Защо детето не иска да ходи на училище?

Подигравка от страна на съученици е една от възможните причини
15 сеп 2017 10:05, Михаела Лазарова
16
Защо детето не иска да ходи на училище?
Снимка: pixabay

Първият учебен ден наближава. Имаме много въпроси и притеснения. Ако детето ви преминава в по-горен клас и сте се сблъскали с нежеланието му да посещава училище, със сигурност се питате дали тази година ще иска да влезе в час. Какви могат да бъдат причините децата да отказват да посещават училище? Вижте 5 от тях.

1. Неразбирателство с учител

За малките деца е трудно да споделят страховете си, особено ако техен учител не се е отнесъл добре с тях. Ето защо ролята на родителите е да комуникират с децата си, да се опитат да разберат повече за техните контакти в училище, да разкрият страховете им. Тийнейджърите също се нуждаят от вашето внимание и добра комуникация.

2. Страх от оценка, страх от грешка

Всеки е изпитвал този вид страх. Помислете какво го причинява. Дали грешката е от ваша страна или отново без да знаете учителят по някакъв начин използва слабото представяне на детето, за да го „мотивира“, „контролира“ по време на учебния процес.

Друг страх е страхът от допускането на грешки. Вие, както и учителите, трябва да научите децата си, че грешките са уроци, които ни учат как да бъдем по-добри в това, което правим.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


16
Още от
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Helleborus преди 6 месеца
Защото училището не е подчинено на семействата, както винаги е било. До навършване на 18-та година на децата, родителят отговаря за тях, МОН няма наказателна, нито морална отговорност, ако прецака няколко поколения. За детето през този период има само един авторитет, на семейството и на учителя, когото те са избрали и при когото те са го пратили да го подготви за живота. Тогава родителят праща с амбиция детето някъде, където одобрява, а детето слуша в училище, както слуша семейството си.
10
0
 
0
 
! Отговори
Баба ми преди 7 месеца
За да върши нещо човек,трябва да е мотивиран...та и детето,за да тръгне на училище,родителя е този,който ше говори с него....Вечно другите ли трябва да ни вйршат работата...?!
9
0
 
4
 
! Отговори
Пъзел преди 7 месеца
Защото детето зная, че на управляващите НЕ са им нужни умни хора... !
8
0
 
0
 
! Отговори
Незначителен преди 7 месеца
Това не е снимка на такова дете, онези изглеждат "малко" по-различно
7
4
 
1
 
! Отговори
Shark преди 7 месеца
Според мен оценките стресират учениците. Оценки не трябва да има, поне не и в основното училище. Защото какво излиза, значи страхът от грешка е причина детето да не иска да ходи на училище, а същевременно грешката води до по-ниска оценка, което води до кавги в къщи и сравнения с останалите. Как да се научат децата да се учат от грешките си и че е нормално да се греши, след като биват наказвани за грешките си. Цялата система е порочна, затова децата не ходят с желание на училище.
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вселената имала закони, а как ги издава извинете? Защото ние знаем, че светът е създаден от Господ за нас, за да го ползваме, а не светът да ни ползва...
5
1
 
5
 
! Отговори
родител преди 7 месеца
Прекаленото обгрижване и глезенето имат деструктивно за самото дете влияние. Да, детето трябва да има самочуствие, да знае, че е обичано и ценено. Но, на 7 годишна възраст трябва да е започнало да усвоява първия закон на вселената - че света не се върти около дупето му.
Прочее, някои хора и до дълбоки старини не са го усвоили, но това не значи, че трябва да превръщаме децата си в социопати.Социопата макар и формално успял е по презумция нещастен. А ние искаме децата ни да са щастливи.
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Училището не те учи друго, само как да бъдеш роб на системата и да не мислиш самостоятелно- училището е програмиране и мозъчно промиване. То не са въртящи се кълба, произлезли от маймуни, и отгоре на това постенцефалитни зомбирани от ваксини съученици.. Виновен е Ислям..
3
2
 
3
 
! Отговори
Darvenparkbank преди 7 месеца
A zasto bg deteto da iska da otiva na uchiliste?
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Интернет и Фейсбук просто изместиха родителите и учителите от съзнанието на детето. Това е чистата истина.
1
2
 
17
 
! Отговори
Причини,причини преди 7 месеца
Всичко това е преодолимо, ако има добър училищен психолог, ако учителят съвестно си гледа работата и ако родителите сътрудничат.Твърде много "ако" има в тази работа, от което следва изводът, че възрастните, от които детето зависи, трябва да са стойностни.

Има обаче още една причина за нежеланието да се ходи на училище, но авторката я е пропуснала.Това е МЪРЗЕЛЪТ. Ако самото дете е мързеливо, ще са нужни десеторни усилия на хората около него и въпреки всичко то пак няма да се образова пълноценно

Кейт Мидълтън роди момченце
Кейт Мидълтън роди момченце

Кейт Мидълтън роди момченце

Вредни ли са новите електронни цигари?
Вредни ли са новите електронни цигари?

Вредни ли са новите електронни цигари?