6-дневна работна седмица в Гърция

От 1 юли се въвежда и дигитална работна карта
17 апр 2024 21:07, Инна Ангелова
32
6-дневна работна седмица в Гърция
Снимка: StartupStockPhotos от Pixabay

Гръцкото правителство предвижда от 1 юли да влезе в сила 6-дневна работна седмица за публичния сектор, комунални услуги, банки и частния сектор, за постоянно действащи фирми, организации и стопанства, които използват 5-дневна работна седмица. В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115%.

Новият труднов закон е от 1 март тази година. Съгласно това решение всички предприятия, които са решили ползват шестия ден от седмицата, трябва да декларират, че принадлежат към една от категориите категория.

Заетостта на служителите през допълнителния ден не трябва да надвишава 8 часа и не трябва да полагат извънреден труд. Работодатели трябва да включат в заявлението за фирмата си, информация за максималното работно време на служителите, които ще работят шести ден, още преди постъпването им на работа.

В случай, че работата съвпада с неделя или официален празник, служителят получава допълнително 40% и 75% от премията, т.е. общо 115%. Работата на 6-ия ден от седмицата не позволява седмична почивка (почивен ден), освен ако не съвпада с официален празник.

Например, служител, който работи от понеделник до петък и в изключителни случаи трябва да работи в събота през същата седмица, ще получи допълнителни 40% за събота, без да право на допълнителен ден почивка.

Внедряването на дигиталната работна карта, която стартира също от 1-ви юли, в конкретните сектори е неразривно свързано с новите промени, за да се гарантират напълно правата на служителите, като в системата ще могат да се регистрират и промени в работното време и извънредния труд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Ще бачкат и в събота. То не може толкоз години сиртаки, узаки... Накрая се плаща.
28
0
 
16
 
! Отговори
х преди 1 месец
Много хитро - вместо институциите да си свършат работата и да има тежки глоби за работодатели нарушители, вече е легална, така че да могат да те експлоатират без проблем. Буквално всеки с някакви познания по мениджмънт ще ви каже, че това е малоумно и сваля продуктивността. Очаквам нашите гении скоро да почнат да мрънкат по телевизора за същото
27
0
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
За неразбралите дечица които пишат под всяка статия, става въпрос за регулиране на вече утвърдена практика. Тоест работодател ви плаща за 5 дневна работна седмица но работите и 6-ти ден на неясни правила. По този начин пришпорват работодателите да плащат повече и да не скатават .....
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро 8 дневна работна седмица, честита промяна!
25
1
 
12
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 месец
До Анонимени през соца имаше шестдневна работна седмица . в събота се работеше до до обяд
24
3
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Работил съм в Гърция.Гърците доста скатават.По-добре да си уплътняват работното време и да работят 5 дни,вместо да скатават 6 дни.У нас се бачка по-здраво от Гърция.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През соца петдневната учебна седмица се въведе за първокласниците, родени през 1975 г., всички по-рано родени учеха и в събота, но часовете свършваха най-късно в 13 часа, никой не учеше до 15 часа както сега при редовен 8 час.
22
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През соца винаги работната седмица е била 5 дни, 40 часа седмично. Гимназистите учеха в събота до края на 70-те години. Но не са работили. През 80-те гимназистите учеха 5 дни.
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Работа, работа, работа. И ние искаме. Ударен капиталистически труд. Повече работа, по-малко пари.
20
1
 
32
 
! Отговори
Размисли преди 1 месец
Едни държави мислят за 4-дневна работна седмица, а Гърция наобратно - за 6-дневна! Абе алооо, хората кога ще се радват на живота, само ще работят ли?! Кога ще обърнат внимание на партньора си, на децата си?! Ще прегорят психически в работа, работа, работа! Ще получат "бърн аут"!
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На запад навлиза ИИ и се очаква да намалее усилията на работниците, а тея тъпири действат по комунистичвския модел, какво следва - да се чака за кола 10 години?
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не минават на 6 дневна работа седмица, а регламентират условията при които който иска може да мине на 6 дневна работна седмица. В момента в цяла Еврпа регламента е за 5 дневна работа седмица. Който иска може да работи по-малко, но не може да се работи повече, освен ако не си на ненормирано работно време.
17
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мързел, мързел ама си изплатиха заемите
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами те от толкоз мързел много работа им се е натрупала,хахаха
15
3
 
32
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
Хората в нормалните дьржави я правят вече -4 дневнаЗа какво говорим вьобще
14
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Парадоксално! Мързеливите гърци с шест дневна седмица, докато ЕС минава на 4 дневна седмица.. Както е казал народа - мързеливите и лудите работят в празник или нощем, за да ги видят всички колко са работни.
13
1
 
46
 
! Отговори
До 6 преди 1 месец
Ние с няколко колеги от работа се обединихме и заедно отидохме лично в трудовата инспекция и решихме заедно да се оплачем на четири очи от шефа ни-робовладелец, защото хем ни плащаше в плик заплати, хем ни караше да работим и събота, като той не се изплащаше, дори последната заплата в плик я отнесохме в инспекцията. Служителите там се оказаха човечни и разбрани, сигнализираха и НАП и заедно му отидоха на проверка! Отнесе яко глоби! Като инспекцията му затвори и предприятието. Така му се пада
12
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Незнам за гърците, но аз съм решил да си купя земя и да си отглеждам боб, царевица, леща и тн. Така ще се освободя от wage slavery.
11
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През соца при нас си е била шестдневна, а учениците са учели в събота.
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в гърция им работят само българи и албанюги. даже първите братовчеди на елинизираните етиопци от подсахарска африка се скатават и боцкат грозните гъркини докато подшиляците от бугаристаня им скъсват трътките. жалко ама факт. сега ще симулират работа за пред китайците уж че се скъсват и ще теглят заеми да плащат за уж свършената работа.