Какво най-често правят служителите, вместо да работят

Петте най-чести занимания по време на работа
Обновена: 10 юли 2012 11:43 | 10 юли 2012 11:42,
93
Какво най-често правят служителите, вместо да работят
Снимка: sxc.hu

Според скорошно проучване хората, които работят средно по 45 часа седмично, всъщност работят едва 28 часа, защото останалите 17 часа те са непродуктивни.

Ясно е, че хората не са роботи и няма как да бъдат напълно съсредоточени в работата си през цялото време, но все пак какво може да се направи, за да се ограничи отвличането на вниманието им?

Ако сте в ролята на работодателя и не искате бизнесът ви да пострада, първото нещо, което трябва да направите, е да разберете с какво се занимават служителите ви най-често по време на работа. След това вече идва време, в което да помислите как да се справите с проблема.

Ето и кои са петте най-често срещани причини за отвличане на вниманието на работещите:

1. Интернет

Тук едва ли има място за съмнение, че именно интернет е първенецът. Един от най-посещаваните сайтове в интернет е Facebook. 77% от работещите, които имат профил в социалната мрежа, са влизали или влизат там по време на работа.

Служителите проверяват много често и личната си електронна поща, с което също губят ценно работно време. Следващото популярно място в интернет са форумите.

Не на последно място е и онлайн пазаруването. Служителите предпочитат да пропуснат разходката до търговския център и да спестят от извънработното си време, като пазаруват по време на работа.

Как може да се справите с проблема: Ограничете достъпа до социалните мрежи и други „изкушаващи“ сайтове. Ако обаче фирмата ви се рекламира в социалните мрежи, ще трябва да се задоволите само с ограничаване на времето, което служителите могат да прекарват в тези сайтове.

2. Порно

Да, порно! Според Nielsen Online една четвърт от служителите признават, че гледат или някога са гледали порно по време на работа. Статистиката се подкрепя и от порно индустрията, която потвърждава, че 70% от трафика ѝ е в рамките на работния ден.

Как може да се справите с проблема: Запишете изрично в договорите на служителите, че се забранява достъпът до порно сайтове. Нека те разберат, че няма такова нещо като неприкосновеност на личния живот по време на работа и че компютрите им могат да бъдат следени. И накрая може да инсталирате софтуер, който да блокира достъпа до порно сайтове от служебните компютри.

3. Спане по време на работа

Парадоксалното в случая е, че колкото повече работа изисква фирмата от служителите си, толкова повече се увеличава броят на заспиващите. Колкото и да са уморени служителите обаче, ленивият им вид по време на бизнес среща определено не говори добре за фирмата ви.

Как може да се справите с проблема: В САЩ вече има компании, които предоставят възможност на служителите си за дрямка по време на работа. Тяхната теория е, че отпочиналият служител е по-продуктивен. Единствената опасност тук е да не се превърне 20-минутната дрямка в двучасова. Трябва да определите граници.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
2
 
! Отговори
3 преди 11 години
Фирми без шефове и без правила. Друго не признавам.
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
правят секс с колежки....
74
1
 
2
 
! Отговори
:) преди 11 години
Лично аз мисля да отида в Англия и след това да си отворя заведения за бърза храна , ако не стане в големия град , мисля в малкия , няма да се блъскам насила в ада , Я.Е,разбира се ще отида в Англия , след като минат Олимпийските игри , където ще умрат доста хора
73
1
 
0
 
! Отговори
z преди 11 години
Ти ли си ***, или пък си зомбиран. Май ти си наглия - всички под един знаменател. Повечето хора са свестни и ще си изкарат заплатите, ама мутри бизнес кога са правили
72
2
 
28
 
! Отговори
a преди 11 години
Никой не им е дал право на т.нар. "работодатели" да ни правят на маймуни и да се отнасят с нас като с частна собственост. Няма да работя на някой разбойник за жалки пари. Човек трябва да има достойнство.
71
1
 
0
 
! Отговори
корекция преди 11 години
83 - до 82 да се чете до 81
70
1
 
8
 
! Отговори
до 82 преди 11 години
И като са вдигнати в пъти какво? Като са били някакви мизерни левчета преди това?Постояно ни натякват колко сме били непроизводителни. Ама това не зависи само от хората, а и от машините и условията, които са работа на "бизнесмените" да ги осигурят, нали?И ето ти друга държава с пъти повишение - Китай! И и те са на нашето дередже - масата (95%) са бедняци, 5% не толкова. Само дето при тях 5% са 50 милиона, та за другите никой не мисли...
69
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
забравили са уж служебните разговори, подмазването/натягането и излизането за по цигара
68
27
 
5
 
! Отговори
много сте нагли преди 11 години
всички дето твърдите,че вземате 300 лв.заплата,а забравяте да добавите, че в плик получавате 10 пъти по толкова,ако трябва да ви плащат според свършената работа ще трябва да дължите на работодателя си и посочете ми друга страна в света,където заплатите да са вдигнати не в проценти,а в пъти,както стана в Бг през последните 7-8 г.,без това да е съпроведено с повишена производителност и пак се оплаквате,Е НЯМА ТАКАВА НАГЛОСТ
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво гадже ,права си.
66
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим! За 400 лева ще си дремя и кръстословици ще решавам и ще се размотавам! В началото бях балама, стараех се, мислех, че като правя добро впечатление ще ми увеличат заплатата, а за благодарност получих... допълнителна работа, че почнаха и в събота да ме карат да работя! Е, стига толкова! Да не съм луда за толкова пари да се изтрепвам. Основните и важните неща ще ги върша, останалото... който иска да го върши!
65
2
 
4
 
! Отговори
да да преди 11 години
За мен може и да няма,но персонала трябва да е добре ако си извършва правилно задълженията.За това понякога се карам,но ме и слушат.Няма сърдити.
64
5
 
3
 
! Отговори
Бизнесмен преди 11 години
до 75ОК, имаме сделка. После, обаче да не кажеш, че заплатата ти не стига.
63
3
 
8
 
! Отговори
1212 преди 11 години
драпат си макарите и си чешат катеричките.
62
2
 
30
 
! Отговори
до бизнесмена преди 11 години
За толкоз пари - толкова!
61
1
 
35
 
! Отговори
Виц преди 11 години
Един писал в CV-то си ,че му липсвали мъжките атрибути и го назначили на пълна заплата ама да започва от обяд.Другите като попитали защо? Им е било отговорено, че човека и без това няма какво да чеше до обяд . Направо идва и започва да работи.
60
3
 
20
 
! Отговори
Бизнесмен преди 11 години
до Хектор 58Напълно съм съгласен с теб. Въпроса е в това, че всичко, което правим- ниските заплати, неплащането на осигуровки, работното време по 10-12 часа, малкото отпуски, лошите условия на труд, всичко това го правим ЗАЩОТО МОЖЕ. Вие като служители не настоявате за високи заплати и не си търсите правата и ние се възползваме. Просто таква е играта. А хората само на приказки правите революции. Реално не действате по въпроса и положението остава непроменено.
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
dnes.bg вари и кипи от светци, доценти и специалисти във всяка една област...те знаят всичко най-добре... вие не може да сте и по интелигентен от тях!!!
58
2
 
8
 
! Отговори
Иво преди 11 години
На вас от dnes.bg да не са ви забранили нещо? Достъпа до порно сайтовете?
57
2
 
9
 
! Отговори
До Бизнесклоуна преди 11 години
Ако наистина разбираше от бизнес нямаше дори да пишеш в момента такива глупости . И кой бизнес мен се занимава да бие подчинените си :) ти си поредния сдухан провокатор с повече свободно време в дома или офиса :) ако ме оставиш с заплатка назад или бит ше ти го върна 5 пъти по-лошо пич, яд ше те е че си се занимавал с мене и то цял живот :) Когато човек се чувства неоправдан е най-опасен