Експерти: Родният избирател е безкрайно отвратен

Борисов няма верен ход, смята
10 юни 2024 21:23, Красимир Ангелов
82

Първи оставки след предсрочните парламентарни избори. Христо Иванов подаде оставка като лидер на "Да, България" и заяви, че повече няма да бъде депутат. Ще има ли още такива реакции след вота?

"Тези избори ни показаха, че народът е тежко отвратен, че не желае да гласува и не иска да бъде част от сценария, който е написан, но за съжаление не разбира, че негласувайки, става част от този сценарий. Сценарият на сглобката първоначално беше да доотврати и тези, които бяха полуотвратени и да затвори избора в рамките на твърдите и екстремно твърдите избиратели на политическите партии", коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова в студиото на "Денят ON AIR".

По нейни думи до този сценарий в момента се е стигнало заради "грешни избори", които сме направили още през 2020 година.

"Ние бяхме подложени на тежка манипулация, че едни хора са добри за управлението на държавата и след това тези хора трябваше сами да осъзнаем, че те не стават за нищо", заяви проф. Христова.

"Трябва да се отбележи, че подаването на оставка на Христо Иванов е достоен акт от негова страна, защото очевидно крахът на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" е поне осъзнат и от лидерите, а не както Кирил Петков написа един статус, в който казва, че няма да предаде надеждата, което е възможно най-жалкото поведение", каза политологът Слави Василев за Bulgaria ON AIR.

Голямата изненада на тези избори бе появата на партия "Величие" сред влизащите в парламента.

"Това показва, че българският избирател е безкрайно отвратен и то е съвсем нормално, защото не искат да виждат Борисов и Пеевски дружно да управляват с някаква гарнитура. Това отвращение е до такава степен силно, че много хора си мислят, че обществото се е отказало да гласува, но все пак има част от българите, които са намерили логика, въпреки че никой не ги показваше на картата, да отидат и да пуснат бюлетина за "Величие", поясни политологът.

Според двамата коментатори отговорността сега е в ръцете на ГЕРБ, но Борисов ще се затрудни с това дали да състави правителство или не.

"На Борисов ще му е много трудно - каквото и решение да вземе, то ще е трудно за него. Той няма верен ход. Той е първа политическа сила, отговорността е негова. Ако Борисов направи кабинет - лошо за него, а ако не направи кабинет - пак лошо за него", смята Василев.

"Няма верен ход, защото наистина правенето на правителство може да го докара до ъгъла и да го притисне в това той да променя това, което не иска да промени", уточни проф. Христова.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
Отвратен б-н. преди 1 месец
Милиардерът,има един единствен ход.Пенсия,Банкя,забрана да си вре гагата в управлението на държавата!Другия вариант,който не е изключен,да "гостува" на ЦСЗ,за дълго време.
74
0
 
0
 
! Отговори
Повечето хора не си преди 1 месец
дават сметка, колко е лесно за една партия, която е била във властта, да продължи да е на власт. Вече многократно на яве излезе схемата с бюлетините, с машините, с шефовете на служби, посолствата и прочие. И все още има хора, които казват, че при тая обстановка виновни са тия дето не гласували. Вие честно ли?! :D
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-голямата причина за отвращение са точно такива гербаджийски, промиващи мозъците медийни "експерти", които имат наглостта да се изказват от името на целия народ, в 1 лице мн.ч.! "Ние бяхме подложени на тежка манипулация, че едни хора са добри за управлението на държавата и след това тези хора трябваше сами да осъзнаем, че те не стават за нищо", заяви проф. Христова.Кои са НИЕ? Вие сте си вие, а ние сме си ние, и не говори от мое име, ако обичаш!
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отвратени сме и то политици и от анализатори. Разлика няма и едните и другите само лапат.
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Oтвратени сме от тези които ни управляват, а защо продължават да го правят?
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как няма за кого да се гласува? Всеки ден се регистрират партии, но все на двете имп ерии около БГ! На ДПС не дават да се цепят! Един е султанът и той не може да допуска разцепление!
69
1
 
8
 
! Отговори
Нека преди 1 месец
Негласувалия българин под предлог,че е отвратен и че на плаж е по-добре сам си докарва резултата от гласувалите под строй циго и турци. Едните за пари,другите по задължение.Който е недоволен да гласува с Не подкрепям никого, да стане ясно че протестира. От плажа и дивана не става. Сега ще си носим последствията, но даже ни е малко. На следващи избори ДПС може да е на 1во място, но нека малко ни е!Иначе като цяло няма за кого да се гласува.
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прави сте отвратени сме- и докато скандираха- НИЕ АСФАЛТ НЕ ЯДЕМ- КОЛИТЕ НИ ЗАПОЧНАХА ДА ПОТЪВАТ ПО ДУПКИТЕ...
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отвратен е избирателя, и няма как да не е отвратен, като му се събраха толкова мното евроатлантически ценности, от всяка по много, накуп и наведнъж ...
66
0
 
4
 
! Отговори
Живял-видял преди 1 месец
Забеляза се интересна тенденция. Вечерта след изборите политиците ги няма, но тяхната липса се запълва от всякакви социолози, политолози и тем подобни. В жаждата си да се изявят те не разбират, че заместват опротивелите политици и стават омразни на хората наравно с тях. Та и тази професорка я знаем от много години. Аз лично я знам от 1984 г. и помня как през 1988 г. тя стана член на БКП. И до ден днешен си е комунистка.
65
1
 
9
 
! Отговори
Турист: преди 1 месец
Твърде меко казано съм отвратен...!
64
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че кога Борисов е говорил грамотно, че сега говорел без да знае къде се намира?
63
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Политиците ако искат по-голяма избирателна активност да вдигат доходите и да спрат с тази фалшива кал която уж си хвърлят по медиите. Правят се че не се понасят и после на тайни срещи си разделят властта. След последната сглобка дори слепите го видяха как става. Искам да виждам идеи и предложения как държавата да върви напред а не да ми предлагат да гласувам за да не дойде еди кой си на власт.
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
с отвращение няма да се оправят нещата , лошото е че тези дето ни управляват не се отвращават изобщо и това ги устройва перфектно , правят си закони и всичко е на наш гръб
61
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И КАК ДА НЕ СМЕ ОТВРАТЕНИ КАТО 35 ГОДИНИ ПОВРЪЩАМЕ ОТ ОТВРАЩЕНИЕ,А ХАЙЛАЙФА СЕ КИКОТИ НАГЛО И СИ ПРАВИ КАКВОТО ИСКА!!!... ДОКАТО СЕ СРЕЩНАТ С ДАРК РИВЕНДЖЪР КАТО ДВАМЦАТА ТРАКТОРЯНСКИ И КЪРО ЮЖНОАФРИКАНСКИ... ПОСЛЕ ЛИЦЕМЕРНО РАЗСЛЕДВАТ,А НАСАМЕ СИ ВИКАТ "ВЪХ ДОБРЕ,ЧЕ НЕ БЯХ АЗ"...
60
2
 
8
 
! Отговори
Кольо преди 1 месец
Както на тотото два поредни тиража се паднаха едни и същи числа,така на всички поредни избори ще ни се пада герб
59
4
 
3
 
! Отговори
Карнела преди 1 месец
Аз не съм виновна.Просто червените бабички дадоха фира
58
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак няма да има правителството и на есента пак нови избори в България на които пак малко българи сте ходят да гласуват хората в България се отвратиха от всички български политици в България и затова не ходят да гласуват на изборите за съжаление всички български политици не могат да го осъзнаят в *** си празни кратуни.
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
."...Той да променя това,което не иска да променя".Ех,политоложке гербава,защо не смееш по-ясно да се изразиш,а ни занимаваш с витиеватите ти умозаключения?
56
2
 
3
 
! Отговори
стар комунист преди 1 месец
Сега чакаме и оставката на баба корнела! Успя с боко да ликвидира столетна партия! Сега на европа не й трабват леви партии,но хората не искат да живеят с десните!