Как да скъсаме с вече НЕлюбимия?

Как да прекъснем отношения, без да съжаляваме
19 ное 2011 11:08,
155
Как да скъсаме с вече НЕлюбимия?
Снимка: Reuters

Лесно е да се започнат взаимоотношения, но да се приключат съществуващите, е много трудно. Раздялата с любимия, по-точно с вече НЕлюбимия, не е от приятните неща. Трудно е да се каже истината в очите, затова в ход влизат жестоки методи. Сродни със садизма. Защо да се разстройвате за сетен път, след като във вашето сърце всичко е умряло? Такива са правилата на играта, чието име е Любов. Със съвети за запознанства и свалки са изписани стотици книги, за раздялата – почти нищо. И хората се опитват да открият информация в интернет.
Ето какви начини за разрив се обсъждат във форуми и блогове.

1. Дългата игра

Такъв начин за раздяла предпочитат тези, които дълго време (от няколко седмици до няколко месеца) се боят или не се решават да кажат на половинката, че между тях всичко е приключило.
Мнението на психолога: Това е най-неприятният начин за раздяла от всички възможни: той нито с крачка не приближава към разрива и носи само страдания.

2. Внезапният

Пълна противоположност на първия. На единия от партньорите му се струва, че отношенията им никога не са били толкова прекрасни, както сега, и точно в този момент вторият партньор внезапно обявява раздялата. Внезапен обаче е разривът само за изоставения – инициаторът отдавна е обмислил всичко.
Мнението на психолога: Такъв край е много болезнен – от абсолютното щастие изоставеният попада в абсолютна мъка, без да разбира каква е причината за разрива – всичко е вървяло толкова добре!

3. Изчезването

Няма нищо по-мъчително от пълната неизвестност, а точно на нея обричат бившите си партньори привържениците на такъв начин за раздяла с отминалата любов. Няма писма, няма телефонни позвънявания, няма SMS-и – захвърлената страна не получава нищо, което би могло да обясни причината за разрива. Някои дори стигат по-далече – сменят си номера на телефона, не отговарят на писма, дори се преместват на друг адрес. Този начин е най-лесен за инициатора, тъй като не му се налага да обяснява нищо, но е най-мъчителен за изоставения.
Мнението на психолога: Хората, чиито отношения са приключили по този начин, са склонни да преживеят силна психическа травма.

4. Електронният

Много бързо искат раздяла, причината за разрива също трябва да се обясни, но не им достига смелост да звъннат или да се срещнат очи в очи с „бившата половинка”. Какво остава? Само техническият прогрес във вид на интернет и мобилни телефони. Изпращането на SMS или на имейл с думите „Прости ми, трябва да се разделим”, „Не те обичам”, „Нека останем приятели” е психологически по-лесно, отколкото да се решат на откровен разговор. Освен това виртуалността дава още едно предимство – възможността да се скрие истинската причина. Такъв начин е страшен удар по самолюбието на изоставения – нима не е достоен за две прости думи, казани при среща?
Мнението на психолога: Такива начини на раздяла може бързо и безболезнено да поставят точка на някогашна голяма любов. Свършил си си работата и си запратил любимия в „черния списък”. Всичко е просто. Не е нужно нищо да измисляш, да се тревожиш, да изникват спомени… Но когато човек приключва с SMS или имейл, той просто не е сигурен в това, че раздялата е твърдо и окончателно решение.

5. Мрежовият

Този начин също има пряко отношение към интернет, но основната му разлика с предишните е, че разривът се оповестява на всички, които са във френд листата, като по този начин личната трагедия става обществено достояние. А сред коментарите на хвалбата на автора, че вече е свободен като вятър, може се срещнат както съчувствие, така и язвителни реплики.
Мнението на психолога: Ужас! Представете си какво му е на изоставения човек, който влиза в социалната мрежа: към сърдечната болка се добавят срам, унижение, усещане за публично бичуване и показване на „мръсно бельо”.

6. Автоматичният отговор

На телефонния секретар на изоставения се оставя съобщение за раздялата – това може би е дори по-лошо от „електронния” начин. Инициаторът на разрива, от една страна, успокоява съвестта си, а от друга – не дава възможност на изоставения да задава въпроси и да чуе техните отговори.
Мнението на психолога: Понеже не сте дали възможност на партньора си да задава въпроси, гответе се за неприятна среща с него и изясняване на отношенията.

7. Родителският

Майките, разбира се, винаги желаят доброто на своите деца, но много от тях стигат толкова далече в желанието си да облагодетелстват своето чедо, че започват активно да се месят в личния му живот. Ако откровеността между родителя и детето е такава, че порасналото детенце започва да се жалва от своята половинка на мъдрата си майка, не е трудно да се направи извод: раздялата е близо, просто трябва да се ускори – за благото на детето, разбира се. И тук може да се очаква всичко.
Мнението на психолога: Този, който по такъв начин се опитва да прекъсне отношения, изпитва минимум досада, че личният му живот доста подробно се обсъжда на семейния съвет.

8. Приятелският

По аналогия с родителите, в отношенията може „изящно” да се намесят приятели. Ако инициаторът на разрива не може да се реши сам, то най-голямата подлост, на която е способен, е да се раздели с бившата половинка с помощта на близък приятел. Впрочем участието на приятели в толкова деликатен момент не означава, че раздялата ще стане приятелска (в смисъл запазване на приятелски отношения с бившия или бившата).
Мнението на психолога: Действително, защо да се напрягате, като можете да помолите приятел или приятелка. Нека той или тя се срещне с бившата ви изгора и да се обяснява. По-лесно е, разбира се! Най-много да се лишите и от приятеля/приятелката.

9. Празничният

Хората отдават голямо значение на празници, дати, събития. И за да не бъде „развален празникът”, съобщението за разрив се пази до момента, в който щастливият виновник за тържеството, получил всички подаръци, поздравления и прекрасно настроение, изпраща гостите и остава насаме с този, когото наивно продължава да смята за своя половинка.
Мнението на психолога: Болката от загубата ще бъде още по-силна на фона на отминалата радост.

Може би просто трябва да се срещнете?

Това е най-правилният начин за раздяла с любимия, но и най-болезненият. Както и да се готвите за него, ситуацията често не се развива по план. Вместо да рони сълзи, бившият партньор проявява злост. Вместо злост, се появяват сълзи…

Дори разговорът по телефона не е панацея. Едни го смятат за почти идеален, други – за върховно неуважение. Във всеки случай за такъв разговор е необходима подготовка. Той може да отнеме десет минути или час. Такива разговори носят болка.

Мнението на психолога: Опитайте, колкото и да е трудно, да проявите елементарно уважение към човека, с когото сте делили радост и тъга. Изберете начин за раздяла, в който и двамата да изглеждате достойно. Иначе съвестта ще ви мъчи, докато сте живи.

Източник: Комсомолская правда

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
0
 
! Отговори
патилан преди 12 години
с взаимно облекчение--- и никакви срещи после за допълнително уточнение
143
0
 
0
 
! Отговори
Виктория преди 12 години
Просто е уваsно трудно да скъсаш вече човека, когото не обичаш, тъй като малко или много си привързан към него. Аз да Ви призная честно сама не успях помогна ми една агенция за запознанства колкото и странно да звучи. В началото не вярвах, но се разделихме без скандали. Големи професионалисти са хората. Агенцията се казва "Купидон 007" и ето и техен сайт имам kupidon.alle.bg , на мен ми помогнаха дано и на Вас да помогнат.
142
0
 
2
 
! Отговори
MIC-a преди 12 години
В човешките взаимоотношения времето е най-добрия лекар и съдия
141
0
 
5
 
! Отговори
Филип преди 12 години
Това последното е много правилно...съвестта все още ме мъче ,а са минали цели пет години,въпреки,че съм бил по малак и не осъзнавах точно какво се случва,аз самият никога не бих си простил грешките....
140
0
 
7
 
! Отговори
Honorik преди 12 години
Все варианти,кой от кой по -лоши!
139
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Търся си гадже за скъсване :)
138
0
 
10
 
! Отговори
Ж (36) преди 12 години
За мен опция 3 е най-неприятна, минаваш през максимални страдания, това ме направи неадекватна за много години, чувствах се като глупачка, недостойна за истината.
137
1
 
3
 
! Отговори
буба do 143 преди 12 години
hem e taka, hem ne e.Щото любовта е до време, после тя прераства в това да гледаш другия да е добре, а не да ти е гот на теб. Затова наистина мисля че може след години да се разделите с добри чувства.Това което казваш е за връзки до 1-2г.
136
5
 
27
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Ако нашите баби и дядовци слушаха подобни *** статии, които имат за цел да разбият семейството нямаше да имат по 8-9 деца и да живеят по 50-60 години заедно. Нямаше да ви има и много от вас. Мислете много преди да правите глупост слушайки някоя такава идиотска статия. Живота не е само радост и леко - живота има и трудности и именно в трудностите човек опира до партнььора.
135
0
 
0
 
! Отговори
PETQ IT преди 12 години
DO 121 NE ALF MI E PINIKIO
134
0
 
7
 
! Отговори
М21 преди 12 години
Като си вземе кинтите и ме напуска!После като и звънна и идва пак, за новите кинти!
133
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
обаче коментаторите - кефите ме. В едната новина псувате като каруцари, в друга сте мега политолозите, а тук супер философите. А за любовта и раздялата моето мнение е : майната им и на двете.
132
6
 
28
 
! Отговори
. преди 12 години
Колкото по- силна е била любовта, толкова по- силна след това е омразата. Ако някой се е разделил с друг без омраза след това, значи и никога не го е обичал.
131
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разделихме се без екшън. Той -защото обича друга, аз- защото не ме обича. Очаквах обаче, че заради детето отвреме на време ще се чуваме и ако има нужда ще помага. Настоящата обаче не разрешава. Когато има деца е важна не толкова раздялата, а какво се случва след нея.
130
7
 
32
 
! Отговори
Hasan Ahmedov преди 12 години
в България се развеждат 99% от безпаричие- там където няма пари няма щастие --- блъскаш като хаммалин цял живот и от там идват всичките проблеми...жена гледа как другите имат и тя иска да е като тях и ако не можеш да и угодиш и ХОП проблема е създаден...с 2 приказки развода започва.... системата е MADE IN BULGARIA !
129
1
 
22
 
! Отговори
Цвети преди 12 години
според мен,двете страни трябва да се разберат,да поговоря и да се разделят като умни и възпитани хора,без обиди и цинизми.Особено ,ако от връзката има деца ще им се налага да се виждат.И нещо друго нещо,което е от изключително голямо значение,никога по никакъв повод бившите съпрузи не бива да се оплюват и да настройват децата срещу единия или другият.
128
2
 
38
 
! Отговори
Цвети преди 12 години
Няма безболезнен начин да зарежеш някой.
127
1
 
27
 
! Отговори
катя к преди 12 години
Не че и на мен не ми е идвало да скъсам, ама тя другата връзка може и да е по-лоша.Много е лесно да си вземеш куфара и да тръгнеш след следващата си муза. Всеки има глава на раменете си. Но найстина всичко си има граница. Скоро един приятел каза на жена си: Не те желая, но те обичам, хайде да се борим заедно. То любовта е хубаво нещо, ама няма как да живееш с някой , като братче и сестриче .
126
2
 
25
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
Наистина само времето и намирането на нов човек лекуват. Другото нещо е, че трябва да скъсате всякакви връзки с бившия/та- блок в ФБ , изтриване от контактите и т.н Веднъж направих тази грешка- с бившата ми си останахме "приятели" и когато тя ме скъса чувството беше ужасно да и гледам фб снимките с новите гаджета...
125
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
той: скъпа, пускам те в неплатен отпуск!тя: ама...защо? не те е срам!той: смятам да прекратим нашите взаимоотношения!тя: добре де, неможе ли 1 месец платен, докато си намеря нови взаимоотношения?