Защо страхът може да бъде и полезен?

Помага да се съсредоточим
10 ное 2016 13:14, Михаела Лазарова
4
Защо страхът може да бъде и полезен?
Снимка: outnow.ch

Страхът е чувство, което всеки човек и животно изпитва в живота си стотици пъти. Това чувство не се харесва на никого. Всички си повтаряме да спрем да се страхуваме, да потиснем лошите мисли, да се отърсим от негативната енергия, която ни обзема в момент на страх.

Всъщност, страхът е истински полезно чувство. Той е водил и ще продължава да води еволюцията на живите организми, в това число и хората. Благодарение на страха сме се научили да оцеляваме, да осмисляме ситуациите, да пазим живота си.

Невероятно е, но страхът всъщност ни ръководи в земния път и има повече полезни въздействия върху нас, отколкото предполагаме. Ето защо страхът е полезен:

Страхът води до физически промени в мозъчната кора

Чувството на страх предизвиква определени промени във функционалността на мозъка. Отделят се специфични вещества, които модифицират функциите му и оставят трайна следа. Така следващия път, когато изпаднем в ситуация, предизвикваща страх, мозъкът действа по различен начин, защото вече се е „научил“ от предходния си опит.

През целия ни живот мозъкът се променя. Невропластичността на този удивителен орган се изменя с течение на живота като непрекъснато се формират нови и нови връзки между невроните. Учените смятат, че страхът допринася изключително за тази полезна промяна в структурата на мозъка, следователно това чувство ни е нужно и полезно.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: страхемоциичувства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страх ме е да се обадя на мацето з среща, страх ме е. Страх ме в да не ме отреже.
2
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
страха е много полезна функция на организма, но проблема на бозайника хомосапиен е, че може да използва страха за нещо минало или за нещо като въображаемо бъдеще и по този начин елиминира полезните функции на страха, и го превръща в нещо много безполезно и не дава възможност на другите полезни емоции да действат в това време от които реално има нужда в дадени моменти а това вече е вредно.
1
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мъдрите хора са казали: "Страхът е лош съветник." Тук пък пише, че страхът помагал да се съсредоточим... Пълни глупости! Човек колкото е по-уплашен, толкова повече глупости прави. Притеснението и загрижеността може и да водят до прогрес и търсене на начини за оцеляване, но страхът - не.