¬улкан до град в »сланди€ отново бълва потоци лава

»зригването му е петото от декември насам
30 май 2024 09:32, ≈лка ¬асилева
2
¬улкан до град в »сланди€ отново бълва потоци лава
 адър: YouTube

¬улкан в югозападната част на »сланди€ изригна за пети път от декември миналата година насам, бълвайки потоци лава, което доведе до евакуаци€та на попул€рни€ курорт —ин€та лагуна, предаде јсошиейтед прес.

»зригването започна в ранни€ следобед след поредица от земетресени€ северно от √риндавик - крайбрежен град с население от около 3800 души, който бе изц€ло евакуиран през декември, когато вулканът изригна.

»сландската метеорологична служба съобщи, че че вулканът е изхвърлил лава на височина от около 50 метра в небето, от пукнатина с дължина около 2,5 километра. Ћавата е потекла към √риндавик.

√риндавик, на около 50 км югозападно от столицата –ейк€вик, е в опасност, след като през ноември поредица от земетресени€ наложиха евакуаци€ на жителите преди първоото изригване на 18 декември. ѕоследвалите изригвани€ разрушиха н€кои защитни стени и н€колко сгради.

–айонът е част от вулканичната система —вартсенги, ко€то е била в покой в продължение на близо 800 години, преди да се събуди отново.

¬улканът изригна през февруари и март. »зригването на 8 февруари засегна тръбопровод и остави без отопление и топлата вода хил€ди хора.

¬ »сланди€, ко€то се намира върху вулканична верига в —еверни€ јтлантически океан, често има изригвани€ и властите имат опит в справ€нето с т€х. Ќай-разрушително през последните години бе изригването на вулкана ≈й€ф€тлайокутъл през 2010 г., при което в атмосферата б€ха изхвърлени огромни облаци пепел и това доведе до затвар€не на въздушното пространство в големи части от ≈вропа, отбел€зва јѕ.
(Ѕ“ј)

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


2
ќще от ¬одещи мобилна
 лауди€ Ўейнбаум, ко€то е с българско потекло, може да напише истори€та в ћексико
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
2
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ƒ–≈Ѕ≈Ќ  ј’Џ– «ј Ќј—, ќ√ј“ќ —“јЌ≈  ј“ќ ≈…я‘я“ ј“ј Ќ» ”¬≈ƒќћ≈“≈...
1
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
»сланди€ плаща ли вулканични емисии ? Ќали и т€ е краварска колони€