Защо не ви трябва висше, за да успеете

И без дипломи можете да направите пари
30 сеп 2015 17:13, Теодора Драгоева
21
Защо не ви трябва висше, за да успеете
Снимка: outnow.ch

Стив Джобс не е единственият мега успял човек, който е постигнал всичко без да има диплома от университет.
Родителите учат децата си, че без добро университетско образование, те няма да стигнат много далеч, но това не е задължително.

В днешно време всеки човек може да се образова чрез личния си компютър. Разбира се, той не може да стане хирург, но има много професии, в които може да успее и без да учи 4 години в някое висше учебно заведение.
Ето и няколко доказателства за тази теза:

Някои работодатели наемат въз основа на лични качества и талант

Ако имате голям талант за нещо или някакви специфични качества, в които нямате голяма конкуренция на пазара на труда, то вие ще успеете и без да имате диплома в джоба си. Със сигурност ще е пълно с работодатели, които ще искат да ви наемат само заради вашето портфолио, което доказва таланта ви.

Повечето работодатели искат хора с опит

Истината е, че ако вече сте натрупали някакъв опит в дадена сфера и сте се представяли добре, никой следващ ваш работодател няма да се интересува от дипломите ви, а ще се интересува само от досегашните ви постижения. Ученето в университет понякога е загуба на 4 години, в които човек може да натрупа полезен опит в даден бранш/индустрия. В този случай образованието няма голяма стойност.

Повечето автобиографии са съчинени и безсмислени

Автобиографиите все повече се превръщат в смешна идея. Първо, повечето потенциални служители не се интересуват от това, което казват и на места послъгват, стига информацията да ги представя в добра светлина. От друга страна служителите от отдел човешки ресурси също рядко се задълбочават в автобиографиите на кандидатите, а по-скоро се фокусират върху опита им.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: дипломависшеуспеете
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
TTP преди 8 години
Интересна тема. Важна е правилната комбинация от образование, опит, лични качества и късмет. Според мен образованието(визирам притежанието на някаква диплома най-вече) не е водещото сред тези фактори.....
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е да, дори и 8 клас да имаш ако си продадеш душата на определените хора (например масоните-сатанисти) веднага ставаш милионер. :)
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тънката разлика е, че успелите хора без диплома за висше образование, които дават за пример, не са завършили елитните университети, в които са ги приели, защото вече са имали умствения капацитет да им хрумне гениална идея, която с труд и постоянство да реализират :) а не, че не са ги приели изобщо в никой селски колеж, макар че свободните места са повече от желаещите, защото ги мързи да гледат, да не говорим да работят, учат или изобщо да се развиват поне по някакъв начин :)
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До tih velikan 681Изкарват повече само в техните си фантазии. Ако визираш, като "директори" такива дето са си направили фирма и имат 2-3 *** подчинени - така може.
12
2
 
0
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
Vishist,a v chujbina na stroejite vadyat poveche pari ot direktorite v BG...e zashto tui bre?Shte se radvam ako ne mi triyat komentara,poneje kukite ne obichat da pishem,che v chujbina se izkarvat poveche pari.Edna malka Nedemokraciya v BG obshtestvo.Ostatuci ot komuningite,no inak mulchat,kogato fesove razkataha istoriyata ni oshte 25g....
11
1
 
5
 
! Отговори
Реалиста преди 8 години
В такъв случай ромите които нямат даже завършен 8-ми клас трябва да са милиардери. (Или пък хората от Сомалия, Зимбабве или Конго да речем). Това е поредната статия за щатите преведена директно от сайт като yahoo. Вярно е че в щатите много от милионерите не нямат висше образование. Но идеите, контактите и най-вече средата имат значение.
10
3
 
12
 
! Отговори
истината преди 8 години
Висшистите през живота си печелят повече от хората без висше, това е статистиката. Това да хванеш трима-четирима успели, да ги даваш за пример е смешно и да вадиш генерални заключения е смешно.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това го обяснете на ''ЕЙЧ АРИТЕ'' /т,е HR т.е човешки ресурси /:))) кат окандидатстваш по документи /1во сито / няма как да минеш на 2ри етап ида стигнеш до интервю.А опит се трупа с работа ,КОЯТО ПЪРВО ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕШ ВСЕ ПАК.Как да е в Бг -всички пишман бизнесмени много разбират, от всичко разбират -маркетинг мениджмънт човешки ресурси /затова реват че няма кадри /. И затова разсипаха много от купените фирми/ама има много роми и бежанци сега -имат богат избор на хора без ''ВИШУ'' нали...
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Жена серизоно -значи според теб ще вземат някой да работи в Германска фирма ,ако не знае немски ,интересна логика ,Ама да де -ти си българска..... ,свикнала си нищо да не знаеш
7
3
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
За чалгата и БГ рапа съм съгласен, но хип-хоп културата на запад носи много по дълбок смисъл от твоята представа за рап.Корините й са много дълбоки и започват чак от блуса, джаза и соул-а - едни от най-красивите музикални стилове.Факт е обаче, че простите българи слушат Криско, Кристо (който дори не рапира) Шамара и най-много ТуПак(щото е най-известен) или Лил Уейн.Това не е истински рап, а чалга (като изключим ТуПак, той си е велик, ама селяците и него слушат щото е нали..."куул")
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой квото ще да разправя, вишето е много важно.Освен, ако не искаш да ставаш мошеник или мутра, ама мисля, че и на това му мина модата.
5
1
 
7
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Това важи с пълна сила за повечето новобогаташи у нас. Не малка част от тях са бивши кадри на БКП и ДКМС например плевела ,Банев и не само те ,а да не говорим за добре облечените бизнесмени които след като се опаричиха в последствие започнаха да си купуват и дипломи защото иначе ей богу някак си простеят друго си е да покажеш някакво тескере.
4
1
 
17
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
След някоя и друга годинка същата статия ще излезе със заглавие Защо не ви трябва да можете да четете за да успеете?
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България кадърните хора с по 2 висши са безработни, неоценени и унижавани пред, "висшистите"/където, не могат да напишат едно изречение без грешка/, но връзкарчета! Камо ли ако нямаш образование и връзки.... жална ти майка!
2
5
 
4
 
! Отговори
as преди 8 години
В бг особено не четат автобиографиите. Една позната се върна от Германия, защото учи там и се явява на интервю в бг за позиция в голяма фирма. На интервюто я питали какви чужди езици говоримо владее, въпреки, че в биографията е посочено къде и в коя страна учи.
1
7
 
5
 
! Отговори
а преди 8 години
В бг не трябва висше, защото няма бизнес. Там където има бизнес, който е производителен и печеливш назначава квалифицирани кадри с висше. За да изкарваш много пари в бг не трябва висше, защото много пари в бг примерно са парите, които се дават на безработен германец 500 евро месечно. В бг ако работиш за 500 евро месечно си много богат.