Съвети за първия работен ден

Как да направим добро впечатление и да си осигурим безпроблемно служебно бъдеще
Обновена: 18 май 2012 16:58 | 18 май 2012 16:52,
1
Съвети за първия  работен ден
Снимка: sxc.hu

Положението на трудови пазар е доста напрегнато. Кризата и по света и у нас влияе силно на търсенето и предлагането на работа и затова в този стегнат сектор с висока конкуренция човек е късметлия, ако въобще някой прочете автобиографията му, пък камо ли да се пребори за някоя позиция.

Въпреки това светлина в тунела все пак има: според данни от агенцията по заетостта, равнището на безработица през април у нас е било 11,4%, или с 0,1 процентен пункт по-ниско от март (източник investor.bg). Така че никой не трябва да се отказва и когато желаната работа е в ръцете ви, трябва да сте подготвени да се представите по най-добрия начин.

Първият работен ден е ключов за впечатлението, което искате да оставите у новите си колеги и трябва да се постараете то да е правилното. Не ви трябва да попаднете в някоя от кофти категориите в офиса: многознайкото, клюкарката, лошият дъх, жената "показват ми се прашките" и т.н. Най-добре е да се държите възпитано и да се явите в приличен вид, който да излъчва надежност, подготвеност и най-вече нормалност. Ето няколко съвета за успешен първи работен ден, които ще ви помогнат за старта на една добра кариера в продуктивна служебна среда.

1. Наспете се добре преди големия ден!

Добре е да сте с бистър, реактивен ум и свеж вид, когато се запознавате с куп нови хора, налага се да обработвате голямо количество информация за новата позиция, опознавате офиса и избирате паролите си за работа със системите на фирмата.

Експертите съветват, че времето, за което организмът зарежда напълно изтощените си батерии чрез сън, е около 2 седмици. Така че за този период програмирайте ежедневието си за лягане в разумни часове и елиминирайте ранното ставане, освен ако не се налага.

2. Изпробвайте маршрута си до работа предварително

Независимо дали ще ходите с кола, колело или градски транспорт до новата си служба, е разумно да проверите колко време ще ви е необходимо да стигате до там, преди да ви се наложи. Сайтовете за навигация не са точна наука и не взимат предвид задръстванията и натовареността на улиците в различните часове и затова е добре собственоръчно да изпробвате маршрута.

Закъснението за първия работен ден прави наистина лошо впечатление, а трафикът е несериозно извинение, имайки предвид, че целият офис е преминал през същото меле, за да дойде навреме. Не е лошо да изпробвате различни маршрути, за да можете да изберете най-бързия и сигурен от тях, както и резервен, за да няма изненади. Засечете времето за път и си дайте още 10 допълнителни минути за придвижване за всеки случай – в крайна сметка на никого не е навредило да подрани на първия си ден.

3. Вземете си обяд от вкъщи

Всеки офис има своя политика за обедните почивки. Малко са местата, на които се разполага с достатъчно време за продължителен обяд, а по-скоро служителите хапват нещо бързо в движение и на крак, но докато не се ориентирате в обстановката с почивките, е по-добре да сте подготвени, а не да се налага да разчитате на закуските от машината във фоайето.

Във всеки случай е добре да закусите стабилно преди първия си ден, за да не останете гладни, и съответно изнервени и притеснени, а и защото имате нужда от повече енергия.

4. Подгответе се

Сигурен начин да впечатлите шефа на първия си ден е да демонстрирате добра информираност за дейностите на фирмата. Благодарение на интернет, това не е никак трудно: прочетете внимателно сайта на компанията, тези на клиентите и разучете за всякакви новини около нея. Можете дори да си направите имейл известяване чрез Google News за новопоявяващи се информации за сферата и хората от вашата индустрия. Не е необходимо да наизустявате цялата тази информация, но поне ще ви помогне да не се изказвате неподготвени по разни въпроси.

Ако началникът ви е някоя впечатляваща фигура, проучете и него, но в общуването ви не пресичайте определени граници.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе тази кака от снимката голямо лоби има, бъдещето е в новите софиянци изглежда.