Как да запазите работата си, без да се преработвате до смърт

Ръководство по оцеляване в офиса
Обновена: 24 авг 2012 13:51 | 24 авг 2012 13:51,
34
Как да запазите работата си, без да се преработвате до смърт
Снимка: sxc.hu

До скоро си мислехме, че икономиката може да се подобри и кризата да отмине, но се оказва, че съкращенията продължават с пълна сила, а глобалната безработица расте непрекъснато.

Всичко това потвърждава онова, което дълбоко в себе си вече знаем. Работодателите не са склонни да наемат нови хора, а искат висока производителност от малцината си служители. Във връзка с това, идвайки преди началото на работното време, оставайки след него, работейки и в събота и неделя с желанието да удовлетворим очакванията на шефовете, ние на практика оставаме без време за личен живот.

Но преди да жертвате личното си щастие заради фирмата, спомнете си, че каквито и да са целите на компанията, тя едва ли очаква от вас вие да ги постигнете еднолично. Имайте предвид, че човекът, който е най-вероятно да се погрижи за вашите лични интереси, е този, който ви е гледал в огледалото тази сутрин.

Предлагаме ви ръководство как да оцелеете в днешните трудни времена, без да се поболеете без време или да останете стара мома/ерген.

Впрегнете биологичния си часовник. Разберете кое време от деня е най-добро и съответно най-неподходящо, за да свършите дадена сложна задача. Всеки си има моменти, в които е по-креативен и други, в които е по-ленив. Например, ако до обяд сте най-активен, опитайте се да отхвърлите повечето задачи тогава. Оставете дейностите, които изискват по-малко внимание за следобеда, когато енергията ви е по-малко.

Избягвайте честите почивки по време на работния ден. Всеки път, когато напускате бюрото си за чаша кафе, вода или цигара, след това ви трябва време, за да възобновите концентрацията си върху работата си. Същото се отнася и за личните телефонни разговори и личната електронна поща. Колкото по-интензивно се съсредоточите върху служебните си ангажименти, толкова по-бързо ще си свършите работата и ще можете да се приберете вкъщи.

Оставете работата в офиса. Имаме предвид и физически, и психически. Не си носете „домашно" за вкъщи, освен ако не ви притиска някакъв краен срок. По-добре посветете вечерта си на своето семейство, половинка или приятели. Опитвайте се да избягвате разговорите за работа с тях, за да можете да се „изключите" напълно и да си починете от напрегнатия ден.

Ограничете имейлите в извънработно време. Ако ви е възможно, наложете си да не си проверявайте служебната електронна поща, когато не сте в офиса. Ако наистина имате нужда да следите имейлите си, то поне не започвайте дълга кореспонденция по работа, освен ако няма спешен случай.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
0
 
! Отговори
байо от село преди 11 години
Само и единствено с работа не става ! Не си решил , не си починал. Стараясе след работа ,времето да е единствено ЛИЧНО. Едно време прекалявах, сега - не.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато бях студент, работих в една строителна компания, и да си призная работата на обекта ми се стуваше по-лека от работата зад монитора. След 18:00 се чувствам пребит, но поне при нас се спазва правилото на всеки час по 10 мин. Почивка
26
2
 
1
 
! Отговори
бай Шано преди 11 години
това с преработването го страдам от 2 години (не работя в офис) и съм опитвал всичко ,но винаги ти изкача някаква непредвиденост ,някои клиент дето се е сетил нещо ,задръстване и т.н. -РЕШЕНИЕТО сменяте си работата , но на мен тази ми допада и затова си продължавам
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде сега обяснете и на тези които не работят в офис а някаква физическа работа.
24
3
 
4
 
! Отговори
манджа преди 11 години
Няма да се косите,по последните публикации на видна професорка(?) става ясно,че всяко ново приложение за смартфон върши повече работа отколкото 4-*** души взети заедно.А пък едно деде от Флорида казва ,че Гаусовата функция ще се изпълни след време: трудова заетост ще стане хоризонтална черта,производителността ще е отвесна черта,а покупателната способност черта надолу.Нема да се косите :)
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За какви офиси става дума?Повечето българи работят физическа работа.В повечето статии които са свързани с работа пишете само за офиси.Е спрете се вече.
22
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За последните 10 години съм сменил 11 работи.Като ми вдигнат нервите и нокаутирам я бригадир,я мениджър,супервайзер,а баш шефовете съм ги псувал на кълбета в очите.Няма работа,за която да си заслужава да бъдеш роб,да те мачкат,викат,експлоатират,да се отнасят с теб като ***.Човек трябва да пази достойнството си,защото това ни прави личности!Борете се за правата си и не им давайте да се гаврят с вас и трудът ви.
21
3
 
10
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Изобщо дори не си правя труда да се "преработвам". На работа си върша основното, тоест 3-4 длъжности едновременно и освен това водя и отдел (ахахха). Успявам да отблъсквам допълните задачи в работно и извънработно време именно с оправданието, че не мога да нося повече дини под една мишница. Не се страхувам от уволнение, поради факта, че шефа ми сам стана заложник в собствената си игра и сега не може да си позволи да експериментира с нов служител и години обучение.
20
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какъв офис бе тупани? Около 75 % от българите си вадят хляба в фабрики и заводи, тук там и в заведения и хотелиерство!!
19
2
 
9
 
! Отговори
Bobo преди 11 години
Може да ли да получа малко повече информация плаща ли се за подобни статии и ако да, то може ли и мен да ме включите.Първата темата, върху която искам да пиша е: Ако по време на сън луната блести в лицето ви, то е много вероятно улуците на дома ви да са за смяна, а прекият ви началник да краде тоалетната хартия от офиса, за да ви види как ще преодолеете проблема.
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България ,тези глупости не важат.Тук трябва да лижеш *** на шефа, да си му любовница,да имаш солиден гръб ..
17
2
 
0
 
! Отговори
$ преди 11 години
Анкета: Да ги гледам ли онези дзъндзъци ?
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
19, това го е писал някой кръгъл ид*от. Ако работодателя не разбира смисъла от честите почивки, значи просто не е правилния работодател.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Избягвайте честите почивки по време на работния ден"----The ammount of BS is too damn high!
14
3
 
1
 
! Отговори
до 17 преди 11 години
Учил съм.И благодаря, не искам да съм като онези горе.
13
5
 
1
 
! Отговори
do 14 преди 11 години
Brat da be6e u4il i ti da se ka4i6 na vtoriq etaj ;)
12
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бачкам в един голям склад.Фирмата е на 5 етажа.Долу ние робите бачкаме.От вторият етаж нагоре се работи много яко.То не се обработват пици, луканки, пасти, торти, коли, сокове - всичко.То не се водят едни професионални разговори на всякакви теми в социалните мрежи.За някои хора животът в България е много труден.Толкова ядене и пиене... не е лесно.А пък как се краде не е истина.С палета.Пари имат бол.Те не крадяли, само си взимали.
11
2
 
4
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Не се...преработвайте в тази...горещина,защото ще се...вкиснете,ако не стоите въфф...фризера.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И без чести почивки... Двигателната култура на работното място (особено в офис) е изключително важна ако искате да работите повече от 10 години без да имате увреждания. Почивките са задължителни даже има таймери, които да те подсещат да станеш от компютъра. Тоя дето ни съветва чувал ли е за синдром на карпалния тунел, увреждане на зрението и десетките други увреждания... Много непрактични съвети!
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А, замисляли сте се, че всъщност това е реалността ?! Всъщност кризата отминала отдавна. Просто това, което е в момента е реалността, която беше прикрита от безбройните изгодни кредити на банки и печатането на пари ?!Просто мое мнение, но по-добре да се свиква, защото никога няма да бъде както преди 4-5 години беше...