Какво мразят добрите кандидати за работа

Какво не се нрави на хората, които търсят работа и са достатъчно квалифицирани
30 окт 2013 22:13, Теодора Драгоева
7
Какво мразят добрите кандидати за работа
Снимка: sxc.hu

Най-скъпият актив на вашия бизнес може би са неговите хора. Дори вие да имате най-блестящите идеи на света, няма как да ги осъществите без намесата на вашите служители. Именно те са хората, които чрез работата си осигуряват просперитета на фирмата ви.

Ако сте невнимателни обаче, има шанс да прогоните най-добрите хора, които кандидатстват за работа при вас. За да се предпазите от тази грешка, научете кои са нещата, които квалифицираните кандидати за работа наистина мразят:

1. Досадни онлайн приложения. Компютрите може да са чудесни, но като всяка машина и те могат да ви подведат. Може би на всеки човек му се е случвало да попълва или пише дадено нещо много време, след което компютърът да забие и цялата информация да се загуби. Събирането на предварителни данни е полезно за работодателите, но методът, чрез който се прави, не се харесва на кандидатстващите за работа. По този начин рискувате хората, които не са отчаяни и знаят своите качества, да се откажат.

2. Спестяване на информация. Нито един човек не иска да премине през сложен процес-интервю само за да разбере, че предлаганото възнаграждение е доста по-ниско от това, на което той е съгласен. Затова не забравяйте, че още в началото трябва да проведете честна дискусия, в която и двете страни трябва да споделят това, което очакват.

3. Мълчание. Когато кандидатите пуснат своите автобиографии, вие трябва да дадете някакъв автоматичен отговор. Например: „Получихме вашата автобиография, ако проявяваме интерес, ще се свържем с вас отново“. Ако пък вече сте извикали определени хора на интервю, мълчанието след това е наистина грубо.

Все пак кандидатите са положили усилие да дойдат до уговореното място в уговорения час и заслужават отговор от вас. Все пак не забравяйте, че отхвърленият кандидат днес може да е подходящ в бъдеще.

Още по темата можете да прочетете от сайта на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
Ха ха преди 10 години
Пускаш обява "Търся много работа за нищо пари" и те сами се свързват с тебе :))То и без това накрая се получи същото...Има някакъв картел за заплатите в БГ. Коквото и да работиш - все еднакво получаваш...
4
0
 
20
 
! Отговори
актуализация преди 10 години
Най-глупавото е, че назначавайки те с прилична заплата, приемат, че тя няма нужда от движение с течение на времето- т.е. и 3 години да прекараш във фирмата, заплатата не мърда, а опитите ти да промениш ситуацията срещат отговор в стил 'При нивата на заплащане в страната заплатата ти си си ОК' и така те стимулират да преминеш в позиция 'търся си нова работа'.
3
2
 
24
 
! Отговори
23 преди 10 години
Най-важното нещо е заплатите да се обявяват предварително, защото всеки работи за пари, за да не си губят времето взаимно по интервюта. Аз ще си преценя дали ще работя тази работа, за тези пари с моята квалификация.
2
1
 
23
 
! Отговори
naturalist преди 10 години
v bg otdavna niama hliab za normalni Hora.Vaprosat sega e-kakvo shte se sluchva s tazi teritoria v blizko badeshte?
1
3
 
59
 
! Отговори
бачо преди 10 години
Повечето интервюта за работа в Бг. се правят с цел да се хвърли прах в очите на хората,в почти всички случаи бъдещия служител е ясно кой е още от преди обявата за работа.Това най-често е човек на шефа или приближените на него.Естествено хубавата работа и сладката позиция е заета от /свой/ човек никой няма ей така да те постави на добра позиция в дадена фирма пък било и да имаш дузина дипломи.Нагледал съм се на какви ли не случаи повечето трагикомични за жалост.