Наръчник на добрата тъща

Възможно ли е да не е злата вещица в семейството?
Обновена: 31 окт 2012 16:11 | 31 окт 2012 16:11, Мария Дуковска
42
Наръчник на добрата тъща
Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

Като майка на момиче не може да не сте чували вицове за омразни тъщи. Докато не мине сватбата обаче, гръмкото прозвище "тъща" ни се струва част от далечното евентуално бъдеще. Времето лети напук и когато се окаже, че трябва да поемем като емоционален товар още един човек под крилото си, не знаем как да реагираме.

Дори да не ви харесва младежът, който е пожелал и съответно взел ръката на дъщеря ви, трябва да разберете, че изборът е лично неин. От вас се очаква да я подкрепите и да създадете атмосфера на приветливост и взаимно уважение.

Ето някои основни принципа, които е добре да имате предвид, когато станете тъща:

Приемете факта, че малкото ви момиче вече е пораснало и е поело по свой път. Спомнете си, че някога и вие сте били в същото положение. Няма място за притеснения, ако можете спокойно да кажете, че сте я възпитали добре.

Не ревнувайте – тя продължава да ви обича, независимо от обстоятелствата. Любовта й към мъжа, с когото е решила да прекара живота си, и тази към вас са от съвсем различно естество. Майката е незаменима, не се чувствайте пренебрегната.

Не се месете твърде много в решенията, които трябва да се вземат около обзавеждането на новата къща. Вие си имате своя, оставете младите да развият въображението си.

Не очаквайте зетят ви да се държи с дъщеря ви така, както и вие едно време. В процеса на изграждане на връзката си те са стигнали до един вид отношения и не е редно да се месите в тях, ако в тяхната къща има мир и разбирателство.

Бъдете търпеливи и внимавайте как се изразявате. Зетят ви със сигурност изпитва притеснения във ваше присъствие и едва ли би разбрал чувството ви за хумор и ирония. Предразположете младежа да се чувства удобно пред вас и му позволете да ви опознае.

Не говорете за бившите приятели на дъщеря си - може би някой от тях ви е допадал повече, но размислете и ще осъзнаете, че нито на нея, нито на съпруга й е приятно да слуша за предишните й връзки. Можете да предизвикате неприятни, неудобни разговори и дори кавги помежду им.

Не правете намеци за внуци – никоя млада двойка не обича да прибързва в тази насока. Не се месете и в решенията, касаещи бъдещите ви внуци (образование, хобита и т.н.). Разбира се, не е лошо да дадете съвет и ако доводите ви са по-добри от тези на младите, те да се съгласят с вас.

Още интересна информация и полезни съвети прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: свекървазеттъщаснаха
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ej towa e amerikanska krasota na snimkata. Wsi4ki zybi nawyn, ustata 6iroko otworena. 4estit wi Helloween i trifon zarezan :D
16
6
 
20
 
! Отговори
доволен от тъщата си преди 11 години
Няма зли тъщи! Има мързеливи зетьове!
15
0
 
4
 
! Отговори
глупости преди 11 години
До ророВ много голяма грешка си за по-младата жена(камо ли пък с такава разлика).По-скоро препоръчвам обратното.
14
9
 
13
 
! Отговори
роро преди 11 години
Аз пък с моята тъща си пия ракията и здраво ми върви лафа.Понякога се сдърпваме,но и оставям достатъчно време да размисли и след два-три дни отново сме си авери.И като си избирате жени,първо ще гледате кандидат тъщата,да е запазена,да е интелигентна.Защото след 20-25 години жена ви ще заприлича на нея,както визуално,така и интелектуално.И ако си вземете звяр в къщи,след години ще се чудите как да кръшнете с нещо по-читаво.И още нещо-жена ви задължително да е поне 7-8 години по-млада от вас.
13
1
 
22
 
! Отговори
АнтиКаруцар преди 11 години
- Тате, тате, защо баба тича на зиг заг из двора?- На тебе баба, на мене тъща, дай другия пълнител!
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и така не е зле, казал зетят като хвърлил камък по кучето, а уцелил тъщата
11
7
 
7
 
! Отговори
БРАННИК преди 11 години
Докъде стигнахме, тъщите да ни се качват на главите.Волен Президент!
10
5
 
4
 
! Отговори
afrikaneca преди 11 години
ne se karaite moita e nai goliamata zmia!!!
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Плющи тъщата, за да ти е мирна къщата."Трябва да съм много извратен за да плющя тъщата, каквато е ***. Дано жената не заприлича на нея с годините, че ще трябва да мигрирам хохохо
8
1
 
2
 
! Отговори
До 7 от 5 преди 11 години
От София съм, но това какво общо има с отношенията ми с свекето?
7
2
 
35
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
Колко добра тъща си била не се знае, това може да каже зет ти. И моята свекърва се мисли за много добра, ама е вампир от класа. И по - леко със заплахите, че ако дъщеря ти държи на него да не започнеш да заобикаляш къщата им отдалече. Съвет към тъщи и свекърви - гледайте си живота и приятелките, ако имате такива, и се месете по - малко в живота на младите.
6
2
 
5
 
! Отговори
до 5 преди 11 години
Ти от кой град си?Струваш ми се позната.
5
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С една дума - Месете се възможно най-малко. Най-добре е за всички.
4
3
 
40
 
! Отговори
млада булка преди 11 години
Абе за да ви е мирна главата дръще тъщите и свекървите далеч от вас! Пък иначе нищо против да си ги уважаваме и почитаме... ама да не са ни в къщата! Аз моята много я уважавам, ама... живее в друга държава! Направо е идеална жената! :-))
3
3
 
25
 
! Отговори
;) преди 11 години
Абе тъща, свекърва... все "един дол дренки". Хвани едната- удари другата... :))))
2
8
 
16
 
! Отговори
мим преди 11 години
Аз бях добра тъща,не отделих за нищо зет ми от синът ми.Накрая ми *** едно голямо кравешко л-но,и до тук.Ще види кон боб яде ли.
1
24
 
20
 
! Отговори
бай Шиле преди 11 години
Народа го е казал - "Плющи тъщата, за да ти е мирна къщата."