Продадоха за близо $1 млн. салфетката от трансфера на Меси в "Барса"

С нея се гарантира прехвърлянето на 13-годишния футболист
Обновена: 18 май 2024 13:18 | 18 май 2024 13:15, Стела Стоянова
11
Продадоха за близо $1 млн. салфетката от трансфера на Меси в "Барса"
Снимка БГНЕС

Световноизвестната салфетка, с която се гарантира пристигането на 13-годишния Лионел Меси в "Барселона" през декември 2000 г., бе продадена на търг от една най-големите аукционни къщи - "Бонъмс", за 969 хиляди щатски долара.

Върху уникалния документ е и подписът на мениджъра на Христо Стоичков Хосе Мария Мингея, който по това време е консултант по трансферите на "Барселона". Тя се пазеше в банков сейф от мениджъра на Меси - Луис Гаджоли, който сега я обяви на търг.

Историята е известна на всички. Спортният директор на "Барселона" Карлес Решак харесва Меси за около 5 минути. И той пристига в Барселона през септември. Бордът на клуба обаче не е много съгласен и до декември хлапето и баща му са още в града без яснота за бъдещето му. Тогава Лионел заплашва да се прибере в Аржентина и да се върне обратно, но вече в мадридския "Реал", който и без това го натискал да подпише с тях, пише "24 часа".

Заради това се свиква спешна среща в тенисклуба "Помпея" на хълма Моджуик, на която се подписва историческият документ. Защото няма подръка лист хартия, Решак иска от келнера и той му носи салфетка.

На нея пише:

"В Барселона на 14 секември 2000 г. в присъствието на господата Мингея и Орасио Карлес Решак, спортен директор на "Барселона", се съгласява, че на негова отговорност и независимо от други противоположни мнения ще подпише с играча Лионел Меси, ако се спазят плащанията, на които са съгласни двете страни."

Останалото е история. Все пак Решак навива борда на "Барселона", за да стане един от най-великите играчи в историята и рекордьор по спечелени 8 награди "Златна топка", което едва ли ще бъде повторено.

Между 2004 и 2021 година Лионел ще отбележи 672 гола за "Барселона", най-много за играч в един клуб, ще постави рекорди по попадения в Ла Лига (474) и в една календарна година (91). Освен това ще направи и 378 асистенции. В кариерата си има 44 купи (30 с "Барса"), включително олимпийската от Пекин и световната от Катар с Аржентина.

"Да, това е салфетка, но е най-известната салфетка. С нея започна бляскавата кариера на Лионел Меси. Това промени не само неговия живот, но и бъдещето на ФК "Барселона". В следствие на този трансфер милиарди фенове по света получиха невероятни футболни мигове", заяви представителят на Иън Елинг - представител на "Бонъмс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: месиБарсасалфетка
Още от Свободно време
Полезни съвети при избора на настолна бормашина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Колд преди 1 седмица
Подарената Световна Купа е черното петно в бляскавата му кариера! Винаги ще ни напомня, че не е достатъчно добър да вдигне трофея!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 7 Баща ти!
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кой па тоя
6
2
 
6
 
! Отговори
Супер Селтак преди 2 седмици
Ako му бяха дали на Меси салфетката да си избърше саполя с нея и така да я подпише сега цената и щеше да е двойна.
5
3
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 седмици
моля за извинение!...Май беше Чудомир...Но който и да е,става въпрос за "Кондрат".../хаха ха!/..
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-великият в историята!
3
3
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 седмици
пак са изостанали...Който е чел Хайтов ,познава и "Кондрат"...-Може би първия в историята "договор",написан на гърба на кутия за цигари..
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Редно е да му дадат на Меси едни 100 бона от тази салфетка от благодарност че направи толкова за Барселона колкото никой друг футболист не е правил и няма да направи за този клуб. Меси е ясно че няма да ги вземе или може да ги вземе и да почерпи с тях ръководството и футболистите на Барселона на някой банкет. :)))
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колко ли върви употребена от Меси тоалетна хартийка.