Как да си поискате увеличение на заплатата?

Пет правила, които биха ви гарантирали успех
Обновена: 2 ное 2011 16:02 | 2 ное 2011 16:02,
95
Как да си поискате увеличение на заплатата?
Снимка: Архив, Reuters

Експертите по управлението на човешките ресурси уверяват, че повишението на заплатата е нещо напълно достижимо, стига да знаете как да си го поискате от ръководството.

За да претендира за по-високо заплащане на труда, служителят трябва непрекъснато да повишава професионалното си ниво, за да не се страхува работодателят, че може да го загуби като специалист, пише gazeta.ua.

Експертите съветват да се придържаме към пет основни правила:

1. Проучете колко получават специалистите от вашата сфера в другите компании.

2. Съставете списък с доводите защо заслужавате повишение. Напр.: професионалното ви развитие, разширяването на пълномощията, увеличеното натоварване след напускането на друг колега, чиито задължения сте поели.

3. Получаването на допълнително образование също повишава "стойността" на специалиста.

4. За разговора трябва да изберете подходящ момент, когато началникът е доволен от вашата работа.

5. Не допускайте разговорът да се превърне в "дърпане на чергата", в което всяка страна упорито да дърпа към себе си.

Думите, които не трябва да употребявате в тази деликатна ситуация, са: "искам", инфлация, раждането на дете, ремонт на апартамент, скъпи хобита. Т.е. всичко, което не е свързано с развитието на фирмата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: увеличение за заплата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
7
 
! Отговори
пловдивчанин преди 12 години
Според мен, единственият шанс за повишение е когато служителят има намерение да напусне заради по-добро предложение от конкурент.
91
1
 
6
 
! Отговори
Невяна преди 12 години
Ако не проявиш "лоялност" към шефа не се надявай на нищо. Дълги години работих ш казвах каквото мислих и смятах за правилно и винаги бях черната овца, о си тръгвах с достойнтсво и празен джоб. Пред последния ми работодател за 4 години не само, че ми намали заплатата с 20%, но ми я даваше през 6 месеца. Накрая напуснах с уведомление поднесено му от трима адвоката. Отговора му беше, че такъв служител не е работил при него. Така запалих метлата, че платих 400лв. адвокатски хонорар и го разсипаха.
90
1
 
21
 
! Отговори
До Цвети преди 12 години
Цвети,не бих искал да споря с теб,но няма място за сравнение м/у САЩ и България!Не си мисли,че в България хората работят по-малко!Работят много за много по-малко пари-това е положението.Самият факт,че цял свят се бута да живее в САЩ говори сам за себе си.Ако не си съгласна с твърдението ми просто си направи труда да провериш какви са праговете на бедност в двете държави и може да си промениш мнението.
89
14
 
3
 
! Отговори
Цвети преди 12 години
Хората в Щатите работят по 12 часа на ден без да им плащат извънреден труд и с много по-малко годишна платена отпуска. При нас големи американски компании (всички знаем кои са те) дават много добри пари (е за сега добри само за БГ ) но и с много повече социални придобивки.
88
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Двама борци си говорят.Единия моли другия да вземе синът му на работа и да го научи да работи.Другият отговаря.-Добре ще работи един ден в седмицата по няколко часа и ще получава 60 000 годишна заплата.-Не бе човек искам да се научи да работи , да види как се изкарват пари.-Добре , ще работи двапъти в седмицата и ще получава 40 000 годишно.Става ли ?-Не не , искам да работи 6 дена в седмицата по 8 часа и накрая на месеца да получава 400 лвева.- Ааа , за това хората учат по 4 години.
87
1
 
20
 
! Отговори
HM преди 12 години
Ако искате да сте богат1. В никакъв случай не допускайте да сте беден2. Печелете пари3. Харчете по малко от колкото изкарвате .....
86
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе всичко зависи от работата. Ако си квалифиицран кадър, фирмата ти увеличава запалтата без да я питаш много. Иначе, квалифицираният кадър ще отиде на друго място и за повече пари. В този случай фирмата губи ресурс, докато новият човек се намери, обучи/навлезе в работата.
85
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Започнеш ли един път работа на една заплата през крив макарон ще видиш увеличение!Това е правило и в България и на запад."На запад ги поне увеличават заради инфлацията.
84
1
 
25
 
! Отговори
до 55 преди 12 години
Ами аз се опитах да направя нещо.. Дадох бившия работодател-робовладелец на комисията по дискриминация. Резултатът беше, че парите, които трябваше да ми плати за уволнението не ги получих аз, а ги получиха под форма на рушвет от комисията, защото той направо си каза, че трябвало а се види с тях извън залата... Нямал друг изход. Това е протоколирано.. А на мен в заключението ми пише, че съм имала стаж по специалността, но всъщност съм нямала.. Имам трудова книжка и там си пише, а те го отричат.
83
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Започнеш ли един път работа на една заплата през крив макарон ще видиш увеличение!Това е правило и в България и на запад.
82
2
 
16
 
! Отговори
$ преди 12 години
Ако тези са експерти от Западна Европа, са напълно прави. Но в нашата страна "членка на ЕС", важат чорбаджийските правила.
81
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Егаси смешката. На всички шефове много добре им дойде измислената криза и всички свалят парите на работниците си. Работата не намалява, дори и в събота и неделя се работи, но било криза и няма пари. Къде ги тези измислени инспектори да видят как се нарушават всякакви закони. Действителността при нас се разминава със закона това, но на листове всичко е написано както би трябвало да бъде, т.е. очите на проверяващите са замазани и от всичко това потърпевш е работника.
80
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
наскоро ми увеличиха заплатата с 300 лв. работя в чужда фирма. работил съм за българи - такива селски *** няма.
79
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Напълно подкрепям коментар 77. Ако трябва да се стига до бой, но да си отстояваме правото на адекватно заплащане. По-добре да седя без работа, отколкото да им работя за парите които предлагат повечето "бизнесмени".
78
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Директно направо си искам и хич не ми пука,като ми откаже се махам,ама няма къде да ида-това е затворения кръг на Държавата!!!!
77
6
 
4
 
! Отговори
До 75 преди 12 години
Намери си работа като жена в не казвам кой град за 640 лв. ***! Мислиш ли, че не иска да си намери друга работа.
76
11
 
40
 
! Отговори
аве бийте ги!!! преди 12 години
Не се оставяйте някаква шматка да ви тъпче. Опъвайте им се, ако трябва ги бийте. Най-доброто е, ако имате дарба за психоатаки. Да ми се върне после. Аз нали съм му начупил канчето. Какво като ми е шеф. Тва значи, че може да ме мачка ли? Аз съм шефа. Шеф на себе си! Затова избирам като ме мачка психически аз да го разбия физически.
75
4
 
25
 
! Отговори
До работодател преди 12 години
Не си прав, от която и гледна точка да погледнем алчния ти коментар! Заради *** като теб сме на това положение. Можете да давате пари, но не го правите, защото сте алчни ***. Имаш късмет, че не си ми работодател. Щеше да имаш сериозни проблеми. Пазя си още зъба от Ицето!
74
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
72Еми жена ти що стои още там ? Да си намери друга работа.
73
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
73Да види как е от другата страна на чекмеджето!++++ROFL ROFL Много добро лафче ! :)))