Саботирате ли сами своята кариера?

Много хора си пречат сами, без дори да го осъзнават
3 юни 2013 09:29,
5
Саботирате ли сами своята кариера?
Снимка: forbes.com

Работата е важна част от живота на човек, а кариерното развитие е мечта за по-голяма част от хората. Успехите в работата са сладки, особено ако сте положили много труд, за да ги постигнете. Въпреки всичките ви старания и желание за развитие обаче понякога сами може да слагате спирачки на работата си. С други думи, неволно може да саботирате своята собствена кариера.

Често хората пречат на развитието на своята кариера заради страха от „липса на успех“. Когато човек има предложение за по-висока позиция например, винаги възниква въпросът дали е способен да се справи с всички бъдещи отговорности. В този момент страхът от провал се превръща в реалност.

Саботьорското мислене спохожда голяма част от работещите през даден момент от живота им. Ако в момента вие сте в такава ситуация, трябва да предприемете няколко стъпки. Първо трябва да повишите своето самочувствие и самооценка, както и да започнете да виждате кариерното си развитие като нещо заслужено, справедливо и напълно подходящо за вас.

Често хората не виждат себе си като интелигентни и способни, а отдават успехите си на късмет и добри стечения на обстоятелствата. Няма нищо лошо в скромността, но в прилични количества. Самоувереността пък е задължителна съставка за един по-добър корпоративен живот. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да престанете да саботирате своята собствена кариера:

1. Установявайте обратна връзка с шефове, клиенти и колеги. Ако току-що сте завършили даден проект, поискайте оценка за работата си. Това може да ви донесе нови професионални перспективи. Обикновено шефовете говорят, когато нещо не е свършено, както трябва, но не и когато човек се е справил отлично с някоя задача. Научете се да си „изисквате“ похвалите и поощренията.

2. Направете си списъци със задачи. Новите технологии дават чудесна възможност да замените традиционните тефтери и химикали с напомняния или документи, съхранявани на компютъра или направо в телефона. Направете си два списъка. В първия записвайте всички задачи, които имате да свършите, а във втория отмятайте вече завършените неща. По този начин ще напомняте на себе си за всички отминали трудности и постигнати постижения.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
13
 
! Отговори
Вуки преди 10 години
По-голям бълвоч от това не бях чел скоро! В България, където и диплома от Оксфорд или Кеймбридж да имаш, никой не ти обръща внимание, защото това не струва толкова, колкото ако си партиен кадър или син на такъв. И ако имаш някакъв проект, първата работа на прекия ти началник или работодателя ти е да ти го открадне. Изобщо няма да му мине при това през тъпата глава, дали може да го осъществи или не! Блажени са верующите и тяхно е царството небесно, защото земното е за крадците на чужд труд!
3
2
 
12
 
! Отговори
Ahoj преди 10 години
Саботирах сам своята кариера по следните причини: 1. При изпълнението на всяка задача прекият ми началник намираше кусури на свършеното от мен при условие, че началниците на по-високо ниво определяха задачите ми като добре свършени. Въпреки това прекия ми началник постоянно ми натякваше колко съм неквалифициран. 2. Прекият ми началник ми поставяше един куп безсмислени задачи от типа напълни пробитата кофа с вода. Бизнес ситуацията в България е резултат от толерирането на такъв тип личности.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подобни copy-paste-нати статии от чужди списания у нас са неадекватни.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"...трудности и постигнати постижения."Браво на автора! :D