Обезщетяват депутати в Белгия със стотици хиляди евро

Отпадащите след изборите все пак могат да се откажат от парите
12 юни 2024 20:15, Елка Василева
8
Обезщетяват депутати в Белгия със стотици хиляди евро
Снимка: архив, БГНЕС

Досегашните депутати във Федералния парламент на Белгия и в парламентите в трите административни области на страната, които загубиха изборите на 9 юни и не получават нов мандат, ще бъдат обезщетени, както предвижда законодателството. Някои от обезщетенията ще бъдат за стотици хиляди евро, съобщават местни медии.

Законът предвижда в случай на загуба на избори да се изплаща обезщетение от две заплати за всяка от годините, прослужени в парламента (федерален или областен). Месечното възнаграждение на федерален депутат е 10 563 евро преди облагане, а в областните парламенти в Брюксел и Валония достига 11 508 евро. Така депутат, който е работил например един мандат в последните пет години, ще получи от 126 756 евро до 138 096 евро бруто.

Дадени са конкретни примери с федерален депутат, който със своя 17-годишен парламентарен стаж и след като загуби последните избори, ще получи 359 142 евро. Негов колега от парламента на Валония ще вземе 265 632 евро, като тази сума е т. нар. таван на обезщетението за депутатите в южната белгийска област. Рекордьор в това отношение изглежда ще бъде досегашният председател на Сената, който напуска след 31 години работа и ще бъде поощрен с над половин милион евро.

Медиите отбелязват, че отпадащите депутати имат правото да се откажат от обезщетение.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Бедните те! преди 1 месец
Горките! Живи да ги оплачеш!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бяха ги възнаградили за службата както румънците чао шеску, щяха много по-съвестно да служат на народа. Те като ги иззритат вече работа няма да подхванат. Трябва или до стената или цял ден на полето да работят принудително,
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо навсякъде по света настана такова дундуркане на депутати от къде накъде ще ги обезщетяват, че народа ни ги иска. Имам чувството, че накрая всички народи ще им даде заслуженото.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"И те като се втурнат да се отказват..." .......те не се отказват, а са изритани
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тея са си рослали по-добре и от нашете бря
2
0
 
6
 
! Отговори
ндаа преди 1 месец
И те като се втурнат да се отказват...
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сакън Тиквата да не види от Белгистан :)))