Русия напредва в Харковска област, иска 10 км буферна зона

Украинските сили опитват да задържат руското настъпление
Обновена: 10 май 2024 15:41 | 10 май 2024 15:41, Елка Василева
240
Русия напредва в Харковска област, иска 10 км буферна зона
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските власти помогнаха днес за евакуацията на цивилни от град Вовчанск в Харковска област и околните райони заради засиления руски обстрел, съобщи представител на местните власти, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"По-голямата част от тях напускат града със собствен транспорт. Но в същото време заедно с хуманитарния център организираме транспорт за тези, които не разполагат с автомобили", заяви Тамаз Гамбарашвили, началник на военната администрация на Вовчанск.

По-рано днес руските сили започнаха сухопътна атака в североизточната Харковска област, като напреднаха с един километър и достигнаха в близост до граничния град Вовчанск в опит да създадат буферна зона, съобщи високопоставен военен източник.   

Нападението открива нов фронт във войната, която се води вече повече от две години след пълномащабното нахлуване на Русия, отбелязва Ройтерс.

Сраженията в пограничните райони на Харковска област продължават и Киев е изпратил още сили в района като подкрепление, съобщиха от украинското министерство на отбраната.   

"Приблизително в 05:00 ч. (и българско време) тази сутрин врагът се опита да пробие отбранителната ни линия под прикритието на бронирани машини", заяви ведомството. "Към настоящия момент тези атаки са отблъснати; сраженията с различна интензивност продължават", се уточнява в изявлението.

Високопоставен украински военен източник, който отказа да бъде назован, заяви, че руските сили се стремят да изтласкат украинските въоръжени сили на 10 километра от руската граница и че силите на Киев се опитват да ги задържат, отбелязва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от Русия
Богатите руснаци в безпътица: Западът не ги иска, а в Русия имат проблеми
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
28
 
11
 
! Отговори
руска традиция преди 3 седмици
Много руски мужици ще участват в поредния концерт на Кобзон !
177
32
 
12
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 3 седмици
Рашките всичко ще върнат, като фалират.
176
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези Области които е превзела Русия.Ксто ЛНР и ДНР Няма да ги Отстъпи повече на УкроФашисткият режим в Киев! Русия не е тръгнала да Превзема Цяла Украйна!!!
175
7
 
13
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 3 седмици
Таман атома е 10 км радиус
174
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен "Зелето много лъже..." Живеещ извън градски условия индивиде, пий още едно самогонче и лягай да нанкаш. Колкото копейки си заработил днес, стигат ти за сутрешното "патронче". Не се напиняй, да не се на ак АШ. Слава на Украйна!
173
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Смешници! :)))
172
3
 
27
 
! Отговори
Силата на референдум преди 3 седмици
До края на Века Аляска пак ще бъде в границите на РФ, този път с абсолютно законен референдум, кой ще ги спре? Там горе е студено, не е за джендари бухахахахахах
171
4
 
20
 
! Отговори
Ми ко да стаа преди 3 седмици
Руския Флод има ядрени подводници дет биха ти изпарили ентусиазма през задния двор за 20 минутки сес се пълзяща тварь? :))))
170
0
 
8
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 седмици
До 82-ОМБР: Недей да мислиш за такива сложни работи. Не ти стига пипето за това. Карай по направо по опорната точка.
169
1
 
23
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 3 седмици
Казал го е украински военен командир (но не искал да му се споменава името): "руските сили се стремят да изтласкат украинските въоръжени сили на 10 километра от руската граница" ............................................................................................................ И сещате ли се защо? Защото от месеци вече украинската армия обстрелва населени места в Белгородска област далеч от военни обекти само за да предизвика жертви и разрушения.
168
16
 
8
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 седмици
Браво! Как тъй,да не я похфалим...таз...първата,в Европа икономика бря!? Дали,обаче,не е така защото вовачок налива държавните финансови резерви в производство на нещо,което,е и скъпо"и хвърлено в украйнските полета,а друзя!
167
2
 
5
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 седмици
До Солнцев: Напред на нож Солцев!
166
33
 
9
 
! Отговори
Солнцев преди 3 седмици
Братя украинци ,смажете ги, унищожете ги тия лакоми агресори и убийци ! Да се върнат на Путин в дървени костюми !!!
165
25
 
14
 
! Отговори
Какво става преди 3 седмици
с руския черноморски флот? Минаха ли вече на канута и салове ?
164
5
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 163 преди 3 седмици
Пускал съм молба за Руска Виза но ми отказаха като потенциален имигрант и аз ко да им кажа, ми то си е така и сега гледам за некви нелегални канали през Грузия ама в Украйна не ми се ходи шейва...
163
0
 
11
 
! Отговори
Украински новобранец преди 3 седмици
Е селлянин взет от нивата в 10та глуха с мозък на пиле, на който му е връчен Калашников който държи като мотика и на въпроси отговаря така: Ще умреш ли за Украйна - Да, Ще убиваш ли Руснаци - Да, ще убиваш ли украинци - Да, ти тъпппп ли си - Да, готов си бегай на фронта...... такива ми ти работи и после се чудят защо по 2-3000 такива дават фира на ден...
162
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как ги прецакаха Укрите само. ХАХА. Да се смея ли, да плача ли? Вкараха ги във война,сваляха им звезди и накрая ги онодиха и захвърлиха като мръсно куче. Едно от многобройните доказателства ,че на САЩ не трябва да се вярва, не трябва и да съществуват защото са вредни за човешкия вид !!
161
0
 
7
 
! Отговори
до163 преди 3 седмици
Праим квот си искаме, не си ти човека които да казва къде да ходим, Ти за жълти центчета ли шпионираш.
160
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Литър гориво в Ню Йорк 4 доларас, а в Москва 18 копеек...." - Щом толкова ви харесва в Москва, какво правите в ЕС? Шпионирате за жълти копейки ли?
159
2
 
7
 
! Отговори
Дащна Украинка преди 3 седмици
Нашите мъже ги няма, некой избегаха, други са насраааа, но пък Альоша е тук и ме гледа закачливо..... Ко пък, нали трябва да спасявам нацията :))))