Под зоркото око на шефа

Как вашият работодател може законно да ви шпионира
2 яну 2013 08:13,
42
Под зоркото око на шефа
Снимка: sxc.hu

Америка може да е страната на неограничените възможности, но тя е и един от главните центрове на странности в света. Неотдавна в Уест Палм Бийч, Флорида воайор инсталира камери в тоалетната на работното си място. Той искал да се увери, че „неговите сътрудници вършат своята работа“. Разбира се, въпросният човек не се разминал със закона. Вашите работодатели обаче могат. Те имат много възможности, чрез които могат да ви шпионират и то напълно законно.

Вижте кои са те, за да не бъдете неприятно изненадани след това:

1. Кейлогинг програми. Работодателите могат да инсталират такива програми на компютрите на своите служители. Чрез тях шефът ви може да следи всеки натиснат клавиш от вашия компютър. Това му дава достъп до всичко, което правите, включително и до вашите пароли.

2. Мониторинг на електронната поща. Много компании имат писмени политики, според които могат да следят електронните пощи на своите служители. Това означава, че компанията може да чете вашите лични имейли, изпратени от работа, дори те да са от личната ви поща. Тъй като това е незаконно, работодателите вмъкват тази клауза в договори, приложения и наръчници, заобикаляйки правото за неприкосновеност на личния живот.

3. Уебсайт мониторинг. Вашият работодател почти сигурно следи вашето интернет сърфиране. Това означава, че ако актуализирате своя статус във Facebook, слушате музика в Youtube или пазарувате онлайн, вашият шеф знае за всичко това. Вие може би нарушавате фирмената политика за използване на интернет.

4. Социални медии. Някои компании стигат твърде далече, като изискват паролите на своите служители за различни социални медии. Те твърдят, че по този начин наблюдават служителите си и техният потенциал за работа. Някои щатове в САЩ като Калифорния, Мериленд и Илинойс са забранили тази практика, но на други места това е често срещано. Дори шефовете да не изискват паролите на служителите си, те следят дейността им в социалните мрежи.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
ddd преди 11 години
Извратен свят. Жалко че не свърши..
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какво се оказа в крайна сметка - от четирите "напълно законни" възможности само третата е такава, за останалите се изисква съгласие.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Друго си е да можеш необезпокояван да четеш новините, да си решаваш судоку и пр. Отстрани изглежда сякаш си много зает и съсредоточен в работата. Беше ми писнало да слушам и личните телефонни разговори от служебния телефон (отделно че са и в работно време). Забележка - пиша от вкъщи :-)
19
0
 
2
 
! Отговори
SeoKungFu преди 11 години
До Работодател Възхитен съм, че има хора като Вас ! Повечето не могат да схванат тази проста истина. Прочее, последната ми работа беше три години от дома, с пълно доверие, без никой да ми виси на главата, глобален, голям проект. Доверието и уважението са ключови фактори !Останалите робовладелци да си слагат ако искат камери в тоалетните !
18
1
 
3
 
! Отговори
Kriko преди 11 години
До 10 , напълно съм съгласен че човек не трябва да плюе шефа си все пак той е един от хората който те назначава на работа и ти дава хкяба в ръцете, затова малко уважение все пак ...
17
0
 
17
 
! Отговори
Работодател преди 11 години
Като работодател съм убеден, че ако на хората се плаща добре, навреме, отнасяш се добре с тях , те ще работят добросъвестно. Няма нужда от шпиониране...А ако въпреки това не се справят с работата...има и други фирми.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само забравихте да кажете,че това е когато служителят е на работа.Много се съмнявам официално вкъщи да им подслушват и шпионират личните комуникации и живот и да няма лавина от спечелени съдебни дела.Тва все пак е Америка и когато някой е виновен нищо,че има много пари бива осъждан да плати обезщетение.
15
1
 
5
 
! Отговори
Deathstalker преди 11 години
А аз си нося личния лаптоп и сърфирам през Wi-Fi мрежа(в района, където работя има няколко free такива). Шефът не може с пръст да ми барне компа! :-P
14
1
 
8
 
! Отговори
555 преди 11 години
Брей, не знаех че множествено число на щат е "щатове" ?!?!! "Някои щатове в САЩ" WTF ?!?! *** неграмотниците....
13
0
 
5
 
! Отговори
:) преди 11 години
Смешна статия:1. Работодателите(в нормална държава) не могат да подлушват личната комуникация и това е наказуемо. Затова ако имате кейлогер на компютъра може директно да се обърнете към съда.2. Работодателите могат да подлушват служебната ви поща и комуникация легално.3. Работодателите могат да подслушват посетените от вас сайтове легално(ползвайте UltraSurf).4. Всеки може да ви види профила по социалната медия и да много HR и не само HR слухтят по социалните медии.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
айде моля ви се не пишете за други страни
11
0
 
4
 
! Отговори
някой си преди 11 години
това добре ,който си има шеф да му мисли,тия които нямаме и не сме шефове кво прайм?
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес-а, аре изтрезнейте първо и тогава си измисляйте някакви бълвочи...
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако шефа ви шпионира , върнете му го, изкопчете някаква важна фирмена информация и така ще имате застраховка във всеки случай.
8
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добро утро шефе, за много години!
7
14
 
17
 
! Отговори
svetlio преди 11 години
До номер 10Твоя шеф не е толкова *** за колкото го мислиш,ако беше така ти щеше да си му шеф а не той! ;) Като вземете да оплювате шефове и т.н. че незнам какво да ви кажа.Отворете си фирма бе,и вижте как е.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Статията пак е "взета" от някъде и едва ли покрива на 100% бг действителността.
5
2
 
1
 
! Отговори
Ben Gan преди 11 години
До 5. Това е ясно. Но по начина написан в статията се разбира и нещо друго. Затова акцентирах точно за пощата! За следенето на дейността е точно така. Дори в фирмата която работя е нещо подобно. Но в пощата ми няма как да влезе.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Петрова?! Трети ден цикъл... Кога на работа... а?
3
2
 
8
 
! Отговори
mdam преди 11 години
следва ... слагане на датчици за миризма в тоалетните за да може шефа да се опиянява от миризмите