Макрон обяви извънредно положение в Нова Каледония

Всяко по-нататъшно насилие ще бъде посрещнато с непреклонен отговор
15 май 2024 20:50, Стела Стоянова
41
Макрон обяви извънредно положение в Нова Каледония
Снимка БГНЕС, архив

Френският президент Еманюел Макрон издаде указ за обявяване на извънредно положение в тихоокеанската територия Нова Каледония. Това се случва след две нощи на размирици заради конституционната реформа.

Макрон предупреди, че всяко по-нататъшно насилие ще бъде посрещнато с "непреклонен" отговор и призова за възобновяване на политическия диалог, за да се сложи край на размириците, които вече отнеха живота на трима души, се казва в изявление на Елисейския дворец.

"Президентът поиска указът, целящ обявяването на извънредно положение в Нова Каледония, да бъде включен в дневния ред" на заседанието на кабинета днес следобед, съобщиха от президентството.

Давайки нови данни за броя на жертвите, президентството съобщи, че трима души са загинали, а един полицай е много тежко ранен.

"Всяко насилие е недопустимо и ще бъде обект на безкомпромисен отговор, за да се гарантира възстановяването на републиканския ред", заяви президентството.

Макрон приветства призивите за спокойствие от всички страни на политическото разделение на архипелага, като призова за възобновяване на диалога и представители на фракциите да дойдат в Париж за преговори. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: МакронНова Каледония
Още от Русия
Путин знае заплахите в руската история: Загуба на война или срив на икономиката
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
Асо преди 3 седмици
Нали извендъж на референдума дето го чакаха 20г. показа, че искат да са зависими от Франция! Всичко е фалшиво и порочно.
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Политиките на този са абсолютно самоунищожителни за Франция!
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колонизаторите са най-ненаситното нещо. В Египет се отвратих от уж изследователи англичани и французи, които са отмъкнали на хората много от миналото, добре че не са могли да отмъкнат пирамидите.
33
2
 
19
 
! Отговори
хм преди 3 седмици
А КАКВО ПРАВИ ФРАНЦИЯ в Каледония? Франция изпраща оръжие на Украйна щото Русия била влязла на нейна територия! А Франция от десетилетия или столетия окупира тази далечна от Европа страна. И пречи на народа й да се самоуправлява.
32
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А какво прави Франция изобщо там? Колониализмът отдавна се разпадна, от преди повече от 50 години.
31
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
СВОБОДА ЗА НОВА КАЛЕДОНИЯ ОТ ФРЕНСКИЯ ОКУПАТОР
30
28
 
11
 
! Отговори
опетков преди 3 седмици
До Хахаха Забравяш Русия, най-жестоката колониална империя, пълна не с колонии, а с роби. Още не са узрели за бунтове.
29
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
меката китка пак се прави на мъж.Абе геронтофил смачкан,ледай си бабето и не се навирай между мъжете,ти не си такъв
28
5
 
16
 
! Отговори
Маню макарона преди 3 седмици
Е що навсякъде си бута носа тоз индивид ? Франция има нужда от него , а той горкия все в чуждата градина гледа . Странен начин на мислене
27
8
 
17
 
! Отговори
Другарят Путин преди 3 седмици
Продължаваме Деколонизацията!
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След вчерашното бягство съпроводено с убити и ранени полицаи, стана пределно ясно че Франция отече. И удобно се раздухват новините за тези, че французите да забравят в каква ситуация живеят
25
1
 
16
 
! Отговори
ето ви инфо преди 3 седмици
"Привърженици за независимост на френското отвъдморско владение Нова Каледония протестираха, като техните протести прераснаха в сблъсъци със силите на реда, предаде ДПА.Сепаратистите са разгневени от планирана от френското правителство конституционна поправка, според която хиляди френски гласоподаватели в отвъдморската островна територия ще имат право на глас, и съответно на по-силно политическо влияние." За да не се отделят, правят реформа, за да гласуват и един вид външни. Демокрация.
24
5
 
27
 
! Отговори
Хахаха преди 3 седмици
Както в Нигер, така и в Нова Каледония, написаните в Париж конституции, официализират статута им на колонии и властта на Франция над хората, с правото на Вето над всако решение на местния парламент и правителство.Нигер изрита франсетата, сега е ред на Нова Каледония, а иде ред и на Гвинея Бисау.Франция е последната колониална държава и робовладелец.
23
2
 
27
 
! Отговори
Робство дьо финес преди 3 седмици
Представят го за "модерна демокрация" - пък то префинен стария феодален или дори робовладелски строй, жестоко експлоатиращ слабите народи!
22
3
 
19
 
! Отговори
Айде преди 3 седмици
Скоро и в Париш!
21
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Значи две нощи има размирици заради някаква реформа, но вие не ни информирате. Пишете едва сега когато макарончо се изказва. Каква е тази реформа, защо са размириците, нямали да ни кажете?
20
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия демократи все още искат да имат колонии и роби, много демократично.
19
3
 
4
 
! Отговори
Hobbit преди 3 седмици
До КОЛОНИЗАТОРЪТА пък ти не можеш да пишеш правилно
18
2
 
30
 
! Отговори
Макарон преди 3 седмици
Първо да оправи Франция , че като гледам какво става нова Каледония която е само на 17 000 км от Франция е последния проблем на Франция горките французи с такъв мъдър вожд
17
3
 
15
 
! Отговори
чичо Гошо преди 3 седмици
нерде ямбул, нерде станбул, ....къде е париж, къде са тия острови, тоя смърънгясник май пак е прекалил със субстанциите през носО, седи си нагъзО и недей се бута между шамарите, слушкай даскаличката и мирвай, кимай с главица и тва е, толко е просто да бъдеш послушно момче, драго ми фрацузко пардесю