ли се продавате на колхозниците? Нормално, 45 год вашите родители са им били роби и сега го насаждат и на вас. Нарича се Стокхолмски синдром. Ако се стигне до ядрено оръжие всичко приключва ве копейки. Няма значение от НАТО ли си копейка ли си, държавата ти дали е от НАТО или не. Света приключва копейки, не само НАТО или колхозниците, всичко. Така, че ако колхозниците го искат по добре да ги започваме още сега.
203
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Румънци, БРАТ, изпуснахте и вие нещата!Ние пък ще им духаме отдолу с перки от най-големия ветрогенератор в Европа!
202
1
 
5
 
! Отговори
До 215 преди 1 месец
Ние и да не бяхме членове на НАТО, нашите съседи са. В случай на ядрена война между НАТО и Русия няма спасение за никого.
201
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До НАТО и ЕС ромите от север са ти братя?!? А руснаците, с които сме една кръв са ти врагове??? Ти си лууд за връзване!
200
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Румъния е пред БГ, защото нямат такива извращения като сглобката и мунмурандума.
199
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако се стигне до размяна на ядрени удари, тогава тази - най-голямата база, най-голям бой ще яде. Ще я поръсят обилно с ядрени заряди в първите минути на войната. Лошото е, че в резултат от тези експлозии цяла Добруджа заедно с Добрич ще бъде изпепелена. Същото се отнася и до базите на САЩ и НАТО на наша територия. Те също ще бъдат ударени в първите минути но с по-малко заряди. В резултат цяла източна България ще остане само спомен. Ето това ще ни е най-големия "кяр" от членството ни в НАТО.
198
7
 
6
 
! Отговори
. преди 1 месец
Русофили или не, истината е, че никой не иска да го бомбят, още по-малко с ядрено оръжие! Опомнете се и се надигнете, щото колкото и да сте надъхани срещу Русия, няма да ви е яко, на която и страна да сте, щом завалят ракетите! А и в момента, в който на наша територия сложат ядрено оръжие, в същия момент ставаме мишена! Колко страна сме ние, една шепа!
197
0
 
2
 
! Отговори
Крундел преди 1 месец
виртуалната дедовщина, която взаимно си правят от ростр0лбригадата продължава, а уж са против лгхдтв+...
196
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Варна, глупости, малцинство сте копейко, всички избори го доказват.
195
1
 
4
 
! Отговори
банана преди 1 месец
***, тая Русия как се е намърдала м/у краварските бази!
194
13
 
8
 
! Отговори
Варна преди 1 месец
Тука всеки драскал глупости, ама да паднеш от смях .Истината е :Да Варна е русофилска ,но и цяла България също е русофилска! Освен шепата продажници от ппдблбгт