Детето чете преди първи клас – талант или болни амбиции

На коя възраст трябва да учим детето да чете
Обновена: 9 ное 2012 15:14 | 9 ное 2012 15:14, Мария Дуковска
12
Детето чете преди първи клас – талант или болни амбиции
Снимка: Reuters

Има различни мнения по въпроса дали трябва да научим детето да чете преди първи клас – по темата се изказват амбициозни родители, педагози и психолози.

Амбициозните родители

Колкото се може на по-ранна възраст. В идеалния вариант – когато детето проговори, може да се започне да се обучава в четене. През първата година мозъкът е много активен и малчуганът може без особена трудност да се научи на много неща. Ако детето не може да чете, значи родителите са безотговорни. Грижовните майка и баща научават детето си да чете, преди да тръгне на училище.

Педагозите

Преди 5-6-годишна възраст детето не може да направи звуко-буквен анализ, а запомня автоматически думите, което означава, че отгатва написаното. Тези деца често срещат проблеми в първи-втори клас в обучението по български език.

Психолозите

Не учете детето да усвоява умение или спорт само защото трябва да прилича на другите или да бъде нещо повече от масата. В противен случай може да се очакват психологически травми и разочарования.

Няма точно определена възраст, когато детето трябва да се научи да чете – въпрос на готовност на мозъка. Ето няколко фактора, които влияят на това, макар че винаги има изключения:

Водеща лява или дясна ръка – леваците и амбидекстрите (които пишат и с двете ръце) учат в срокове, различни от останалите ученици.

Водещият канал на възприятие: хората с визуална памет стават читатели по-рано, отколкото хората със слухова и кинестетична памет.

Темперамент – хиперактивното дете трудно се задържа пред буквара, отколкото уравновесеният характер.

Не бива детето да се учи да пише, преди да е усвоило добре устната реч, което става между 2 и половина и 3-тата година. Ето по какво ще познаем, че детето ни е готово да се научи да чете:

Има достатъчен речников запас, за да изрази своите мисли и потребности. Говори с пълни изречения.

Не бърка личните местоимения, времената на глаголите, правилно съгласува частите на речта.

Изговаря правилно по-голямата част от звуковете (малките артикулационни дефекти не пречат на обучението по четене)

Във възрастта (3-4 години) се забелязват и евентуални логопедични дефекти – задържане на развитието, заекване, сериозно нарушение на артикулацията. В тези случай не отлагайте консултацията с логопед, който ще коригира проблемите преди да се започне обучението по четене.

Още интересна информация прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Бай Гуй преди 11 години
За малчуганите има няколко образователни програми (научих го от ТВ-то) и това са:1. Кечистите - там децата се учат да бъдат смели и винаги да познават кои са "лошите";2. Три-четири чалга-канала (там песновките на отделително-размножителна тематика научават децата на ценностите в живота. Има спор дали песновките не са с продуктово позициониране - "Радка-пиратка", например....)3. Порно-каналите по ТВ и съответните сайтове в ИНЕТ - те развиват фантазията на децата.Що им требе да четат!?
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Дебел депутатХахаха. Прав си!Свидетел съм на дете, което познаваше буквите и сричаше на 2 г. Сега е на 20 и учи без абсолютно никакво затруднение.Познавам и такива, дето не се научиха до 8-ми клас да четат като хората.Но статията ни приканва да не се занимаваме с децата си и те да останат *** като автора й.
7
0
 
9
 
! Отговори
дрън-дрън та пляс преди 11 години
Дрън,дрън ярина, че и пъстра , шарена... това е тая статия.На 5 години можех да чета, на 6 знаех добре да чета, на 7 в училище започнаха насила да ме учат да сричам като останалите деца, на 8 четях и на баба ми книгите (Железния светилник) и не намирам в това нищо неправилно.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хората с визуална памет стават читатели по-раноХм, това е интересно, аз съм с доста силно развита визуална памет и рано се научих да чета. В първи клас можех да го правя гладко и пишех доста прилично, та ми беше скучно да къдря някакви ченгели.
5
2
 
3
 
! Отговори
fiat ulisse 1.8i преди 11 години
аз на 5 сричах а в предучилищната четях ......................и сега съм с очила
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-добре е детето ви да не се учи, нито да пише, нито да чете... на български език. Ако искате да оцелее и да се реализира в България, трябва да се научи да краде, да проси и да ***, без да му мигне окото. Ако сте "амбициозни" родители и не си представяте такова бъдеще за детето си, своевременно трябва да го "изведете" от Родината му, независимо на каква възраст може да си позволи/позволите това. Със сигурност ще ви е благодарно един ден и ще цени България, без да е смазано от действителността
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази статия е пълна с глупости. Не си правте труда да я четете
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мога да споделя при мен как е. Моето дете е на 7 и е първи клас. Не сме се занимавали с предварително, но той от любопитство се научи да чете. Не знам дали е талант, но е факт, че ние като родители не сме от тези с болни амбиции.
1
2
 
15
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Ако майка му ...знае да пише,защо детето да не може да...чете;дарбите се предават по...наследство.