Най-вредните за съня навици

Алкохолът измамно дава усещане за сънливост
14 мар 2015 13:13, Михаела Лазарова
5
Най-вредните за съня навици
Снимка: photl.com

Много хора страдат от проблеми със съня. Често не си даваме сметка, че с действията и навиците си сами вредим на здравия сън. 

Вижте кои са най-вредните за съня навици, които трябва да спрем да извършваме преди лягане. 

Употреба на електронен четец и ли смартфон 

Тези електронни уреди са сред най-употребяваните в съвремието. Ако не електронен четец, то поне смартфон вече има всеки средностатистически човек. 

Синята светлина, излъчвана от компютри, смартфони, таблети и телевизори пречи на производството на мелатонин, който помага на тялото да се отпусне, а на мозъка – да премине в спящо състояние. 

Медикаменти 

Някои лекарства пречат на съня. Такива са антидепресантите, както и някои болкоуспокояващи за стомах, например. Има и хранителни добавки, които биха могли да повлияят съня. 

Трябва да се имат предвид тези странични действия на някои медикаменти и да се вземат няколко часа по-рано от отреденото за сън време. 

Кафе

 Кофеинът пречи на съня. Той трябва да бъде избягван преди лягане. Дори безкофеиновото кафе би могло да попречи на процесите на заспиване. 

Трябва да се има предвид, че кофеинът може да престои в организма в продължение на 12 часа, така че ако имате проблеми със съня е добре да избягвате и следобедното кафе.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
8
 
! Отговори
az преди 9 години
Синя светлина? В кой век живеете, че ви излъчват синя светлина телевизорите и компютрите? Тази тема беше много актуална 2000 година... от тогава май 15 минаха...актуализирайте си бозите, които пишете!
2
0
 
13
 
! Отговори
:) преди 9 години
Любовните гимнастики считат ли се за интензивно упражнение?
1
0
 
2
 
! Отговори
Snejanka преди 9 години
a, Negovo Prevazhotitelstvo se iahnal na ski jet i kosmonavt :-) za paraklisa Sveti Kozma :-) i snow weekend na Katran :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)