Русия напредва в Харковска област, иска 10 км буферна зона

Украинските сили опитват да задържат руското настъпление
Обновена: 10 май 2024 15:41 | 10 май 2024 15:41, Елка Василева
240
Русия напредва в Харковска област, иска 10 км буферна зона
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските власти помогнаха днес за евакуацията на цивилни от град Вовчанск в Харковска област и околните райони заради засиления руски обстрел, съобщи представител на местните власти, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"По-голямата част от тях напускат града със собствен транспорт. Но в същото време заедно с хуманитарния център организираме транспорт за тези, които не разполагат с автомобили", заяви Тамаз Гамбарашвили, началник на военната администрация на Вовчанск.

По-рано днес руските сили започнаха сухопътна атака в североизточната Харковска област, като напреднаха с един километър и достигнаха в близост до граничния град Вовчанск в опит да създадат буферна зона, съобщи високопоставен военен източник.   

Нападението открива нов фронт във войната, която се води вече повече от две години след пълномащабното нахлуване на Русия, отбелязва Ройтерс.

Сраженията в пограничните райони на Харковска област продължават и Киев е изпратил още сили в района като подкрепление, съобщиха от украинското министерство на отбраната.   

"Приблизително в 05:00 ч. (и българско време) тази сутрин врагът се опита да пробие отбранителната ни линия под прикритието на бронирани машини", заяви ведомството. "Към настоящия момент тези атаки са отблъснати; сраженията с различна интензивност продължават", се уточнява в изявлението.

Високопоставен украински военен източник, който отказа да бъде назован, заяви, че руските сили се стремят да изтласкат украинските въоръжени сили на 10 километра от руската граница и че силите на Киев се опитват да ги задържат, отбелязва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
2
 
12
 
! Отговори
до158 преди 3 седмици
А кой ти каза киев за три дни, ами ако е 30 години, кво ша правиш, европата и краваря се н,а,с,р,а,х,а още от сега, рецесия, инфлация, фалити, протести затова е специална военна операция, за укрите военна за еврпа и натото специална, и да операцията върви по план с хирургическа точност.
157
4
 
6
 
! Отговори
Само да напомня преди 3 седмици
Че след 9ти Май 1945, над 350000 хиляди нови "Германчета" се пръкнаха само в Берлин. Броя им в Германия е в милиони, но трябва да се облагородява кръвосмешаната англо-сансонска раса и Русия е хепи да помогне :)) На въпрос на западни журналисти за погромите Сталин отговори: "хехе, какво толко е станало, нека се позабавляват младежите - заслужават го" и те така приятели..... вие имате ли нужда от свежа кръв? Чувам намалявате или ко? хехехе
156
3
 
20
 
! Отговори
Това става преди 3 седмици
От война за 3 дни файда нема приятелю...... Руснаците показаха, че ако искат могат и стигнаха до Киев за 2 дни :))) Целта на цялото упражнение е да се фалира Америка и това вече става, нема боеприпаси и Сената взима заеми от Федералния Резерв за Украйна правейки обикновения нищо неподозиращ кухоглав американски гласоподавател още по голям длъжник - мисията е постигната нали ::)))))
155
19
 
9
 
! Отговори
ДивДядо от Дивдядово преди 3 седмици
Руснята ше ядят големи nишки на всички фронтове включая и икономическия, а родните друзя ше примляскват грустно тук. Китай вече им вдигна цените на транспорта на стоките с 60%. Индийците им плащат с рупии за нефта, а рупиите извън индия са тоалетна хартия. Жужето отива да лиже чипиците на дядушка Си с цел да се спаси като удавник за сламка. Какво ли ще му поиска дядушка Си, а тавариши? Аз мисля че рушкия далечен изток ще мине на безвъзмездна концесия при Китай.
154
20
 
11
 
! Отговори
касетъчни снаряди преди 3 седмици
Русофашистите ядат як пердах по границата, стотици трупове на руски нещастници край горящи руски консерви се виждат на кадри от района.
153
19
 
16
 
! Отговори
Какво става преди 3 седмици
с Киев за 3 дена ? Или вече марширувате в Лондон ?
152
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сега пак ще почнат с това ,че руските победи са незначителни и то не е победа Ами урките сами са се изтеглили за да запазят живота на войниците...докато и един курник урките да превземат се представя все едно са се били при Сталинград...
151
5
 
4
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 седмици
Браво! Как тъй,да не я похфалим...таз...първата,в Европа икономика бря!? Дали,обаче,не е така защото вовачок налива държавните финансови резерви в производство на нещо,което,е и скъпо"и хвърлено в украйнските полета,а друзя!
150
4
 
14
 
! Отговори
Смех преди 3 седмици
Запада плаши Русия с армия от дженнндъ.ри - Россия трепери от страх и потрива мазно ръчички хахахахаха
149
2
 
16
 
! Отговори
Джендър Прайд преди 3 седмици
По последна информация Макрон плаши ВС на РФ с военна намеса в Украйна и натовски войници на фронта. Ударната група ще се състои от добре обучени *** и активисти за правата на жените. Професионалната руска войска е в паника........ има недостиг на преззервативи бухахахахахахахахахах
148
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ВС на РФ настъпват на широк фронт. Вече 5 села са под контрола им. Руската Дума утвърди кандидатурата на Михаил Мишустин за министър председател на РФ.
147
2
 
7
 
! Отговори
Хан Талибан преди 3 седмици
Аз прах нато в калната шпионка със стадо талибани на магарета въоръжени с 5то поколение сопи и американците пищяха и избегаха оставяйки оръжия за стотици милиарди от страх. Предполагам за Руската Армия въоръжена с 5то поколение изстребители и стейт ъф ди арт ПВО не е голям проблем да се гъбаркат с запада още десетки години и да ги изцедят кат лимони от скука хехе
146
15
 
5
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 седмици
"Великите" хааа-ха-ха *** тръгнали с 50 К към Харков! Ще се пръсна от смях ах-хххаа-хаа. Почнаха да не достигат мужици ли бре,или "с пецялната" върви по план!?
145
6
 
16
 
! Отговори
Санкции преди 3 седмици
След санкциите на запда към РУсия, Руската икономика е Но 1 в Европа докато цените на запада скочиха двойно и тройно, плащай киффло западна и да ти дойде акъла в кухата лейка бухахахахахахахах бухахахахахах
144
3
 
9
 
! Отговори
Беден юрогей преди 3 седмици
Нет Виза за РФ за западняци, по лесно се взима виза за хамеричка след като мексико официално се пренесе там през южната граница а Москва е избран за най красива столица в Европа 5та поредна година, чистота ,порядък, усмихнати граждани, пари бол, най модерното метро в света а не кат Ню Йорк, плъхове кат миеща мечка, графити, смрад, бездомници спят в метрото и в кофите за *** аве отврат ситуация бухахахахах
143
8
 
16
 
! Отговори
Запада умре преди 3 седмици
Литър гориво в Ню Йорк 4 доларас, а в Москва 18 копеек.... Всеки Руснак има собствено жилище и автомобил, ходи на почивки в Тайланд, Дубай, Индонезия, Шри Ланка а бедния янки бачка потен и мръсен по цял ден, че плаща ипотека на къща, кола, гащеризона и бургера дет дъвчеше сутринта а нема 1 стотинка да отиде до съседен Ню Джързи поне бухахахах бухахахах бухахахахах
142
2
 
10
 
! Отговори
Да бе Да бе преди 3 седмици
Прав си за ниското образование.Не случайно дойдоха умните глави от Харвард....мухахаха
141
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Толкова напреднали, че даже не са мръднали, но русофилчетата се радват на всеки сантиметър и го обявяват за неземна победа :)))
140
19
 
6
 
! Отговори
тодор живков преди 3 седмици
Утре ще чуете за 1 500 рашистанци че са гушнали букета , а военните руски кореспонденти ще вият на умряло .
139
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Който си мисли, че никой не иска да ходи в Раша, малко да се просвети. Само от Германия хиляди вече са се върнали. И това са не само руснаци, но и етнически немци, които са там от 30 и повече години. Вижте колко блогове има в ютуб-из Германии в Русии, из Франции в Русиии...Ще се удивите.