Как Шпицберген стана убежище за руснаци, нехаресващи Путин

25 май 2024 21:41, Александър Попов
75
Как Шпицберген стана убежище за руснаци, нехаресващи Путин
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Норвегия не пуска почти никакви руски граждани на своя територия. Но архипелагът Шпицберген се е превърнал в сигурно убежище за хора, които не харесват днешна Русия. Как живеят те там? Репортаж на "Дойче Веле" показва новия им дом сред ледове и суров климат.

От началото на руската инвазия в Украйна няколкостотин хиляди души са напуснали Русия. Много от тях заминаха за Централна Азия и Южен Кавказ, а някои - за Европа и САЩ. Но има и такива, които са се заселили в Далечния север, на архипелага Шпицберген. Климатът там е суров, почвата е вечно замръзнала, но регионът има едно голямо предимство - руските граждани не се нуждаят от виза. "Дойче Веле" се срещна с руснаци, които живеят в град Лонгирбюен, наричан също Лонгиър. Ето техните истории.

Нов дом

Иван е роден в Казан, а от пролетта на 2022 живее в Лонгиър, столицата на норвежкия архипелаг Шпицберген, където сега работи в сферата на логистиката. Въпреки че климатичните условия в Арктика са екстремни (Шпицберген се намира на 78-ия паралел), на Иван мястото му харесва.

"Дойдох тук с приятелката си месец след началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна. Когато тя започна, се почувствах много зле. В такова емоционално състояние никога преди не съм изпадал. В първия ден от войната (24 февруари 2022 – бeл. ред.) прочетох новините и с майка ми си казахме, че това е крахът на всичко. Преди това беше възможно да се живее в Русия, но след онзи февруари всичко се срина“, казва Иван.

Тогава той бързо си намерил работа в Лонгиър, събрал всички документи и се отправил заедно с приятелката си към Мурманск, а оттам – преминали в Норвегия. „Когато минахме границата, сякаш камък ми падна от сърцето, стана ми много леко. Тук, на Шпицберген, имам много приятели украинци. Когато станеше дума за войната, отначало не знаех как да общувам с тях, тежко ми беше, но те разбират всичко... Мисля, че много руснаци се чувстваха по същия начин, когато всичко това започна.“

"Отдавна исках да напусна Русия"

Преместването в Шпицберген през пролетта на 2022 г. е било сравнително лесно за Иван, защото той и преди е живял и работил на архипелага – във второто по големина селище след Лонгиър - Баренцбург. Макар островите да принадлежат към Норвегия, Баренцбург е руско миньорско селище. Според договора за Шпицберген от 1920 година Русия има право да извършва икономическа дейност на островите. От близо 100 години държавният тръст „Арктикугол“ добива там полезни изкопаеми.

"Честно казано, отдавна исках да напусна Русия. Не съм си го поставял за цел, но нещата се наредиха някак случайно“, казва Иван за ДВ. Благодарение на договора за Шпицберген на Иван не са му били нужни виза и разрешително за работа, за да се премести на архипелага. Всеки чужденец може да живее и работи на Шпицберген и по-специално в норвежкото селище Лонгиър. Трябва само да има договор за работа и жилище.

Баренцбург – една малка Русия в Норвегия

Руснаците в Лонгиър, град с население от 2000 души, са по-малко от сто. Някои от тях са се изселили от Баренцбург преди февруари 2022 г., други - след началото на войната в Украйна. Повечето от тях са критично настроени към политиката на Кремъл. В Лонгиър има и паметник на руския опозиционер Алексей Навални. Там винаги има свежи цветя.

"Това е израз на съпричастие, защото сме далеч, намираме се на края на света и за нас е важно да бъдем с всички, които скърбят, да изразят по някакъв начин тъгата си", казва рускинята Мария. Тя е от Северна Осетия и в Русия е работила като стюардеса в "Аерофлот", била е и служителка на "Яндекс".
"Напуснах Русия на 25 февруари 2022 година – тоест само един ден след началото на войната. Стоях на летището и бях просто щастлива, че си тръгвам. Това беше първата ми мисъл, първата емоция. А после неизбежно се оглеждаш и си казваш: "Къде съм всъщност? Как ще живея занапред?".

Отначало Мария се заселва в Баренцбург, но само след няколко месеца в руското миньорско селище започнали проблемите: руските въглища попаднали в обсега на западните санкции, а компанията "Арктикугол" била изключена от Асоциацията на туроператорите на Шпицберген и чуждестранните туристи в Лонгиър спрели да посещават Баренцбург.

Тогава Мария осъзнала, че това е същата Русия, която е напуснала, само че в умален вид.

"Ако не си съгласен и не харесваш всички тези държавни институции, защото в Баренцбург работиш за държавна руска компания - в края на краищата откриваш същата бюрокрация като в Русия. С времето разбираш, че в Баренцбург следват същата руска политика. Затова не се чувствах добре, че оставам там, че печеля пари и че не знам къде ще отидат. Баренцбург и Лонгиър са на 50 километра един от друг, но животът на двете места е съвсем различен. Много е странно. Пак си в Норвегия, но някак и в Русия. Много, много е различно“, казва жената.

"Не мога да се върна"

Мария няма конкретни планове за близките години, но все повече се убеждава, че трябва да остане в Норвегия. „Чела съм много истории за емигранти, които зарязват всичко и се връщат в Русия. Но аз не мога да се върна. Напуснах страна, в която още не бяха започнали да пишат на всеки ъгъл онзи символ „Z“. Не искам да го виждам. Когато говоря с хората у дома, осъзнавам, че няма да се върна скоро. Нямам намерение да го правя."

Норвежкият Лонгиър се е превърнал в безопасно убежище за онези, които не са готови или не могат да се върнат в родината си. И затова остават на далечния и мразовит Шпицберген.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
всички промосковити бегайте в ШПИЦБЕРГЕН
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами всеки универс с своето,уж Брюкселс ама ако в целуфан .гнусни хора и глад нямате си напредстава как живеят тия нещастници
57
1
 
2
 
! Отговори
Две могили преди 3 седмици
Шшшшт това е на северния полюс бе. Видях го на гугъл мапс, голяма мизерия. По-добре да си седя в Две могили
56
4
 
6
 
! Отговори
Вълканов преди 3 седмици
След време тези руснаци ще бъдат признати за коренни жители, а техните деца ше милеят за матушка Рус и ще пожелаят тези земи да се присъеденят към Русия, защото Руското население е мнозинство.
55
8
 
11
 
! Отговори
. преди 3 седмици
евтина пропаганда
54
6
 
6
 
! Отговори
торна статия преди 3 седмици
ама от нея нищо не може да израстне....
53
6
 
8
 
! Отговори
още нещо преди 3 седмици
за да свикнат с Норвегия първо ги пращат на стаж в Сибир и след тонва ако останат живи вможе на свобода.Това особеноста на путиновата демокрация
52
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не е далеч времето, когато ще дават мило и драго да се върнат, но няма да могат!
51
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ха ха тия Немовците не си гледат собствения двор ,че утре ще почнат да носят фереджета.Къде са ви германците бе ***,претопиха ви ,също като ония другите *** македонците
50
6
 
9
 
! Отговори
Шефрет преди 3 седмици
Ам да има в предвид Путин по нататък къде да пусне някоя ракета)
49
12
 
15
 
! Отговори
DW=WC преди 3 седмици
Нови порции жълтокафяви Fекални водорасли и други юроценности от жълтокафявия пропаганден отходен медиен гнойче канал...Вкусна и питателна храна за атланши33ита :) :) :) Днеса пак замириса зловонно,баце...
48
8
 
12
 
! Отговори
Информационна война преди 3 седмици
Срещу Русия! А българите къде са?
47
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Норвегия не пуска почти никакви руски граждани на своя територия. В Норвегия се е възцарила жестока ксенофобия. И само в Норвегия ли?
46
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Руските императори са изпращали политическите си противници на заточение в глухите крайща на Великия Сибирь, а тези доброволно са се изолирали на остров в Северния Ледовит океан. Воля ваша.
45
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
У нас е друго. Ние сме специални. Всички недоволстват от ситуацията, но като дойдат избори пак печели Бойко Борисов. Каква колпния има в Германия от недоволни от Борисов и компания! Ама за тях не пишете и мълчите? И само в Германия ли? В Гърция, Испания, Великобритания...
44
18
 
10
 
! Отговори
БАБА МЕЦА преди 3 седмици
ТЕРОРУСКАТА ЩЕ БЪДЕ ИЗКОРМЕНА АКО ДЖО БАЙДЪН СПЕЧЕЛИ 2-РИ МАНДАТ НА ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-ТА
43
1
 
9
 
! Отговори
да преди 3 седмици
сега ще видите на изборите у нас колко недоволни има от продажните шарлатани! 5 от 6 млн.!
42
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В момента на запад има повече мигранти от България отколкото от Русия. Така че припагандата нека не ни разказва сълзливи истории. Всеки си турси мястото. И това не са бежанци от режима, а работещи от години в Норвегия. За Израел нещо да кажете?
41
13
 
6
 
! Отговори
ЧЕРЕН ПАПА ФРАНЦИЦК преди 3 седмици
ЕРЕС!!! КОЙТО НЕ ХАРЕСВА БОГ САМОЗВАНИЯ ПУТИН НА КЛАДАТА!
40
13
 
8
 
! Отговори
ароматния пръч преди 3 седмици
В Китай още отпреди десетилетие средния доход е над 3000 щатски долара месечно в градовете,където живее над 90% от населението 51,а по каквито и причини да са отишли в Норвегия е естествено,че всички така ще говорят,защото ще ги депортират инач.Имат си общност и есни други се хвалят и това са по-вероятните причини.Китай какво общо има?Труден език,различни традиции.