Десетки хора все още се издирват след труса в Тайван

Над 1000 са ранените при силното земетресение
4 апр 2024 08:40, Елка Василева
4
Десетки хора все още се издирват след труса в Тайван
Снимка: БГНЕС

Ранените при земетресението с магнитуд 7,2, разтърсило Източен Тайван, надхвърлиха 1000, но броят на загиналите остава непроменен - девет. В неизвестност остават 42 работници, които пътували към хотел в национален парк, предаде Ройтерс.

Още по темата
Трусът, който беше най-силният за последните 25 години, разтърси острова вчера сутринта, точно когато хората се приготвяха за работа и училище. Епицентър на земетресението стана отдалеченият и рядко населен източен окръг Хуалиен.

Сгради се разлюляха застрашително и в столицата Тайпе, но щетите и нарушенията в ежедневния ритъм на града бяха минимални.

Снощи щабът на аварийно-спасителните служби съобщи, че сега първостепенна задача за тях е издирването на изчезналите хотелски служители, които пътували към клисурата Тароко, едноименен национален парк. Властите възнамеряват да изпратят дронове и хеликоптери, които да се включат в издирвателната операция и да им пуснат от въздуха провизии, ако бъдат открити.

Други, които се оказаха блокирани, постепенно биват откривани и отвеждани в безопасност. Около 100 души продължават да са блокирани в магистрални тунели в Тайван, след силното земетресение, разтърсило страната вчера, предаде ДПА.

Група от 6 миньори, блокирани под земята след труса, бяха спасени. Продължават операциите по изваждане на повърхността на още 64 миньори, блокирани в друга мина, като на тях военните доставиха с хеликоптери над 400 килограма помощи.

Властите смятат, че животът на блокираните, не е в опасност.

Броят на потвърдените ранени в земетресението вече нарасна до 1050 . Издирват се 50 души. Загиналите досега са 9.

Към тази сутрин бяха регистрирани 314  вторични труса.

Силното земетресение беше с магнитуд 7,2, според тайванските сеизмолози. Епицентърът беше на няколко километра край източното крайбрежие на острова, близо до град Хуалиен, който пострада сериозно. Трусът е бил на дълбочина от  15,5 километра.

Днес хеликоптер спаси шестима души, които бяха блокирани в минодобивен район, съобщи пожарната.

Също днес предсрочно беше възстановено движението на влакове за Хуалиен, макар малка гара северно от града да остава затворена заради разрушенията по нея, съобщи местната железопътна управа.

В град Хуалиен, където издирването на блокирани хора в сградите приключи, някои хора прекараха нощта на открито с оглед на десетките вторични трусове, които разтърсиха района.

Петдесет и две годишна жена, представила се само с фамилното си име Ю, каза, че се е настанила в палатка във временен център за настаняване, разположен на спортна площадка, защото е била прекалено уплашена да спи в жилището си, където по думите ѝ в момента е пълна "бъркотия".

"Вторичните трусове бяха ужасяващи. Не спират. Не смея да спя у дома", каза тя.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от Войната в Украйна
Петима загинаха при руска атака с дронове срещу Харков
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дали не е дело на Китай , и без това ще се води война за Тайван , м/у сащ и Китай !
3
0
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov douser преди 3 седмици
Warnings about cancer terror anti JAPAN,ANTI TAIVAn,ANTI CHINA !!Cancer terror with 5G ,7G,9G,17G,19G BLack death and cancer weapons incl digital holographic,cameras,screens !!! Experts must to make tests from video reports from last days..Внимание експерти да огледат видео репортажи с много висока сграда показани по телевизиите. РЕзонанс подава КАНЦЕРОгенни оръжия в сградата над 1000 увреждат тежко вкл хора микро флора и фауна..
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При трус 7,2 ако жертвите са само 9, то това си е постижение или късмет. Не знам как точно да го нарека. Жалко за загиналите, но все пак. Ако с такъв магнитуд се случи в друг град, жертвите щяха да са хиляди
1
0
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
ТОВА НА СНИМКАТА Е СГРАДА НА КОЯТО СА МАХНАЛИ НОСЕЩИТЕ КОЛОНИ ЗА ДА СЕ РАЗШИРИ МАГАЗИНА НА ПЪРВИЯ ЕТАЖ : ЯСНО , СЕ ВИЖДА, ЧЕ ОСТАНАЛИТЕ СГРАДИ НЕ СА СЕ СРУТИЛИ