Кремъл поиска Германия да признае обсадата на Ленинград за геноцид

За 900 дни 1,1 млн. души умират от глад и студ
20 мар 2024 12:41, Петър Бойчев
91
Кремъл поиска Германия да признае обсадата на Ленинград за геноцид
Снимка БГНЕС

Руското външно министерство поиска Германия да признае обсадата на Ленинград през Втората световна война не само за военно престъпление, но и за геноцид, предаде БТА.

Ведомството е изпратило дипломатическа нота с това искане до германското външно министерство, съобщи ТАСС. В нотата се отправят критики срещу Германия за нейното "непоследователно отношение" към миналото.

Германските престъпления от колониалната епоха са признати за геноцид, но престъпленията на нацистите срещу народите в Съветския съюз през Втората световна война не са, се посочва в нотата. "Руската страна настоява тези зверства на Третия райх да бъдат официално признати за геноцид", се допълва в нея.

По време на продължилата близо 900 дни от 1941 г. до 1944 г. обсада на Ленинград (сега Санкт Петербург) от страна на Вермахта (въоръжените сили на Третия райх през Втората световна война – бел. ред.) и неговите съюзници около 1,1 милиона души губят живота си, отбелязва ДПА. Голям броя мирни граждани умират от глад или измръзване.

"Обсадата на Ленинград е ужасяващо военно престъпление на германският Вермахт срещу Ленинград и неговото население", каза германското външно министерство. То посочи, че германското правителство е подчертавало това многократно и продължава да поддържа това правно становище.

През януари, когато бе отбелязана 80-ата годишнина от края на обсадата, германското посолство в Москва почете жертвите с няколко прояви. Германският посланик граф Александър Ламбсдорф се срещна с оцелели.

Руската дипломация все повече засилва натиска срещу Германия, отбелязва ДПА. От правна гледна точка обвинението в геноцид е по-значимо от това във военни престъпления.

Конвенцията на ООН за геноцида от 1948 г. посочва, че присъдите за геноцид трябва да се издават от компетентни съдилища. По случаите отпреди 1948 г. трябва да бъде постигнато съгласие чрез политиката, обществеността и историографията.

В нотата руското външно министерство отново критикува факта, че Германия е изплатила индивидуални компенсации само на жертвите на блокадата от еврейски произход. Германия обяснява различното отношение към жертвите с факта, че съветските евреи са били подложени на особено силно преследване поради расовата политика на нацистите.

Компенсациите за другите жертви се покриват от военните репарации, платени от Германия след 1945 г., посочва ДПА. Като хуманитарен жест обаче от 2019 г. германското правителство финансира социална и медицинска помощ за оцелелите от обсадата на Санкт Петербург.

Новата дипломатическа нота от Москва отбелязва, че от германката страна все още очаква хуманитарен жест, съответстващ на събитията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
също така монголското и татарското нашествие които са бастисали масква.
73
5
 
1
 
! Отговори
Ехоо преди 1 месец
Е нали си плащаха репарации доскоро за простотиите. Странно че се напъва раша за 1 милион. Как ли раша ще признае за 5 милиона уморени от глад от Сталин в Украйна след войната ?
72
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Можели са да се предадат. Не е геноцид.
71
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/44 "... но те са неспособни на реципрочен жест, защото явно, са безгрешни архангели" - СССР предложи 1952 и отново 1955 година на германиите да се обединят (по модела на Австрия). Никаква реципрочност не са търсели. Но Западът и марионетката му, "баща на републиката" конрад аденауер отказва.
70
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Алекс/72 "За това Германия си понесе наказанието" - НИКАКВО наказание не е понесла. германия ТРЯБВА да бъде мачкана да плаща дължимите репарации!
69
8
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Престъпленията на германския фашизъм са безспорни.За това Германия си понесе наказанието.Загуби територии,плати репарации и половината беше под контрола на Москва в продължение на 45 год.Лошото е ,че днес Русия копира действията на германските фашисти от ВСВ.Какво наказание ще понесе Русия за това.
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и холодомора да се признае за геноцидд.
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сталин 20 милиона избити от Хитлер
66
9
 
10
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
А, това което правят в Украйна рашките, кво е..ХАХАХАААА
65
4
 
2
 
! Отговори
Сталин преди 1 месец
1.1 млн е слаба работа, около 5% от постиженията ми в мирно време, 5% от тези във военно, и 2-3% от общият ми сбор!
64
3
 
3
 
! Отговори
Хахахах преди 1 месец
Га яде и пи таксметровият шофьор във "витрините" на запада и изтока, не искаше да се оризнае обсадата на Ленинград за геноцид!! Сега му трябват милиони за заграбване на света!
63
8
 
10
 
! Отговори
$$$ преди 1 месец
Ха,ха .. Новите фашисти искат денги от старите фашисти! Първо трябва да обяват комунизма и рашизма за геноцид срещу хората !
62
8
 
9
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 1 месец
ПРАВИЛНО!!!!!
61
11
 
17
 
! Отговори
34 преди 1 месец
Търсят си пари, за да финансират войната
60
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като гледам, малко руски изверги са умрели. Можело е още. Ама то и за тогавашната и сегашната руска власт животът на руснака е една копейка.
59
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
...И СЕГА СИ ГО ВРЪЩАТ НА УКРАЙНА ЛИ КАТО ИЗТРЕБВА И УКРАИНЦИ И РУСНАЦИ, СПРЕТЕ ИМ АЛКОХОЛА НА КРЕМЪЛСКИТЕ ПСИХАРИ!
58
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
щом родителите на Гуйло са оцелели, не е геноцид
57
13
 
15
 
! Отговори
Възмутен преди 1 месец
Ха-ха-ха, съветски иdioti. А вие какво правите сега в окупираните територии. Нагли путински иzzроди.
56
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Историк Сталин праща пари и оръжие на македонските чети срещу Югославия и Сърбия. Но след 1930 г. цар Борис отива с Хитлер и Сталин веднага спира и признава македонска нация.
55
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо Русия, като правоприемник на СССР, да признае Голодомор за геноц. После да направи същото по отношение на нападение на Украйна и факта, че хиляди бяха прогонени от родните си места заради тази престъпна война. И чак тогава да иска нещо от Германия, която отдавна призна престъпления на хитлеристите за срамно петно в историята си.