Учене и работа – две съвместими понятия

Вижте как да ги съчетаем, без да полудеем
29 юни 2012 18:58,
21
Учене и работа – две съвместими понятия
Снимка: sxc.hu

Да се върнете към учението, след като студентските и ученически години и навици са отдавна зад гърба ви не е никак лесна работа. Начинът на живот и ежедневието ви вече е устроено по друг начин и нервите ви са далеч по-опънати и чувствителни, отколкото са били тогава.

Добрата новина обаче е, че доказано по-възрастните студенти са далеч по-концентрирани и амбициозни, отколкото са били през късния пубертет и началото на 20-те си години. Това се дължи на факта, че решението им да се захванат пак с учене е абсолютно тяхно, а и по всяка вероятност парите, които се инвестират в процеса, вече изкарват сами.

Фактът, че вече имате някакъв професионален опит, помага да оцените важността на образованието и директната полза на това, което научавате в клас и непосредственото му прилагане на практика в кариерата ви.

От друга страна, ако не сте в състояние да преустановите работа, докато се впускате в постигане на нова образователна степен, ще се сблъскате с някои нови, и за служебния, и за учебния ви опит, проблеми. Затова ето ви няколко съвета как да организирате двата процеса и да гоните максимални резултати и на двете места.

Направете стегнат и оптимизиран график

С натоварената си програма е малко вероятно да успеете да нагласите точен график за целия семестър, както и трябва да сте готови да изпускате най-редовно лекции. Това не означава обаче, че не трябва да се опитате да структурирате нещата стройно и до колкото е възможно точно.

Прегледайте учебната програмата много внимателно и преценете как да организирате времето си. Имайте предвид, че покрай моментите за курсови и тестови работи, ще имате нужда от повече време за подготовка. Говорете с шефа си за едно по гъвкаво работно време: ако оставате на работа до по-късно единия ден, то това би ли могло да означава, че можете да закъснеете на следващия. Обсъдете по-дълги обедни паузи, когато ви се налага да посетите някоя лекция, което да компенсирате с някаква работа събота и неделя, например.

Обяснете положението си на преподавателите

Още в началото на семестъра обсъдете с всеки преподавател ситуацията, в която се намирате и възможностите си да посещавате часовете им. Договорете електронен начин за комуникация с тях – имейли, скайп, телефон или дори Facebook - за да могат те да ви поставят задачи и вие да задавате въпросите, които ви се струват неясни. Дори и най-кратката среща е по-добра от това, да ви мислят за "скатавка" и да ви нарочат за неизпълнителен/на още в началото.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: ученеработавреме
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бивша студенткаО, разбира се. Вие от пропадналите кол центрове, едва сричащи английски много ги разбирате нещата. Смених 3 работи, на никой работодател не му пука, че учиш. Няма проблем, докато в един момент те карат да избираш...
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
има си Кодекс на труда, където законно си ти се полагат по 25 дни за учебна година платен отпуск, и си го ползваш за очните занятия
18
0
 
2
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
Това с пълния работен ден и ученето е възможно, ако не ти дреме особено за ученето или учиш в УНСС и подобните му. Ако специалността ти изисква да и посветиш поне 1-2 часа (минимум) на ден за учене, тогава 8-часов работен ден е немислим. Възможно е и тогава де, ако си работиш по специалността обаче и ако здравето и сънят ти не са особено важни, както и социалният живот.
17
0
 
2
 
! Отговори
До 17 преди 11 години
Така е, само с една корекция - не е невъзможно да работиш на пълен работен ден. Аз се издържам от втори курс сама, като последната година ходих в университета и работих на 8-часов работен ден за американска фирма, аутсорсваща в България (т.е. работех спрямо тяхната часова зона). И това е опция, особено ако се налага да се издържаш сам и не искаш да живееш в пълна мизерия и на общежитие.
16
0
 
8
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
Че то едно магаре да вържеш за оградата на УНСС ,за 5г. ще се дипломира.И това ако е ВУЗ...
15
0
 
2
 
! Отговори
момиче преди 11 години
Статията е ***, спор няма (даже не я дочетох), но все пак да споделя как се съчетава работа с учене - от втори курс се издържах сама. На пълен работен ден няма как да стане просто, затова работих почасово (не повече от 10-12 часа на седмица, обикновено 9), за да ми стигат парите, живеех на общежитие и внимавах какво и колко харча, ползвах студентските намаления. Та 250-300 лв (вкл стипендии) ми бяха напълно достатъчни в София. И не съм приемала допълнително работа, когато имах да уча.
14
1
 
7
 
! Отговори
Бивша студентка преди 11 години
Учих и работих (и двете сериозно, завърших с отлична диплома и работих в офис на пълен работен ден с американско работно време) през половината си следване, но сега ми е значително по-трудно да се върна към университета да изкарам магистратура. На 18 бях наивна, заблудена, миселща си, че в университета (унсс) мога да науча нещо полезно за професионалната ми реализация като маркетолог. Пълна заблуда! И от други университети останах с впечатление, че са чиста пародия - как да се върнеш после?!
13
2
 
7
 
! Отговори
байо от село преди 11 години
У нас няма ежедневно учение и работа. Има задочно обучение, което никак не е лесно. Но по принцип нищо лесно няма в живота.Човек има ли желание, постига всичко !
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ох, майко мила! Тия статии ги пише някоя прохождаща тинейджърка, която тепърва открива света. Какъв наивизъм... Каква поредна моминска драма...
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи, много работи са пропуснати в тази статия. Първото условие е да нямаш малки деца - ето това е главния проблем. Аз имах възможността да си избера и да уча това, което ми харесва (и това което смятах за переспективна специалност). След емиграцията ми имах три възможностти за нормален живот - бачкатор на две-три места едновременно (с *** на обществото), да вземеш заем от правителството за малък бизнес (и след това ти да наемаш мързеливите латиноси и ***) или приблизително за същия заем да вземеш местна диплома и след това да се състезаваш с хората родени тук.Тия работи за съвместяване на нормална работа и учене са невъзможни за инженерство и химия да речем, където ако не минеш лабораторните автоматически отпадаш дори и да имаш отлична оценка на писменния изпит. Това важи дори за магистратурите и никой специално за теб няма да провежда лабораторните след 6-7 часа. Разбира се, възможни са някакви теоретични специалностти или Б Администрация (това ще ти помогне второстепенно да напреднеш в работата). Всяка уважаваща се компания провежда поне един път месечно курсове за осъвършенстване, а ако е необходимо вземаш по един курс (предмет) от магистратура платен от фирмата.Никой университетски преподавател няма дори да си помисли да те приема като по-специален ако си по-възрастен, защото рискува кариерата си (и парите за изследователска работа). Ако си по-възрастен от останалите е твой проблем да се организираш или да анализираш предварително дали ученето ще бъде по твоите възможностти. Учил съм и съм работил през почивните дни (в началото на всеки семестър повече, а след преполовяването му въобще не) и организацията ми помогна да завърша с отличие (само аз си знам какво ми е струвало). Та още веднъж да повторя - сериозно учене (а не имитация или вземане на кетапа без знания е безпредметно на запад) и сериозна (отговорна) работа в същото време е невъзможно. Затова ако някой реши да повиши квалификацията си в определен етап (примерно след 3-4 години практика като инженер) кандидатсва за изследователска магистратура и има възможност за допълнителни средства от упражнения и лабораторни.
10
0
 
4
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
То за тази работа си има задочно следване, самостоятелна форма на обучение и т.н. Не е невъзможно, но действително е по-трудно
9
0
 
2
 
! Отговори
Дон преди 11 години
Напълно несъвместими,съдейки по себе си и мои колеги!Бизнеса ми вървеше и не оставаше време за университета.До 4 година избутах на клизма..буквално,но за последната година време не остана.Та сега когато всичко е в упадък,поне се намери време за дипломиране..така или иначе вече бизнес няма :).И с доста колеги се случи нещо подобно.
8
1
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 11 години
Лоша идея 1) В университетите ще почнат да влизат *** и пульо (не, че и сега не е така на някои места)2) Много хора ще влязат в университет не заради знанията и уменията , които биха получили, а заради държавната помощ
7
11
 
10
 
! Отговори
23 преди 11 години
Трябва да се съкрати образованието от 4 на 2 години
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако учиш сериозно и работиш сериозно, ще ти е много трудно да ги съчетаваш.
5
6
 
17
 
! Отговори
2 преди 11 години
Трябва всеки които учи да получава от държавата по 1500 лева
4
2
 
13
 
! Отговори
Боби преди 11 години
Образованието на държавните служители е възможно на най-ниското ниво . От това произтича и бюрократизма и състоянието на държавата . Имитация на образованост и умение!
3
1
 
24
 
! Отговори
до 2ри преди 11 години
Възрастните са по-мотивирани, защото първо учат това с което искат да се занимават и второ че донякъде са запознати с материята и могат да отберат кое е важно и кое не. Докато като отидеш на 18 в университет изобщо не си на ясно дали искаш да работиш това, което учиш. Отделно нямаш никакви впечатления от работата. Ако аз сега трябва да уча на ново, ще знам на кое да наблегна и кое не.
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
учене и работа.. бих казал - зависи от ученето, зависи и от работата :-).
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
:) да бе да, върна ли се в университета пак ще ме хване същата лигня