Нова Зеландия забранява е-цигарите за еднократна употреба

Повишават глобите за продажбата им на непълнолетни
20 мар 2024 22:00, Елка Василева
2
Нова Зеландия забранява е-цигарите за еднократна употреба
Снимка: архив, БГНЕС

Здравното министерство на Нова Зеландия заяви, че ще забрани електронните цигари за еднократна употреба и ще повиши глобите за продажбата на тези продукти на непълнолетни лица, предаде Асошиейтед прес.

Този ход идва по-малко от месец, след като правителството отмени уникален по същността си закон, приет от предходното ляво правителство, който предвиждаше постепенно изкореняване на тютюнопушенето в Нова Зеландия чрез въвеждане на доживотна забрана за купуване на цигари за младите хора.

Заместник-министърката на здравеопазването на Нова Зеландия Кейси Костело днес заяви, че електронните цигари остават "ключово устройство за спиране на пушенето" и че новите правила ще помогнат да се попречи на непълнолетни лица да възприемат този навик.

"Въпреки че пушенето на електронни цигари е допринесло за значителен спад на броя на пушачите, бързото нарастване на броя на пушещите електронни цигари младежи е повод за притеснение за родители, учители и здравни работници", каза Костело.

Съгласно новото законодателство търговците на дребно, които продават електронни цигари на деца под 18-годишна възраст, ще бъдат заплашени от глоби до 100 000 новозеландски долара (60 000 щатски долара), а физическите лица ще бъдат глобявани с 1000 новозеландски долара (600 щатски долара).

Други правила предвиждат забрана на продажбата на електронни цигари с изображения, които биха могли да привлекат вниманието на младите хора или с примамливи наименования.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
истината преди 1 месец
Нашата младеж пуши "козче" и шмърка каквото и падне и никой не евава да работи .Ще се оправиме некой друг път.