Най-скъпата евромонета е с лика на Грейс Кели

Тя е на стойност 5000 евро
22 юни 2024 19:15, Инна Ангелова
4
Най-скъпата евромонета е с лика на Грейс Кели
Снимка: eurocoinhouse.com

Едни от най-редките монети могат да имат голяма колкционерска стойност, по-специално монетите от 2 евро, съобщава германското издание "Виртшафтсвохе". 
 


Монетите могат да бъдат разделени в две категории - оборотни и с колекционерска стойност. Оборотните евромонети се емитират от централните банки на страните от еврозоната и могат да се използват навсякъде във валутния съюз. В същото време всяка година се емитират възпоменателни монети за определени поводи, които са в различен тираж. Те могат да са със специфичен дизайн на гърба, които сред колекционерите могат да достигнат висока цена. Много по-висока от номиналната стойност могат да имат и монети, при чието отсичане са допуснати технически грешки - например изображението на гърба е наопаки.

За най-скъпата евромонета се приема емитираната през 2007 г. от Монако монета от 2 евро с лика на Грейс Кели, принцесата на Монако. Тя е по случай 25-та годишнина от нейната смърт. Експертите споделят, че стойността на монетата може да достигне до пвт хиляди евро, съобщава БТА.
 
Малки страни като Монако, Сан Марино и Ватикана като цяло емитират малки серии монети,които бързо привличат вниманието на колекционерите. От монетата с лика на Грей Кели, например, са пуснати само 2000 бройки. 
  
Малкият тираж е сред причините от най-скъпите пет евромонети, четири да са от Монако или Ватикана, а петата - от Литва, сочи нумизматичният сайт Florinus.lt.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: монетистойностевро
Още от Русия
Въпреки спънките от Путин: Руснаците пият все повече и все по-често
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поредната измишльотина с която да обират парите на хората.
2
1
 
0
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 3 седмици
Няма що ? ! Я , вижте българските юбилейни шайби , пардон монети пускани и продавам и за по 30-60 лева преди 6-7 години в 3-5 хиляди тираж как вървят по 1000-2000 лева . И как няма да вървят централните банки обявиха война на собствените си валути , унищожиха спестеното от десетия тия за няколко години борба с грипа, лошите руснаци и субсидиране на закупуване на нов автомобил през 3-4 години .. зелена кифла , сделка .
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А трябва да е с лика на Боцко или Зелята !