Как да се справим с неадекватния шеф

Преборете се с "идиота", който ви е пряк началник
23 май 2012 11:07,
45
Как да се справим с неадекватния шеф
Снимка: outnow.ch Колин Фарел, като Боби Пелит - отвратителният офис хулиган във филма „Шефове гадняри”

Всеки, който някога е имал шеф, е преживявал фрустриращи моменти, но повечето хора на ръководни постове са не случайно на такава позиция. И в повечето случаи са сравнително адекватни. Ала понякога и недоволните служители са прави и хората, пред които се налага да отговарят, са некомпетентни.

Ако случаят е такъв, на всички ни се приисква да можем да постъпим като героите от филма "Шефове гадняри", който гледахме неотдавна по кината: да сформираме отмъстителна група, да спретнем план за действие и да унищожим по един или друг начин тъпанара, който ни тормози. Но... тези блянове се сбъдват само на кино, а за нас остава да се борим с реалността - кой както може.

Съществуват толкова категории лоши шефове, колкото и лоши хора има по земята, а съответно и техники за справяне с тях, защото имайте предвид, че не сте безпомощни. Тук сме изброили някои често срещани случаи, за да ви помогнем в неравната борба с некомпетентния шеф:

Хулиганът на фирмата

Характеристики: Грубиян, замаян от властта, с която разполага, той ще направи невъзможното, за да ви унижи пред клиенти, колеги и разбира се, пред собствените си началници. Неговата мениджърска стратегия се състои в това да прави надменни и снизходителни забележки и да заплашва с уволнение наред при всеки появил се проблем, независимо от това кой е виновен.

Метод на действие: Този типаж е истинско предизвикателство, тъй като винаги е нащрек за ваши грешки и не пропуска нищо. Номерът е незабелязано от радара му да се стремите да привлечете вниманието на по-висшестоящите от него. Защитавайте се от нападките му, но бъдете лукави и умели – без повишаване на тон, в рамките на доброто възпитание, но с необорими аргументи и тънки средства (един неодобрителен поглед във верния момент понякога върши повече работа от куп изприказвани думи).

Мениджър маниак

Характеристики: Знаете поговорката: "Ако искаш нещо да се свърши добре, свърши си го сам", а мениджърът маниак живее, за да я спазва. Той се меси, следи и окупира всеки аспект от работата ви, включително брои пътите, които ходите до тоалетна и времето, прекарано там. Понякога оказва голяма помощ, но ако сте от хората, които ценят независимостта си, този непрестанен контрол би ви побъркал.

Метод на действие: Когато искате да постигнете нещо с такъв шеф, е много важно да му покажете, че не искате да узурпирате властта или позицията му. Маниаците по принцип са несигурни и затова е добре да ги държите информирани за всичките си действия, но... впоследствие. Идеята е да създадете усещането за контрол у тях, а всъщност да вършите нещата самостоятелно по своя си начин предварително.

Вижте останалите неприятни типажи шефове в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
11
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
Търпим , търпим и накрая му хвърля един бой ...така беше в миналото сега е така - Мазня му се , правя му кафе а в същото време зад гърба му му правя кал - ДВАМА ТАКИВА ВЕЧЕ СИ ТРЪГНАХА !!!
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как се казва на човек с висше образование - ВИСШИСТсъс средно образование - СРЕДНИСТс начално образование - НАЧАЛНИК :))
10
0
 
19
 
! Отговори
Gazibarev преди 11 години
90% от шефовете и началниците са 100% връзкари и са не неадекватни, а некомпетентни... И понеже няма как да има промяна в статуквото, за това народа бяга. Аман от ***... управляващи ***.
9
1
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
напоследък всички забавни статии са от тялото, да взема да ходя направо там
8
2
 
23
 
! Отговори
да преди 11 години
ужас и аз съм в същото положение тормоз и ниска заплата която 3 месец не взимам и зная че ако напусна няма как да си взема парите нито нап нито нои нито инспекцията по труда могат да помогнат това все пак е българия за съжаление....а той си кара джипа
7
6
 
28
 
! Отговори
rrrr преди 11 години
не забравяйте, че ако шефът ни беше умен, ние щяхме да сме без работа ;)
6
1
 
19
 
! Отговори
Друга жена преди 11 години
Миличка, това е най-добрия вариант. Но имаш ли представа колко трудно се намира работа в момента? В абсолютно същата ситуация съм. Имам шеф-***, но редовно го поставям на мястото му, защото знам, че в момента не може да си позволи да ме изгони. А аз отчаяно търся работа вече 8ми месец без резултат - или плащат по-малко от досегашната работа, или искат опит, независимо че знаеш за какво става дума. Категорично съм против да седиш и мълчаливо да приемаш обидите от шеф или който и да е друг
5
2
 
11
 
! Отговори
. преди 11 години
та същия този шеф един път ме кара да му правя един рапорт,направих му го както мислех, че е добре, отивам той ми вика не е добре така , дай по друг начин да изглежда ...аз му казвам - човек не е добре така, той не така го иска....ОК , направих го наново по неговия начин,отивам гледа го гледа го , вика дай пак отново по предния начин .....хахахаха та накрая пак го направих по моя начин , ама общо си играх 3 часа, ама какво да правиш - печен човек е .....
4
1
 
31
 
! Отговори
националист преди 11 години
А как да прочетем цяла статия без да отваряме някой помярски сайт.Е тази ви политика и гадните ви движещи се реклами дразнят изключително много .
3
3
 
25
 
! Отговори
предприемач преди 11 години
Аз съм на принципа, така и така шефа ми ще е ***, поне това да съм аз:)
2
1
 
20
 
! Отговори
. преди 11 години
Шефове гадняри беше добро филмче хахаха , а що се отнася до неадекватните шефове не знам какво да кажа точно -има хора има и хора ....един мой бивш шеф е супер готин човек , най-добрия шеф който можеш да имаш - много печен....и много го уважавам, винаги е карал хората да изпълняват нарежданията от уважение към него, а не от страх, което мисля е най-правилния подход.......
1
3
 
35
 
! Отговори
жена преди 11 години
А,не е ли по добре, да му теглиш една и да напуснеш?