Как да делегираме задачи

Дайте свобода на служителите си, без да изпускате контрола над работата им
12 сеп 2013 11:52, Теодора Драгоева
1
Как да делегираме задачи
Снимка: sxc.hu

Не може да правите всичко, примирете се! Колкото и мултифункционална личност да сте, в даден момент тялото и умът ви просто ще откажат от умора. Съвсем разбираемо е тези, които са създали собствен бизнес, да дават всичко от себе си, за да го развиват, но трябва да се научите и да делегирате права на другите.

Това няма да намали авторитета ви или да ви помогне да загубите контрол над случващото се. То може дори да сплоти екипа ви, защото така ще гласувате доверие на служителите си и те ще ви се изплатят със същото. Освен това ще им позволите да се развиват и да учат нови неща, а това е едно от основните неща, което мотивира подчинените да стоят на едно място.

Ако следвате няколко прости стъпки, ще успеете да се разтоварите от работа и пак да държите контрола над всяко звено във фирмата.

Ето и как успешно да делегирате:

1. Бъдете ясни и прецизни

Когато давате от работата си, обяснете много точно какво представлява тя и какъв е очакваният краен резултат. Избягвайте да давате нареждания на служителите си как да я свършат, освен ако те самите не са съвсем на „тъмно" и не помолят за указания.

Когато дадете възможност на екипа си да свърши по свой начин това, което сте възложили, ще повишите креативността му и едновременно с това ще увеличите самочувствието на членовете му.

2. Предоставете необходимата власт

Всеки път, когато делегирате задачи, трябва да делегирате и власт – организационна йерархия, ресурси и т.н. - необходими за свършването на работата. Ако пропуснете тази съществена част, може да се сблъсквате с тяхното разочарование, объркване и съмнение, че сте им дал нещо, което реално не може да се изпълни и не ги приемате на сериозно.

3. Уверете се, че подчинените ви са разбрали точно задачата

Веднага след поставянето на задачата и вашите скромни инструкции поискайте обратна връзка. По-добре да изчистите всичко неясно, а не когато нещата са в ход, да се окаже, че служителите ви са объркали всичко.

Още съвети по темата можете да прочетете в сайта на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
stivybg преди 10 години
Затова се учи като един млад меринджей,Баце............