Опит за справяне с кризата: Брашно от банани

Африкански предприемач в борба срещу глада
27 май 2024 19:12, Инна Ангелова
21
Опит за справяне с кризата: Брашно от банани
Снимка: Pixabay

Много от страните в Африка трябва да прибягват до креативност и иновации, за да се справят с продоволствената криза. Загубите след прибиране на реколтата се отразяват на икономическото благосъстояние на дребните земеделски производители в цяла Африка.

На континента се произвеждат около 25% банани - един от най-търсените плодове в света. Предпиемачът от Зимбабве Брайт Незомба прави бум с откритието си, защото намира хитър начин за решаване на проблема със загубите от прибиране на реколтата, съобщава Voice of America. Съдавайки компанията си Nezox Brands, Незомба прилага и иновация в борбта с недостига на храна.

Бананите от клас “А” са тези, които нямат петна и са готови за пазара. Бананите от клас “Б” са тези, които не са израснали правилно и обикновено трудно се продават. Незомба намира начин да направи специално брашно, произведено изцяло от банани.

Предприемачът започва да събира плодовете от местните ферми, независимо от техния клас. Почиства ги, нарязва ги, включително и банановите кори, изсушава ги в дехидратор, захранван със слънчева енергия, който сам е конструирал. След като изсъхнат напълно, бананите се смилат на фино брашно, което вече е готово за пазара. Това екологично изобретение привлича вниманието на граждански организации, които виждат потенциала му.   

Активистът Тръст Кудзай подкрепя начинанието и казва, че иновацията е изключително полезна, тъй като нищо от продукцията не се изхвърля, цитира Нова тв.

Заради “Ел Ниньо” много части от Южна Африка се борят с недостига на глад и търсят алтернативи за борба с продоволствената криза. Незомба се надява, че неговият продукт, който значително увеличава производството на бананово брашно месечно, ще бъде полезен.

Много земеделски производители и предприемачи в целия регион също въвеждат иновации и търсят решения за справяне с недостига на храна, като гарантират, че всички ресурси се използват ефективно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: Африкакризабанани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
2
 
! Отговори
.... преди 1 месец
Поредната статия с правописни грешки.Никой ли не чете ,това което е написал или неграмотността е тотална?Независимо от медията "журналята" няма да издържат и матурите за четвърти клас.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква криза, борсите вдигат газ и горива и кризата е готова, и всичко тръгва нагоре. А заплатите, е след време, така се прави.:))
17
3
 
2
 
! Отговори
преди 1 месец
Ще скочат раковите заболявания. Корите на плодовете абсорбират всичкия химикал с който пръскат срещу вредители. Никой няма да си признае че е мелял и кори вътре. Който купува това е безумие. По3драви от СидниАавстралия
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кило брашно от Русия е 2 евро - да л.апат на прумоция :)))
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Със трици м аймуни ше ловят :)))
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кило брашно от банан - 10 евро :)))
13
3
 
6
 
! Отговори
Ёжик-пирожик преди 1 месец
Животновъдната индустрия е сред дузината причини за световен глад. Използваме над 80 процента от разчистената за агрокултура земна площ, близо една трета от годната за пиене вода и заделяме половината от световния добив на пшеница, царевица, сорго, ечемик, соя, овес и ръж. За да възпроизведем, изхраним и затрием 90 Милиарда сухоземни животни годишно, а не успяваме да изхраним 9 Милиарда от нашия вид.
12
3
 
2
 
! Отговори
лола преди 1 месец
Обелките от банани може да се използват за производство на едни други изделия! След време ще се сетят и за тях. Продукция от Репродукция!
11
4
 
14
 
! Отговори
Наско ментата преди 1 месец
Много странно как хора умиращи от глад се размножават главоломно и в момента Африка е около 2 милиарда, гладуват защото ги мързи и нямат трудови навици ,хора свикнали само на танци и песни както и помощи от ООН с поколения няма как да не са гладни ,лозето иска мотика не молитва.
10
2
 
4
 
! Отговори
Гледах един преди 1 месец
пътешественик в едно племе 90 годиишни с перфектни зъби и без бръчки, все ден жули жената а пък ние да ядем *** на американците и да им се смеем
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цитат:/Активистът Тръст Кудзай подкрепя начинанието и казва, че иновацията е изключително полезна, тъй като нищо от продукцията не се изхвърля, цитира Нова тв. / НПО - зелени.:))
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те произвеждат банани, кафе и мн.др, ЕС произвежда пшеница и др, не може да произвеждат и пшеница, защото ЕС няма какво да изнесе за тях.:)) къде е украинската пшеница, нали беше за рях:))
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
явно скоро ще почнем да се качваме и по дърветата, като ядем брашно от банани.... Както правят най-близките ни генетично бозайници...
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Причината в Африка да гладуват не е Ел Ниньо, глобалното затопляне, Дядо Коледа или Мечо Пух, както се опитват да ни внушат полуграмотните хипи-либерасти, а мързела и простотията върлуваща по тези земи! През 70-те години Родезия днес Зимбабве е най-големия производител на кафе в света, но след това идва Робърт Мугабе гони белите фермери и цялата икономика се срива. И до днес Зимбабве е една от най-бедните страни в света, макар да разполага с огромно количество природни ресурси.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом има бананови кори значи не става.
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е от банани, в най-добрият случай е от скакалци но по-вероятно от "белички" или :***: да, Насекомо май го бяха кръстили големия проект на Просто Киро който въпреки протестите още си е завод са мухи!
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да изкара един курс при производител на кренвирши и после ще смила и суши също и стъблото,листата и корените на растението
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 1 , не си прав. Така ще ядат и обелките , а за протеинче малко скакалци. Ще му се сбъднат мечтите на фанатика Клаус Шваб.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е ли по-добре да се ядат така както са си ? В по-голям обем са. Да ги рчаздаат направо на гладните. Или пак не стаа въпрос за гладните както винаги...Те кат немат пари за банани нема да имат пари и за брашното от тях.