Какво добро да направя днес?

Няколко идеи за повече позитивизъм
Обновена: 31 окт 2011 11:02 | 18 окт 2011 14:42,
1
Какво добро да направя днес?
Снимка: Reuters

Да предположим, че сме се убедили, че добрината и отзивчивостта ще направят обществото ни по-добро, ще зарадват близките ни и ще са полезни за нас самите. Какви са възможностите ни обаче да реализираме добрите си дела във всекидневието?

Спонтанните добри постъпки

Ако всяка седмица правим по няколко добри дела, при това разнообразни (да изпратим картичка на стари познати, да посетим възрастната ни съседка, да дадем нещо назаем, да дарим пари за болно дете), това ще способства за чувството ни за щастие, което понякога дори лекува! Според психолога от. Калифорнийския университет Соня Любомирски чрез добрите дела ние ставаме по-благосклонни към другите, чувстваме се по-добре и се освобождаваме от чувството за вина. В резултат ставаме по-привлекателни за другите и усещаме, че ни ценят.

Доброволчество и благотворителност

Доброволчеството ни прави не по-малко щастливи от увеличаването на доходите ни двойно или получаването на диплома за висше образование. Дарявайки времето или средствата си, ние се чувстваме значими, свободни от всякаква йерархия и едновременно с това се грижим за благополучието на обществото.

Според психолозите много хора чрез добрите дела запълват дефицита на смисъл и ценности в живота си. Тях ги привлича възможността да преодолеят отчуждението между хората и да изпитат силни положителни емоции.

Израз на благодарност

Няма по-сигурен метод за мигновено усещане за благополучие от изразяването на благодарност, смята основоположникът на позитивната психология Мартин Селигман. Благодарността чрез телефонен разговор или подробно писмо към някого, който означава много за вас, позволява на този, който я изразява, да се почувства по-щастлив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: добро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
13 преди 12 години
Точно така е!Много е просто - като си вадя сега зимните дрехи - тези, които няма да нося ги слагам в чист найлонов плик и ги закачам на дръжката на контейнера.Чанти и обувки - също.НЕ ИЗИСКВА МНОГО ВРЕМЕ, А МИ ДЕЙСТВА ДОБРЕ, ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ ГИ ПОЛЗВА!!!