Защо петък 13-и е хубав ден?

В числото 13 могат да се открият редица положителни символи
13 мар 2015 13:52, Михаела Лазарова
0
Защо петък 13-и е хубав ден?
Снимка: freeimages.com

Тази година е богата откъм петъци с номер 13. Освен през миналия и този месец фатален петък ни очаква и през ноември. 

Но да не се плашим! Противно на фаталистичните теории, свързани с петък 13-и, много хора твърдят, че тази дата им носи само позитиви. 

Чували ли сте за трискайдекафобия? Това представлява страх от числото 13. Този страх се счита за суеверие, исторически свързано с религиозни предразсъдъци. Специфичният страх от петък 13-и се нарича параскаведекатриафобия. 

Преди да побързате да се уплашите, че днес денят ще е фатален заради дяволското число 13, вижте защо петък 13-и може и да бъде много позитивен ден! 

Официално акордеонът е патентован на 13-и януари 1854 година, въпреки че първият известен патент е регистриран малко по-рано – на 6 май 1829 година във Виена от производителя на органи и пиана Сирил Демиан. 

Обикновено звукът на акордеона се свързва с фолклорната музика. Той присъства и в нашите народни музикални мотиви. Интересен факт е, че въпреки интересния си и несравним звук акордеонът не присъства в симфоничните и класическите оркестри. 

Първата жена инструктор по летене е регистрирана на 13 октомври 1939 година, което се е падало петък. Това е една голяма крачка в женската еманципация в трудните мъжки времена. Името на дамата е Евелин Пинкерт Килгор.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: петък 13фатално число
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари