Знаете ли, че самотата буквално може да убива?

Можете да се чувствате самотни дори в голяма компания
24 мар 2018 17:43, Илияна Николова
46
Знаете ли, че самотата буквално може да убива?
Снимка: pixabay

Самотата е едно от най-страшните състояния, които могат да сполетят нечия душа. Тя води до наднормено тегло, редица болести, дълбока депресия, дори желание за самоубийство. 

Какво още не знаем за самотата?
 
Тя е заразна
 
Изследванията показват, че хората, които демонстрират чувството си на самотност пред близките си, могат да ги заразяват. 52% от приятелите и близките на чувстващи се самотно хора споделят, че и те започват да чувстват тягостна самота. Изследването е публикувано в Journal of Personality and Social Psychology. 
 
Да се чувстваш самотен е сигнал, че си гладен за повече социални връзки
 
Ето защо самотните хора са много по-склонни да преяждат и да посягат често към вредната храна, отколкото щастливо обвързаните и онези със задоволителни социални контакти.
 
Можете да се чувствате самотни дори в голяма компания
 
Да си самотен не означава непременно да няма с кого да си кажеш една дума. Социалната самота е феномен, при който въпреки контактите с други хора, човек не получава жизненонеобходимата приятелска интимност. Наслада от общуването няма.

С възрастта се чувстваме все по-самотни
 
В ранните години човек има повече социални контакти, които с времето драстично намаляват. Някои хора изживяват този процес драматично и изпадат в отчаяние. Приемете този плавен преход за нормален. Ще ви е по-лесно да го преживеете без да изпадате в депресия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: самотафактилюбопитно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
10
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Красиво момиче на снимката по-горе.Човек се чувства самотен когато е болен.Здравия човек винаги може да е полезен за себе си и околните.***, *** и *** никога не се чувстват самотни.
21
3
 
10
 
! Отговори
man преди 6 години
Зависи.. има и много самодостатъчни катили, имам роднини такива :)
20
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много по убийствено е да знаеш, че с човека който си обвързан в твое присъствие се чувства сам и отчаян. И не му се живее! Значи не е като хората връзката По-добре да не сте във връзка, ако единия толкова много страда. И му е толкова тягостно, мъчно мрачно, черно и самотно.С теб е само за да не те нарани. Подлагана себе си на тормоз. Нещата ще ескалират в един момент, но не се знае къде. Върху кой!
19
2
 
16
 
! Отговори
Самотен старец преди 6 години
Освен това така забравям за ниската пенция и високата кръвно. Другаря Борисов ми вдъхва от телевизора увереност в утрешния ден
18
5
 
19
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
С човек е винаги Нашият Господ Бог Исус Христос.
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понякога трябва да преглътнеш собствената си гордост и егоизъм и да помислим и за партньора. И неговите желания. Да с теб е красиво е, но за теб! За него е черно, сиво и неприятно. Тежко самотно. И ако някой намира смисъл в днешния ден, заради друг човек не разбирам кое е толкова лошо. Той живее днес в очакване, че ще види утре човек който го кара да бъде жив и да се обича. Да му е топло на душата. Да има надежда. Да знае че деня ще му изпълнен с приятни емоции и разбиране.
16
4
 
11
 
! Отговори
Самотен старец преди 6 години
Аз се чувствам най-добре като надуя телевизора и си говоря с другаря Борисов за южен поток, северната тангента и източна украйна
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ти ли се случвало някой да ти каже:"Ти ми действаш прекрасно!" И с него започват да се случват прекрасни неща. В един момент е неознаваем. Когато не те виждала и чува страда, празен е самотен е!Зле е като състояние. И му е много трудно, без теб.
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как човек се ражда социално същество. И ако не се виждаш с определени хора които ти правят чашата наполовина пълна. Нормално е да изпитваш празнота в душата и да ти е мъчно, мрачно и самотно. Не ти ли се е случвало някой да ти каже:, "Ти осмисли днешния ми ден! "Някои хора са заразни със интусязюа си с доброто си настроение с всичко, което правят. С това как се отнасят към теб сравнение с други, които не са толкова мили. Самотата е поредица от много фактори.
13
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По - добре е да си сам, отколкото да си с *** или феминистка. Или с някой друг, на когото не можеш да вярваш и да се опираш когато си в трудна ситуация.
12
3
 
12
 
! Отговори
Самотата е чувство преди 6 години
Самотата е чувство и като всяко такова се случва в нас самите. И ако се чувствате самотни може би е по-добре се научите как сами да контролирате как се чувствате, вместо да търсите външни фактори които да променят вашите чувства. Примерно ако си спомните някоя изключително радостна случка, това чувство ще се появи във вас, въпреки че случката отдавна е минала. По същия начин може да се повлияе на чувството за самота, а и на всяко друго чувство.
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10Тук ти говорят за друг тип самота! Възможно е да си обвързани пак да си ужасно сам. И да ти е много тежко.
10
13
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато човек е млад няма самота. Самотата идва на стари години когато децата се оженят омъжят и единият от съпрузите умре. Тогава този дето е останал става самотник. На стари години няма как да създава нови контакти освен ако е късметлия и живее в някое село и блок в който има от неговите набори. И въпреки това си остава самотник когато се прибере вкъщи. Всички ги очаква това рано или късно.
9
6
 
11
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
Тука става интересно, пак жени срещу мъже а между тях животни и любимци!И като стана на въпрос за животинки, преди няколко часа спасих едно.Както си карам и след един завой гледам няква птица, на осовата линия...така де въоражаемата осова. Седи си там и не мърда, та се наложи да я заобиколя!На връщане(след 5мин.) гледам врабеца пак там, спирам да видя кво става, а то се облекчава. Шутирах го и излетя, на първото дърво...е, не знам свършило ли си е работата ама поне остана живо!!
8
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледаш какви хора са около теб май най-добре е да си сам.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е само дето зависи с какви се събереш и по тоя повод бих казал умния си умен простия си *** дори и на 80 да стане се на един акъл е
6
7
 
7
 
! Отговори
До 8 преди 6 години
Ти си нещо ,като мъжки вариант на баба Яга.Жалко за жена ти и бедното дете.
5
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 6Ти кой знае колко нечии домашни любимци си изяла без да подозираш,жено нечестива!
4
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обадиха се бездетните да натрапват домашните си любимци за решение на самотата.Явно е че цял живот водите диалог с животни и затова сте на този хал.
3
7
 
17
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
Жена ти и детето ти и да те заменят с някой друг ,май няма да сбъркат, по-противен от теб едва ли ще намерят.