Близо 20 000 души се очаква да протестират на финала на Евровизия

Израел е един от фаворитите на конкурса
Обновена: 11 май 2024 22:14 | 11 май 2024 20:17, Анисия Иванова
58
Близо 20 000 души се очаква да протестират на финала на Евровизия
Снимка: БГНЕС/EPA

Финалът на песенния конкурс "Евровизия" е тази вечер от 22 часа в шведския град Малмьо.

Очакват се около 20 000 демонстранти да организират най-големия протест през тази седмица заради участието на Израел в конкурса, на фона на войната в Ивицата Газа. А днес холандският представител на конкурса беше дисквалифициран във връзка с инцидент, който обаче не е свързан с полемиката относно участието на Израел, а след инцидент с жена от продуцентския екип на шоуто.

Израел се нарежда до Хърватия и Швейцария като един от фаворитите на букмейкърите за успех на Евровизия, съобщи БНТ.

Песента Hurricane на израелската певица Еден Голан е адаптация на по-ранна версия, която е променена, след като организаторите на конкурса я обявяват за твърде политическа заради очевидните намеци за атаката на "Хамас" на 7 октомври.

Песента вече предизвика полемика, като протестиращите призоваха Израел да бъде изключен от песенния конкурс заради войната в Ивицата Газа. Това не е първият случай, в който международен конфликт засенчва "Евровизия".

Руският държавна телевизия беше изключена от Европейския съюз за радио и телевизия EBU след нахлуването в Украйна през 2022 г. Миналата година тя забрани на украинския президент Володимир Зеленски да отправи послание на Евровизия, за да защити неутралността на събитието.

Тази неутралност беше оспорена във вторник от шведския певец Ерик Сааде, който участва в първия полуфинал на конкурса с палестински шал на ръката. Два дни по-късно синдикатите на белгийската обществена телевизия прекъснаха за кратко предаването на втория полуфинал на Евровизия, за да излъчат послание в подкрепа на палестинците.

Българските зрители ще могат да гледат на живо финала в официалния YouTube канал на Евровизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не мога да разбера защо Израел не бяха изхвърлени от Евровизия, точно както Русия преди. Същото важи и за спортните състезания.
28
4
 
2
 
! Отговори
Някой към 25 преди 1 месец
Искаш да кажеш истина, но с целенасочена омраза. САЩ не ги е пуснал в Европа и ЕС, а предатели свой който ги поддържат в ЕС поради една и съща някаква тяхна си престъпна дейност на много нива. Пуснати са за подкупи, защото има наши предатели за чужди страни, пуснати в Шенген разграден двор, пуснати са заради ООН и някой който има изгода от закона за дискриминация....подкупи, наркотици, кражби на държавни пари, политическа безхаберност и на работодатели. Всичко е огромна машина за кражби.....
27
5
 
18
 
! Отговори
Libre comme air преди 1 месец
Значи на Зеленски забранили..пък на Израел разрешават...Явно е че богатите евреи са платили яко на Евровизия..!!!Даже израел ще спечели евровизията!!!
26
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е погледнете картата.на света. Израел не е в Европа..както и Грузия, Армения и тн
25
7
 
15
 
! Отговори
Колония преди 1 месец
Не, не мюсюлманите са проклятието на Европа. Марионетките на САЩ, които управляват Европа са нейното проклятие. Те разръчкаха и почти унищожиха доста мюсюлмански държави и даже подпомогнаха бежанците от там да дойдат тук, което разсипа нашия континент. САЩ е тумор - преобладаващият брой жители са европейци, които са емигрирали в Северна Америка, а сега съсипват родния си континент.
24
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
20 000 фенове на терористичната организация Хамас. Европа е свалила гащите пред ислямистите, а се сърди на Израел, че ги лекува. Ислямът трябва да се унищожава навсякъде!
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
???????= смърт
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евреите ????????
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За какво е тази Евров из измислица. Златния Орфей искат хората..нещо смислено
20
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мюсюлманите са проклятието на Европа.
19
0
 
17
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Дано България не участва и на мис свят и подобни. Все са еднотипни и повечето нямат нищо общо с женски изглед нещо като травеститоподобни изкуствени същество еднотипни бля бля бля.
18
0
 
26
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Евровизия и няма Евровизия. Вече всичко е пошлост, кич и измислена помия. Най-хубаво е, че България не участва. Такова унижение не заслужава Евровизия да участва в пълна пародия и кич. Иначе става за Азис, Софка и подобни...... България запазва някакво достойнство да не повярва човек. Като се каже евровизия, Европа и ЕС вече никой не знае какво е това. Евро хората не участват само чужди като мислят, че Европа е тяхна. Твърде извратено е всичко.....
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
няма да гледам този бълвоч,пълна пародия на музика :)
16
4
 
16
 
! Отговори
Varg преди 1 месец
Свобода за Палестина
15
3
 
12
 
! Отговори
Кончита преди 1 месец
Вурст е моят/а кумир/ка! Без нея няма евровизия!
14
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ушати клюноноси терористи и масови убийци,нямат място участвайки в европейски конкурс. Отделно територията която те наричат държава,е непризната. Да не говорим че се излагат неимоверно много,още помним как едно кудкудякаше на конкурса за европейска песен.
13
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евровизия отдавна се превърна в синоним на нещо долнопробно.
12
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За участието на ИЗраел протестират с право, но какво да кажем за участието на УКрайна? И те не само ще участват но се канят да им подарят поредната победа! За оная отвратителна дебела украинка, която се е снимала на официалната страница на ЕЕвровизия с памперс?! Отвратително, пошло и не знам какво още да кажа., за да не ме цензурират. Изобщо това отдавна не е музикален конкурс, а зрелище за хора с психични проблеми
11
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално е да протестират хората. Някви терористи които дори не са европейци, на какво основание ги пускат в европейски конкурси.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опасни жени, Eдин инцидент една такава е по съдбовен от 35 000 човека, 15 000 от които деца.